Ogromny meteoryt nad Kanadą

tu piszemy o wydarzeniach poza granicami kraju, które mogą zainteresować meteorytomanów

Moderator: webimage

Postprzez Kenny » Pn gru 01, 2008 2:34 pm

ktoś wie z jaką prędkością to to weszło w atmosferę?
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pn gru 01, 2008 6:52 pm

Kenny napisał(a):ktoś wie z jaką prędkością to to weszło w atmosferę?

Co prawda pismaki ( nie pamiętam gdzie ) opisali tę prędkość 20 m / sek , ale to byłby kosmiczny absurd :-) , ale po przerobieniu to na realia mogło być ok. 20 km / sek - co tłumaczyłoby spadek , gdyż przy większych prędkościach małe są szanse na dotarcie resztek meteoru na ziemię , chyba że byłby naprawdę duży :!:
Pozdrawiam !
Tomek
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez filip » Pn gru 01, 2008 9:37 pm

Witam!
Kto mi powie, czy ten pierścień z 1:30 to film z satelity, czy też z kamery naziemnej z obiektywem "rybie oko"? Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez Nikodem » Cz gru 04, 2008 4:28 pm

Znaleźli okaz 13kg :) http://skyriver.ca/astro/bruce/meteorite.htm Ze wstępnych analiz wynika, że jest to prawdopodobnie L5-6.
Nikodem
meteorytoman

Postprzez siaki » Cz gru 04, 2008 5:00 pm

Myślę, że jeszcze wszystkiego nie wyzbierali.
Poza tym w końcu jakiś spektakularny spadek w tym roku :)
siaki
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pt gru 05, 2008 6:53 pm

Wszystkiego nie wyzbierali !!! , a Ja nie mam teraz urlopu - jak będę mógł wziąć , to będzie już po ptakach - Haagi , Farmery i inne Hupy wyzbierają resztki po Kanadyjczykach :twisted: :twisted: :twisted:
Tomek
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pt gru 05, 2008 6:58 pm

patrząc na to co znajdują i jaki był największy do tej chwili znaleziony obstawiałbym TKW minimum rzędu 100-150kg, a najprawdopodobniej nawet bliżej 200-300kg
tomasir
meteorytoman

Postprzez wadi » Pt gru 05, 2008 8:47 pm

Meteoriticon napisał(a):Wszystkiego nie wyzbierali !!! , a Ja nie mam teraz urlopu - jak będę mógł wziąć , to będzie już po ptakach - Haagi , Farmery i inne Hupy wyzbierają resztki po Kanadyjczykach :twisted: :twisted: :twisted:
Tomek

Uważam, że hunterzy są lepsi i to Kanadyjczycy zbierają po nich :roll: A ponieważ trzeba mieć pozwolenie na wywóz metków z Kanady, więc Haagi i reszta siedzą cicho :D
wadi
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pt gru 05, 2008 9:01 pm

wadi napisał(a):
Meteoriticon napisał(a):Wszystkiego nie wyzbierali !!! , a Ja nie mam teraz urlopu - jak będę mógł wziąć , to będzie już po ptakach - Haagi , Farmery i inne Hupy wyzbierają resztki po Kanadyjczykach :twisted: :twisted: :twisted:
Tomek

Uważam, że hunterzy są lepsi i to Kanadyjczycy zbierają po nich :roll: A ponieważ trzeba mieć pozwolenie na wywóz metków z Kanady, więc Haagi i reszta siedzą cicho :D

Nie demonizuj :twisted:
Sama wiesz , że z tymi pozwoleniami , to różnie bywa :wink:
Wystarczy chyba fakt , że nawet z tak restrykcyjnej ( w kwestii meteorytów ) Australii - ciągle pokazują się w sprzedaży ładne meteoryty - więc :?: , myślę że Ci co potrafią załatwią wszystko :D
Pozdrawiam !
Tomek
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez wadi » Pt gru 05, 2008 9:59 pm

Nie demonizuję. Na międzynarodowej liście chłopaki toczyli ostrą dyskusję na temat wywozu. Gdyby nie było kłopotu, nie byłoby tematu :D
wadi
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pt gru 05, 2008 11:13 pm

wadi napisał(a):Nie demonizuję. Na międzynarodowej liście chłopaki toczyli ostrą dyskusję na temat wywozu. Gdyby nie było kłopotu, nie byłoby tematu :D

To fakt :!:
Czasem i Ci najlepsi mogą mieć " mały " zgryz :wink:
Tomek
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez wadi » So gru 06, 2008 9:29 am

Mike Jensen na miedzynarodowej liście napisał, że teren spadku jest chroniony w 90% i obstawiony ludźmi teamu naukowców z Hildebrandem na czele. Ale hunter Mc Cartney Taylor znalazł 3 małe sztuki. Szukanie było trudne, bo bez pozwolenia, ale stara się o pozwolenie. Nie przeszkodziło mu to wystawić ceny 50 USD/g :shock:
(Prawo jest w Kanadzie przejrzyste. Podobno prawo pierwokupu ma rząd, muzea i instytucje naukowe. Zastanawiają się, czy kupi aż tyle kamieni za tak duże pieniądze?)

Cena ta wstrząsnęła Mike Farmerem, który uważa, że 10 USD/g to max, a 25 USD za małe kamyki. Bo spadek jest duży. Widział na jakimś filmie, jak nawet dzieciaki ze szkoły szukają meteorytów (w ramach ogólnonarodowej akcji). Ale wg niego prawdziwe poszukiwania się jeszcze nie zaczęły. Meteoryty trudno wypatrzeć, bo jest zimno i są oszronione. Hunterzy planują ruszyć na wiosnę.

Greg Catterton twierdzi, że te 50 USD to jest max cenowy na tę chwilę. Podaje przykład Carancas, który kosztował tuż po znalezieniu 100 USD/g, teraz poniżej 20 USD, a on kupuje nawet po 10.

A Greg Hupe życzy wszystkim, aby znaleźli jak najwięcej... :D :D :D
wadi
meteorytoman

Postprzez siaki » Pn gru 08, 2008 7:31 am

po 10 usd za gram poprosze kanadyjczyka, a i carancas nie pogardzę.
chyba sobie chłopaki żartują, albo ja czegos nie rozumiem
pozdrawiam
siaki
meteorytoman

Postprzez puszek26 » Pn gru 22, 2008 9:07 am

A mi podobaja się fotki :)
Ciekawe co mieli na myśli pisząc o Pułtuskim że "w około spadłych okazów był pył czerniawy która uniosła woda"
Na tych fotkach na lodzie takiego nie widać ;)
Musi i grunt tez zamarznięty a ładną dziurę zrobił ten duży ;)
Paweł
puszek26
meteorytoman

Postprzez wadi » Pn gru 22, 2008 9:37 pm

No to znaleziono kolejne kamienie ze spadku w Kanadzie. Okazało się, że to chondryt H3/4. Ten ma prawie 8 kg.
http://artsci.wustl.edu/~rlkorote/warren/
wadi
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do na świecie