Kenny napisał(a):ktoś wie z jaką prędkością to to weszło w atmosferę?
Co prawda pismaki ( nie pamiętam gdzie ) opisali tę prędkość 20 m / sek , ale to byłby kosmiczny absurd

Pozdrawiam !
Tomek
-
Meteoriticon - meteorytoman
Znaleźli okaz 13kg
http://skyriver.ca/astro/bruce/meteorite.htm Ze wstępnych analiz wynika, że jest to prawdopodobnie L5-6.

- Nikodem
- meteorytoman
Wszystkiego nie wyzbierali !!! , a Ja nie mam teraz urlopu - jak będę mógł wziąć , to będzie już po ptakach - Haagi , Farmery i inne Hupy wyzbierają resztki po Kanadyjczykach
Tomek

Tomek
-
Meteoriticon napisał(a):Wszystkiego nie wyzbierali !!! , a Ja nie mam teraz urlopu - jak będę mógł wziąć , to będzie już po ptakach - Haagi , Farmery i inne Hupy wyzbierają resztki po Kanadyjczykach![]()
![]()
![]()
Tomek
Uważam, że hunterzy są lepsi i to Kanadyjczycy zbierają po nich

-
wadi - meteorytoman
wadi napisał(a):Meteoriticon napisał(a):Wszystkiego nie wyzbierali !!! , a Ja nie mam teraz urlopu - jak będę mógł wziąć , to będzie już po ptakach - Haagi , Farmery i inne Hupy wyzbierają resztki po Kanadyjczykach![]()
![]()
![]()
Tomek
Uważam, że hunterzy są lepsi i to Kanadyjczycy zbierają po nichA ponieważ trzeba mieć pozwolenie na wywóz metków z Kanady, więc Haagi i reszta siedzą cicho
Nie demonizuj

Sama wiesz , że z tymi pozwoleniami , to różnie bywa

Wystarczy chyba fakt , że nawet z tak restrykcyjnej ( w kwestii meteorytów ) Australii - ciągle pokazują się w sprzedaży ładne meteoryty - więc

Pozdrawiam !
Tomek
-
wadi napisał(a):Nie demonizuję. Na międzynarodowej liście chłopaki toczyli ostrą dyskusję na temat wywozu. Gdyby nie było kłopotu, nie byłoby tematu
To fakt

Czasem i Ci najlepsi mogą mieć " mały " zgryz

Tomek
-
Mike Jensen na miedzynarodowej liście napisał, że teren spadku jest chroniony w 90% i obstawiony ludźmi teamu naukowców z Hildebrandem na czele. Ale hunter Mc Cartney Taylor znalazł 3 małe sztuki. Szukanie było trudne, bo bez pozwolenia, ale stara się o pozwolenie. Nie przeszkodziło mu to wystawić ceny 50 USD/g
(Prawo jest w Kanadzie przejrzyste. Podobno prawo pierwokupu ma rząd, muzea i instytucje naukowe. Zastanawiają się, czy kupi aż tyle kamieni za tak duże pieniądze?)
Cena ta wstrząsnęła Mike Farmerem, który uważa, że 10 USD/g to max, a 25 USD za małe kamyki. Bo spadek jest duży. Widział na jakimś filmie, jak nawet dzieciaki ze szkoły szukają meteorytów (w ramach ogólnonarodowej akcji). Ale wg niego prawdziwe poszukiwania się jeszcze nie zaczęły. Meteoryty trudno wypatrzeć, bo jest zimno i są oszronione. Hunterzy planują ruszyć na wiosnę.
Greg Catterton twierdzi, że te 50 USD to jest max cenowy na tę chwilę. Podaje przykład Carancas, który kosztował tuż po znalezieniu 100 USD/g, teraz poniżej 20 USD, a on kupuje nawet po 10.
A Greg Hupe życzy wszystkim, aby znaleźli jak najwięcej...

(Prawo jest w Kanadzie przejrzyste. Podobno prawo pierwokupu ma rząd, muzea i instytucje naukowe. Zastanawiają się, czy kupi aż tyle kamieni za tak duże pieniądze?)
Cena ta wstrząsnęła Mike Farmerem, który uważa, że 10 USD/g to max, a 25 USD za małe kamyki. Bo spadek jest duży. Widział na jakimś filmie, jak nawet dzieciaki ze szkoły szukają meteorytów (w ramach ogólnonarodowej akcji). Ale wg niego prawdziwe poszukiwania się jeszcze nie zaczęły. Meteoryty trudno wypatrzeć, bo jest zimno i są oszronione. Hunterzy planują ruszyć na wiosnę.
Greg Catterton twierdzi, że te 50 USD to jest max cenowy na tę chwilę. Podaje przykład Carancas, który kosztował tuż po znalezieniu 100 USD/g, teraz poniżej 20 USD, a on kupuje nawet po 10.
A Greg Hupe życzy wszystkim, aby znaleźli jak najwięcej...

-
wadi - meteorytoman
A mi podobaja się fotki
Ciekawe co mieli na myśli pisząc o Pułtuskim że "w około spadłych okazów był pył czerniawy która uniosła woda"
Na tych fotkach na lodzie takiego nie widać
Musi i grunt tez zamarznięty a ładną dziurę zrobił ten duży
Paweł

Ciekawe co mieli na myśli pisząc o Pułtuskim że "w około spadłych okazów był pył czerniawy która uniosła woda"
Na tych fotkach na lodzie takiego nie widać

Musi i grunt tez zamarznięty a ładną dziurę zrobił ten duży

Paweł
-
puszek26 - meteorytoman
No to znaleziono kolejne kamienie ze spadku w Kanadzie. Okazało się, że to chondryt H3/4. Ten ma prawie 8 kg.
http://artsci.wustl.edu/~rlkorote/warren/
http://artsci.wustl.edu/~rlkorote/warren/
-
wadi - meteorytoman