Z.
wadi napisał(a):Zastanawiam się, czy dałoby się zrobić tak na oko (znając +- skład metków z poszczególnych typów węglistych) ranking węglaków od najbardziej magnetycznego do najmniej?
Ponieważ przez kilka dni będę bez netu (chyba Very Happy ), a wątek może się rozwijać, zacytuję nieskromnie siebie jeszcze raz: Confused
Zacytowany przez Tina wykres to średnia podatność magnetyczna meteorytów różnych typów, ale nie jest to równoznaczne z siła z jaką te meteoryty będą przyciągane przez magnes. Siła z jaką magnes będzie przyciągał meteoryt jest właściwie powodowana przez metaliczne żelazo i minerały magnetyczne (magnetyt, ilmenit) zawarte w meteorytach. Natomiast przywołany wykres wskazuje podatność magnetyczną "pozostałych" minerałów zawartych w meteorycie i aby się nim posługiwać przy identyfikacji typu meteorytu należy dokonywać pomiaru wartości ksi dla próbki 'pozbawionej' żelaza, które w tym wypadku tylko zafałszuje wynik dając odczyt dużo powyżej skali z tego wykresu.
Z tego wykresu nie można jednoznacznie stwierdzać który meteoryt silniej, a który słabiej ciągnie magnes! To jest podatność dla minerałów (!) jego budulca! Reszta - post powyżej Very Happy
Portales Valley (H6)
Zastanawiam się, czy dałoby się zrobić tak na oko (znając +- skład metków z poszczególnych typów węglistych) ranking węglaków od najbardziej magnetycznego do najmniej?
Woreczko Jan napisał(a):Pomiar SM-30 polega przede wszystkim na tym, o czym wiesz, że do policzenia wartości podatnosci mag. z pomiaru potrzeba podać gęstość badanego kamienia (g/cm3) czyli trzeba w pewnym sensie wiedziec jakiego typu jest meteoryt, aby z wykresu odczytac jaki to typ - trochę samospełniające sie przepowiednieMetoda jest bardzo zgrubna i prowizoryczna w terenie
W publikacjach nie podaje się wartości zmierzonych w terenie na -20oC - ale wartość zmierzoną w laboratorium - wartośc dla minerałów średnich, nie żelaza (dowolnej próbki) w meteorycie.
Ja pisze, że podatnośc mag. danego typu meteorytu nie mówi jak reaguje on na magnes. Bo - patrz twój cytat. Nie jest to skala siły oddziaływania na magnes, bo ... patrz post mój poprzedni.
Magnetyczność zawsze mnie pociągaławadi napisał(a):PS - A Woreczka magnetyczność ściągnęła z dalszych światów na Meteorytomanię. Też ciekawe zjawisko.