I o takich wykrywaczach myślę, jeśli chodzi o wykrywanie eukrytów.
dzikimh napisał(a):To dlaczego się nie odzywają na wykrywaczu? - np. Białystok czy NWA10674
Kenny napisał(a):Ponieważ wykrywacz reaguje na zakłócenia pola elektromagnetycznego cewki wywołanego przez powstające w przewodnikach pod wpływem tego pola prądy błądzące. (w skrócie zmienne pole elektromagnetyczne cewki wytwarza prąd w przewodnikach w pobliżu który to z kolei powoduje powstanie własnego pola elektromagnetycznego zakłócającego pole cewki i te zakłócenia są rejestrowane). Żelazo zawarte w minerałach najczęściej nie tworzy przewodników przez co jego zawartość w formie utlenionej nie ma znaczenia. Co innego w przypadku minerałów przewodzących typu grafit (zachowuje się jak przewodni), czy magnetycznych - magnetyt które same w sobie powodują zakłócenia. Duża zawartość rozpuszczonych soli mineralnych również zwiększa przewodność gruntu i powoduje spadki zasięgu i "fałszywe sygnały"
Pozdro.
Romulus napisał(a):Odpowiedź jest bardzo prosta![]()
Bo , żelaza i niklu jest zbyt mało aby tak mało czuły instrument jakim jest wykrywacz metali mógł zareagować .
Tyle i aż tyle
dzikimh napisał(a):Romulus napisał(a):Odpowiedź jest bardzo prosta![]()
Bo , żelaza i niklu jest zbyt mało aby tak mało czuły instrument jakim jest wykrywacz metali mógł zareagować .
Tyle i aż tyle
Jesteście niemożliwi, burzycie moją wizję...
jak jest tego żelaza w końcu za mało to skąd do diabła ta czarna skorupa....
dzikimh napisał(a):Czy możecie mi wytłumaczyć co się stało ze skorupą obtopieniową?
sopel napisał(a):to czym się pokryje taki lunar u nas jak jego skorupka odpadnie lub zwietrzeje.pozd