Deszczyk w Indiach

tu piszemy o wydarzeniach poza granicami kraju, które mogą zainteresować meteorytomanów

Moderator: webimage

Deszczyk w Indiach

Postprzez Nikodem » Pn gru 01, 2008 8:37 pm

Tymczasem niecały miesiąc temu w Indiach również posypało... i to całkiem nieźle :) Kraj duży, ludzi jeszcze więcej to i spadków mają mnóstwo :wink: http://www.meteorite-recon.com/en/meteo ... fall_1.htm
Nikodem
meteorytoman

Postprzez puszek26 » Wt gru 02, 2008 4:18 pm

Mnie zastanawia jedno :)
Czemu zazwyczaj w lewej części elipsy sypie gęściej
Czy to regóła ?
Pozdrowienia
Paweł
puszek26
meteorytoman

Postprzez Nikodem » Wt gru 02, 2008 4:28 pm

Puszek, spójrz na kierunek spadku :) Wówczas to już nie jest lewa strona :)
Nikodem
meteorytoman

Postprzez puszek26 » Wt gru 02, 2008 4:41 pm

Nikodem kierunek powiedzmy jest ze wschodu na zachód ale dzieląc elipse wzdłóż na pół więcej jest w południowej częsci elipsy czyli lewa strona i porównując z Pułtuskim czy też Villalbeto de la Peña jest tak samo
Przypadek ?
Czemu tak się dzieje ?
Co do Pultuskiego i Villalbeto de la Peña to myślałem że dlatego iż ziemia się obraca na wschód i te co sie opóźniły to spadały już w lewej częsci :)
Macie moze jakieś linki elips innych spadków ?
Paweł
puszek26
meteorytoman

Postprzez wadi » Wt gru 02, 2008 10:26 pm

Obydwa spadki, o których pisze Puszek są na północnej półkuli, więc ruch Ziemi ma tu pewnie znaczenie. Moim zdaniem znaczenie na układ metków w elipsie ma też najzwyklejszy w świecie... wiatr :!:
wadi
meteorytoman

Postprzez Nikodem » Wt gru 02, 2008 10:31 pm

Nikodem
meteorytoman

Postprzez wadi » Wt gru 02, 2008 10:38 pm

Wow, Nikodem, 749 to moja ulubiona elipsa i niezwykła historia związana z odkrywaniem jej kolejnych składowych :!:
Jest to jednak zły przykład. Węglaki spadają w długich, chudych elipsach.
Po za tym to zbyt blisko równika, aby "prawo Puszka" działało :D
wadi
meteorytoman

Postprzez Nikodem » Wt gru 02, 2008 10:47 pm

to może coś jeszcze innego, tym razem prosto z mroźnej północy :) http://miac.uqac.ca/MIAC/28.jpg
Nikodem
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » Wt gru 16, 2008 12:29 pm

puszek26 napisał(a):Mnie zastanawia jedno :)
Czemu zazwyczaj w lewej części elipsy sypie gęściej
Czy to regóła ?

Jest to efekt rzeczywisty, szacuneczek za spostrzegawczośc i dociekliwość 8) Za ten efekt jest pewnie odpowiedzialna siła Coriolisa i wiatr, jak to już zostało napisane wcześniej. Na elipsach pustynnych (w zasadzie blisko równika) siła C. już nie jest tak mocna, więc nie widać jakiejś asymetrii elips. Wiatr może psuć 'efekt Puszka' :D
Dla Sikhota to już słabo albo wcale - raczej w prawo :shock: widocznie wiało odwrotnie:
Obrazek
Dla półkuli południowej efekt powinien być w prawo i tak jest subtelnie :)
Obrazek
"Prawo Puszka": http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Coriolisa

Na pewno na liście jest ktoś powiązany z Polską Stacją Bolidową, więc oni dokonując obliczeń potencjalnych spadków z obserwowanych bolidów, mogą wiedzieć jakie czynniki wpływają i są uwzględniane w rozkładzie fragmentów w elisach. Niech da głos :P
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez puszek26 » Wt gru 16, 2008 8:15 pm

Dzięki Fizol ;)
Szczerze powiem ze nie wiedziałem o tym :)
No ale teraz już wiem dlaczego tak się dzieje ;)
Czyli na naszej pólkuli większe odłamki meteorytu skręcaja w prawo
Mniejsze mniej skręcają a że mniejszych jest więcej więc tak to właśnie wygląda jakby gęściej sypało po zachodniej stronie :)
Na pólkuli południowej więc będzie odwrotnie ;)
Pozdrowienia
Paweł
puszek26
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt gru 16, 2008 11:19 pm

wszystkie bez względu na masę skręcają w tym samym stopniu...
ale wydaje mi się że jednak wiatr ma tu zdecydowane znaczenie
a siła coriolisa powoduje że u nas na półkuli zazwyczaj wieje z zachodu... (gdyby nie ona wiatry wiały by dokładnie S-N ) pozdro
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez puszek26 » Śr gru 17, 2008 6:29 pm

Na początku pomyślałem że te większe spadają jako pierwsze dopiero później drobnica i że miało by to zasadniczy wpływ na rozsianie poszczególnych meteorytów .
Grubsze na wschód bo spadają jako pierwsze drobnica na zachód bo spadają z opóźnieniem :)
U nas tak to wygląda ale patrząc na półkulę południową jest dokladnie odwrotnie :)
Całkiem możliwe że to właśnie wiatry
Paweł
puszek26
meteorytoman

Postprzez puszek26 » Śr gru 17, 2008 6:48 pm

Zaraz już sie gubię
Właśnie o to chodzi Pułtusk i Vaca Mureta jakby właśnie działały na tej samej zasadzie :)
Wziełem piłke córki sprawdziłem i powinno być tak jak jest z tymi drobniejszymi i ich opóźnionym czasem lądowania :)
Obracając piłkę zblizamy "bolid" czyli długopis ;) malujemy kropkę największą czyli tam gdzie powiedzmy doleciał największy kawałek meteorytu a przynajmniej powinien ;) teraz stopniowo oddalając od tej kropki malujemy mniejszą i jeszcze mniejsza oczywiście zachowując kąt i tor spadku i wychodzi pięknie zakręt ;)
Czyli wpływ miała by jednak obracająca się ziemia :)
Paweł
puszek26
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » Śr gru 17, 2008 7:20 pm

Kenny napisał(a):wszystkie bez względu na masę skręcają w tym samym stopniu...
ale wydaje mi się że jednak wiatr ma tu zdecydowane znaczenie
a siła coriolisa powoduje że u nas na półkuli zazwyczaj wieje z zachodu... (gdyby nie ona wiatry wiały by dokładnie S-N ) pozdro
Wiatr ma tu bezdyskusyjne znaczenie, ale nie do końca on sam jest odpowiedzialny za 'efekt Puszka'. To o ile skręcą fragmenty zależy od ich prędkości, a spadają małe i duże z różnymi prędkościami (co widać m.in. na video ze spadków bolidów). Małe szybciej wyhamowują i lecą dalej z prędkością 'aerodynamiczną' (jakoś tak?). Duże mają większy pęd i dalej suną szybciej zanim również wyhamują do prędkości spadku swobodnego. Które pierwsze docierają do ziemi to chyba zależy od kąta wejścia i też ma wpływ na czas lotu?! Bez speców od Stacji Bolidowej i ich programów do obliczeń, ciężko będzie ugryźć problem :(
Jeśli u nas przeważają wiatry zachodnie to elipsa Pułtuska wygłaby się :D "w prawo", a jest "w lewo". Wtedy, chyba nie wiało za bardzo ? :) i zadziałała sila C.
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez puszek26 » Śr gru 17, 2008 7:56 pm

Paniał ;)
Pozdrowienia
Paweł
puszek26
meteorytoman

Następna strona

Powrót do na świecie