Jak w temacie

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Jak w temacie

Postprzez lejkers » Cz paź 31, 2019 7:04 am

mat napisał(a):Zdecydowanie nie jest moim zamiarem wprowadzanie chaosu. Wątki tu często się mieszają i nakładają na siebie i łatwo jest być posądzonym o nie właściwe intencje. Dodatkowo czasami dochodzą emocje którym ulegamy i w zasadzie zdarzyć się to może każdemu. W takiej sytuacji trzeba oceniać też intencje co do których chyba nie ma wątpliwości.

Mat, chodziło mi dosłownie, tak jak napisałem, o uniknięcie chaosu - już to zaczęło się dziać. Dla moich adwersarzy to woda na młyn (kiedyś słyszałem, że nawet młyn na wodę :)), i tylko czyhają, żeby mnie wraz z moimi kamieniami spalić na stosie, a chciałbym jeszcze trochę pożyć. Pozdrawiam!
:D :D :D :D :D :D :D :D
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz paź 31, 2019 7:10 am

A jednak chaos wprowadzasz.
Pospolicie znajdowane we wschodniej Polsce nie jest tożsame z "pospolitą skałą"
Nazwałem że jest to "odpad z huty" nie wspominałem że z miedzi (że z żelaza a i owszem) a opisanie materiału jako "żużlobeton" lub w skrócie "beton" wcale się z tym nie kłóci (do produkcji żużlobetonów stosuje się odpady z hut - żużle)
Proźba do Zibiego dotyczyła publikacji wyników które otrzyma po badaniu Twojego materiału.

Zgadzam się z Lejkersem mamy tu do czynienia z 2ma materiałami;
- "żużlobeton" (nazwa robocza), dotyczy materiału dość gęstego poprzetykanego metalicznym żelazem z brakiem zawartości niklu.
- Twój już klasyczny beton bez żelaza, z kawałkami innych kamieni i fragmentami słomy które nie wiedzieć czemu nazywasz "korzeniami".

Sopel analiza MLA (Mineral Liberation Analysis) to jest analiza składu chemicznego i mineralnego jednocześnie! Polega to na analizie próbki pod kontem zawartości poszczególnych pierwiastków, następnie ziarnom o jednakowym składzie chemicznym (minerałom) przyporządkowuje się odpowiedni kolor z czego powstaje mapa. System w sposób automatyczny analizuje następnie ową mapę zliczając ziarna o jednakowym składzie i podaje zawartość procentową danego minerału/pierwiastka w skale. NIC WIĘCEJ ZROBIĆ SIĘ NIE DA! jeśli chodzi o określenie z jaką skałą mamy do czynienia. Więc nie wiem jakiej więcej analizy oczekujesz (jeśli badania izotopów to już kontaktuj się z innymi ośrodkami)

Zamieść jeśli posiadasz ową mapę (kolorowe zdjęcie)
W Twoim przypadku Sopel nie udało się stworzyć mapy ze względu na różnice w składzie (zamiast kilku góra kilkunastu minerałów o stałym składzie mieliśmy do czynienia z ziarnami o bardzo różnym składzie chemicznym co w przypadku naturalnych materiałów nie występuje). Analiza kilkunastu punktów wykazała że mamy do czynienia z ziarnami szkliwa składającego się głównie z tlenków metali w szkliwie tym widoczne były spinelowe zrosty kryształów innych tlenków powstałych w wyniku odmieszania i szybkiej krystalizacji. Inna analiza przeprowadzona na bardzo podobnej próbie wykazała bardzo niską zawartość krzemionki na poziomie kilkunastu procent co również jest znacząco niską zawartością (dla skał magmowych nie wspominając o meteorytach które mają względnie uśredniony skład dlatego do nich odwołuje się wiele analiz geologicznych wynosi ona co najmniej 40%)
Wszystkie te cechy i każda z osobna są wystarczające aby postawić diagnozę że mamy do czynienia z materiałem pochodzenia ziemskiego, powstałego w procesie przemysłowym.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Zibi » Cz paź 31, 2019 12:32 pm

Kenny napisał(a):(...) nie wiem jakiej więcej analizy oczekujesz (jeśli badania izotopów to już kontaktuj się z innymi ośrodkami)
[/b]

Skontaktował się już z innymi ośrodkami... i już odwołał :)

I to by było na koniec naszych badań.
A BTW, podsumowując : 1 okaz pustynny, kórgo nikt nie chciał badać został sklasyfikowany jako nietypowy acho
ale żeby nie było tak pięknie 1 okaz został zagubiony :(
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez R2R » Cz paź 31, 2019 12:57 pm

szyszkownik jakiś....
-----------------
Spadków życzę
R2R
R2R
meteorytoman

Postprzez mat » Cz paź 31, 2019 1:08 pm

Stosowne badania zostaną zlecone a wyniki przedstawione na forum.
mat
meteorytoman

Postprzez Kenny » So lis 02, 2019 7:18 am

Czyli klasyczne bicie piany...
Dostałem nowy materiał na warsztat. Szans na metka nie widzę ale może będzie kolejny członek rodziny dziwnych "betonów" z tym że dla odmiany składa się w co najmniej 50% z żelaza występującego w formie pyłu o dość izometrycznych kształtach... W grudniu leci na micro... ;)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kamyk » So lis 02, 2019 3:31 pm

Którego roku ? :wink: Panie Kenny .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kenny » N lis 03, 2019 1:52 pm

Bieżącego
Kenny
meteorytoman

Postprzez kamyk » N lis 03, 2019 2:37 pm

Pytam ,bo zawsze Pan mówił ,że nie ma czasu na pierdoły ....Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez mat » N lis 03, 2019 9:31 pm

Kenny napisał(a):Czyli klasyczne bicie piany...
Dostałem nowy materiał na warsztat. Szans na metka nie widzę ale może będzie kolejny członek rodziny dziwnych "betonów" z tym że dla odmiany składa się w co najmniej 50% z żelaza występującego w formie pyłu o dość izometrycznych kształtach... W grudniu leci na micro... ;)

Jak jesteś przy formach występowania żelaza to powiedz co wynika z tego że żelazo występuje jako izometryczne czyli kryształach zbliżonych do sześcianu a co gdy występuje w postaci kulistej.
mat
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lis 04, 2019 9:32 am

Kuliste też jest izometryczne.
Zaokrąglone ziarna to najczęściej pyły wydłużone formy to kwestia raczej opiłków. "Kwadratowego" nie widziałem.
Kenny
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?