Re: czy to jest to?
Dzięki kenny jestem usatysfakcjonowany
.

- pumba
- meteorytoman
Tin jak wiadomo inne planety też są zbudowane z bazaltów np mars meteoryt NWA 856 ( basaltic shergotite ) też jest podobny do bazaltu , mój kamień jest trochę zwietrzały na zewnętrznej stronie są widoczne są kropelki jakby żelaza niklonośnego to zjawisko jest często spotykane w meteorytach np.H4 Mój kamień nie przypomina jakiegokolwiek H4 więc te kropelki mogą być np hromitomagnetytem dlatego też zwykły magnes tak reaguje że jest odpychany no i jeszcze jest kilka cech które skłaniają mnie do tego aby dać go do analizy .Tin jeśli widzisz to inaczej to daj mi jakiś argument dlaczego nie warto
pozdrawiam gorąco cześć

- pumba
- meteorytoman
pumba napisał(a):Tin jak wiadomo inne planety też są zbudowane z bazaltów np mars meteoryt NWA 856 ( basaltic shergotite ) też jest podobny do bazaltu , mój kamień jest trochę zwietrzały na zewnętrznej stronie są widoczne są kropelki jakby żelaza niklonośnego to zjawisko jest często spotykane w meteorytach np.H4 Mój kamień nie przypomina jakiegokolwiek H4 więc te kropelki mogą być np hromitomagnetytem dlatego też zwykły magnes tak reaguje że jest odpychany no i jeszcze jest kilka cech które skłaniają mnie do tego aby dać go do analizy .Tin jeśli widzisz to inaczej to daj mi jakiś argument dlaczego nie wartopozdrawiam gorąco cześć
Sam sobie dałeś argument: "te kropelki mogą być np hromitomagnetytem dlatego też zwykły magnes tak reaguje że jest odpychany". Mój argument jest taki, że to w żadnym stopniu meteorytu nie przypomina.
-
tin - meteorytoman
Tin
moim zdaniem przypomina ten kamień meteoryt ponieważ w warunkach ziemskich nie wytworzą się takie kropelki , tak jak na zdjęciu poniżej zaznaczyłem dwa miejsca gdzie zwykły magnes reaguje tak że jest delikatnie od tych miejsc odpychany ale już neodymowy magnes ładnie ciągnie . Na drugim zdjęciu widać pył ze szlifowania , czyż nie przypomina marsa? moim zdaniem tak .Wiem że jest wiele rodzajów bazaltów lecz nie ma takich które mają błyszczące kropelki a to wewnątrz co częściowo się utleniło napewno nie jest zgożel bazaltowa nie wiem może troilit , dlatego moim skromnym zdaniem warto dalej badać ten kamień
pozdrawiam cześć 

- pumba
- meteorytoman
Przykład meteorytu bazaltowego NWA 856 
- pumba
- meteorytoman
pumba napisał(a):...Wiem że jest wiele rodzajów bazaltów lecz nie ma takich które mają błyszczące kropelki ...
niestety, są - kiedyś sam się na to nabrałem

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Bez urazy Panie Jacku ale to dobry znak.
- pumba
- meteorytoman
troilit ma barwę brązową i silny metaliczny połysk. a takowe bąbelki w bazaltach rzecz co najmniej pospolita
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman