Niedzielny 1 i 2

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Niedzielny 1 i 2

Postprzez mat » Wt wrz 24, 2019 8:03 pm

mat
meteorytoman

Re: Niedzielny 1 i 2

Postprzez mat » Śr wrz 25, 2019 6:49 am

Większy kamień znaleziony na dnie chwilowo wyschniętego potoku, stąd raczej nalot na powierzchni. Waga 1656g. Magnetyczny z dużą zawartością metalicznego żelaza, metal szybko ulegający korozji Skała o dużym ciężarze i twardości
W obrazie mikroskopowym przypomina szkło z żyłkami i kroplami zatopionego metalu.

Mniejszy kamień znaleziony na pryzmie polnych kamieni BARDZO magnetyczny, bardzo duża zawartość metalicznego żelaza. Waga 403g.
mat
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr wrz 25, 2019 11:07 am

1 granit z magnetytem
2 gnejs z magnetytem.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez mat » Śr wrz 25, 2019 4:06 pm

Kenny zapytam tylko czy w granicie występuje żelazo. Jeśli tak to ile się go pojawi w badanie składu pierwiastkowego
określonego w procentach.
Proszę inne osoby biegłe w temacie o opinie.
mat
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr wrz 25, 2019 7:54 pm

Przepraszam ,gdzie to zelazo metaliczne wydaje mi się że powinno być srebrzyste ,to jakieś szare.Dla mnie to jakiś siarczek : a rdza gdzie ? pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez mat » Śr wrz 25, 2019 9:22 pm

Oj Kamyk....Kamyk....ręce opadają.Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez kamyk » Cz wrz 26, 2019 4:00 am

A co mi tylko mają opaść ? :evil: :wink: Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz wrz 26, 2019 5:50 am

Kamyk ma rację nie ma tam żelaza metalicznego tylko magnetyczny tlenek (nie siarczek) o metalicznym połysku.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez mat » Cz wrz 26, 2019 11:23 am

Kenny odpowiedz jest unikiem od zadanego pytania.Granit to określenie bardzo pojemne dlatego moje pytanie o zawartość pierwiastkowego żelaza określonego procentowo. Zapytam inaczej gdybym przebadał ten kamień wyglądający jak granit na zawartość pierwiastkową ile musiało by w nim być żelaza,niklu czy irydu aby mógł być meteorytem.
Nie chodzi o szczegółowe precyzyjne dane, chodzi jakiś odnośnik wyrażony w cyfrach. Powiedz jak jest z sodem jaką ilość
jest tolerowana w skałach podobnych do granitu aby skała ta była meteorytem.
Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez kamyk » Cz wrz 26, 2019 2:53 pm

Panie Kenny Jak odróżnić siarczek od tlenku , wzrokowo ? Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez walesto » Pt wrz 27, 2019 3:59 pm

Odpowiadając na pytanie Mat'a, jeśli dobrze pamiętam to w uproszczeniu można przyjąć, że stosunek niklu do żelaza w meteorytach kamiennych i żelazno-kamiennych jest analogiczny jak w meteorytach żelaznych, tylko w kamiennych tego "żelaza meteorytowego" jest jedynie jakiś tam procent z całej masy danego kamienia np.: 30% podczas gdy w żelaznych jest blisko 100%. ;)

Poprawcie mnie proszę, jeśli to za duże uproszczenie.

pozdr,
T.
walesto
meteorytoman

Postprzez mat » So wrz 28, 2019 9:26 am

Dziękuje za życzliwość i dobrą wole ale pytanie dotyczyło zawartości żelaza pierwiastkowego w skałach granitowych.
Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez lejkers » So wrz 28, 2019 2:01 pm

mat napisał(a):Dziękuje za życzliwość i dobrą wole ale pytanie dotyczyło zawartości żelaza pierwiastkowego w skałach granitowych.
Pozdrawiam.

Nie wiem, czy dobrze się rozumiemy na forum - czy chodzi Ci o Fe zredukowane, czyli metal, czy o ogólną zawartość Fe w różnych związkach (tlenkach, solach itp). Jeśli chodzi o Fe ogólne, czyli w różnych formach, to nie jest to cecha diagnostyczna w najmniejszym stopniu, bo zakres jego zawartości jest szeroki i zależy jakie minerały dominują w granicie. Ogólnie granity o zabarwieniu brunatnym mają znacznie większą zawartość żelaza, niż granity szare, siwe (np. Strzegomskie) itp. Jeśli byłby to granit pochodzący np. z Disco (Grenlandia) lub z Brunszwiku można by się w takim granicie spodziewać żelaza rodzimego/samorodków, czyli zredukowanego lub inaczej metalicznego - najbliższe sformułowania "żelazo pierwiastkowe". Cechą diagnostyczną uściślającą typ meteorytu może być np. zawartość Fe w niektórych minerałach, lub raczej jego stosunek do zawartości np. Mg
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez mat » So wrz 28, 2019 10:05 pm

Witam.
Lejkers dziękuje za ofertę pomocy. Przesyłam wyniki badania składu pierwiastkowego, proszę abyś uwzględnił fakt że przez głupotę zanieczyściłem próbkę detergentami stąd taki wysoki sód.Napisz czy jest szansa na meteoryt.

https://www.dropbox.com/home?preview=A1 ... %26res.txt
mat
meteorytoman

Postprzez lejkers » N wrz 29, 2019 5:41 pm

mat napisał(a):Witam.
Lejkers dziękuje za ofertę pomocy. Przesyłam wyniki badania składu pierwiastkowego, proszę abyś uwzględnił fakt że przez głupotę zanieczyściłem próbkę detergentami stąd taki wysoki sód.Napisz czy jest szansa na meteoryt.

https://www.dropbox.com/home?preview=A1 ... %26res.txt

Nie chciałbym się wymądrzać, ale taka rada praktyczna. Otóż, zależy jaki detergent użyłeś. W powszechnym użyciu są detergenty tzw. nie jonowe, nie zawierają kationów tworzących w roztworach wodnych elektrolitów - są to związki organiczne, często oparte na glicerynie (np. RCOOCH2CHOHCH2OH, czyli monogliceryd kwasu tłuszczowego). Właściwie jedynym detergentem, który mógłby wpłynąć na wynik byłoby mydło, czyli zdecydowanie najczęściej jest to sól sodowa kwasów tłuszczowych - jeśli to użyłeś, to mogło zamazać skład pierwiastkowy.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?