GRANIT LUNARNY

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: GRANIT LUNARNY

Postprzez gural100 » N paź 23, 2011 10:42 pm

tin napisał(a):
WMakocki napisał(a):(...)Bo tak: Na ziemi niema regolitu,niema więc brekcji regolitowych,(...)

Łooo matko i córko... Miałem nie pisać w tym wątku, żeby nie karmic trolowego wątku ale jak czytam takie rzeczy to gęsiej skórki dostaję....
Na Ziemi nie ma regolitu?!?!? A to czym pan stąpasz to niby co jak nie regolit?

Myślę, że WMakocki napisał to dla Wielce Szanownego Trola vel shermana by namieszać mu w głowie wystarczająco mocno by zapomniał obsługi komputera. Należy podziękować Panu WMakockiemu za genialny pomysł. Może to jedyny sposób by pozbyć się takich pseudo-użytkowników z Meteorytomanii.
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn paź 24, 2011 1:13 am

gural100 napisał(a):
tin napisał(a):
WMakocki napisał(a):(...)Bo tak: Na ziemi niema regolitu,niema więc brekcji regolitowych,(...)

Łooo matko i córko... Miałem nie pisać w tym wątku, żeby nie karmic trolowego wątku ale jak czytam takie rzeczy to gęsiej skórki dostaję....
Na Ziemi nie ma regolitu?!?!? A to czym pan stąpasz to niby co jak nie regolit?

Myślę, że WMakocki napisał to dla Wielce Szanownego Trola vel shermana by namieszać mu w głowie wystarczająco mocno by zapomniał obsługi komputera. Należy podziękować Panu WMakockiemu za genialny pomysł. Może to jedyny sposób by pozbyć się takich pseudo-użytkowników z Meteorytomanii.

gural100 nie myśl że podskoczę z radości jak kamień okaże się lunarem bo 1 sztuka niestety już mnie nie zadowoli

Ps. Mogę być i Trol vel sherman lecz niedługo będziesz mi mówił Książę L :wink: Niestety
Ostatnio edytowano Pt gru 02, 2011 12:57 am przez sherman, łącznie edytowano 2 razy
sherman
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pn paź 24, 2011 5:19 am

sherman napisał(a): bo 1 sztuka niestety już mnie nie zadowoli

:lol: :lol: :lol: moze nikt do tej pory Cie nie uświadomił no to ja to zrobie w koncu...............................cialo niebieskie na ktorym zyjemy nazywa się Ziemia, a nie Ksiezyc :lol: :lol: obstawiam ze szansa znalezienia lunara jest mniejsza niz trafienie w Lotto choc oczywiscie wyjatki takie jak Ty , ktore znajdują ich po kilkanascie kilo rocznie mocno zawyżają statystyke :lol: :lol: bardzo zaluje ze nie studiowales ze mna na WNOZie. Twoje dyskusje, poparte totalnym ignoranctwem i kłótnie z wykładowcami na pewno przeszłyby do annałów Wydziału :lol: :lol:
tribal216
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pn paź 24, 2011 7:54 am

Ja nie mam nic przeciwko temu by i łupież na głowie nazwać regolitem,co by z definicji wynikało.Wiem,że
precyzyjniej było napisać-Na Ziemi nie ma księżycowej gleby,bo niema wody i atmosfery.Między pojęciem
ogólnym a zawężonym jest różnica znana zawodowcom a nie laikom nie potrafiącym przebrnąć poza tytuł.
Ciekawe,że dyskusja często schodzi na rzeczy nie istotne dla problemu.Na zdjęciu u Generała widać
elementy charakterystyczne dla regolitu z Westy, może by tak ktoś napisał co o tym sądzi .Wystarczy
przecież nazwać jakoś ten kamień z żelazem.Skała ziemska to nie jest z powodu tegoż żelaza,jeśli
to zostało zrobione to też się jakoś nazywa i zwykle bywa ogólnie dostępne.Lub po prostu pokazać podobny
Shermanowi i po problemie. Pozdrawiam WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tin » Pn paź 24, 2011 9:18 am

To....
Obrazek
....wygląda lepiej ale wcale takim optymistą jakim jest WM nie jestem.
Mógłby to być impapkt (regolitowa brekcja) jak WM sugeruje ale szanse, że pochodzi z Westy czy Księżyca (jakby sobie życzył Sherman) są minimalne w porównaniu z brekcją regolitową ziemskiego pochodzenia.
W ziemię też uderzały duże meteoryty zawierające żelazo, które tworzyły piękne impaptyty (choćby Ries za naszą zachodnią granicą).
Trzeba by zbadać z czego się toto składa a nie przesądzać od razu, że żelazo determinuje jego pochodzenie.

Tak, żeby przybliżyć to regolit jest produktem erozji (rozdrabiania) skał. Na Księżycu za taką erozję odpowiedzialne są bombardowania przez meteoryty oraz pękanie skał na skutek dużych różnic temperatur w cieniu i słońcu.

Na Ziemi w głównej merze odpowiedzialna jest atmosfera, biosfera, ruchy tektoniczne, wulkany (pyły/popioły), lodowce itd.... Regolitu na Ziemi mamy mnóstwo bo jest to wszystko "sypkie" co znajduje się na powierzchni (gleby/piach/iły/żwiry itd...). Ziemski "regolit" też może ulegać "zespoleniu" i tworzyć brekcje. Tylko w znikomych przypadkach "prasą" może być meteoryt (brekcja impaktytowa). Może to być również ciśnienie wywierane wskutek ruchów tektonicznych no i wreszcie za produkcję brekcji może być odpowiedzialne zwykłe krystalizowanie spoiwa pomiędzy zmielonymi okruchami skalnymi. Na ziemi mamy mnóstwo brekcji i zlepieńców, które do złudzenia przypominają brekcje kosmiczne. Dlatego Sherman, wylej sobie kubeł zimnej wody na głowę zanim popadniesz w paranoję.

Ja obstawiam, że to ze zdjęcia to tuf (brekcja wulkaniczna) w którym również można spotkać żelazo rodzime...
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn paź 24, 2011 10:07 am

to zadam wam zagadkę
co składa się z piasku czasem kruszywa łamanego, w skład mogą jeszcze wejść stare gwoździe butelki i wszystko co się na łopatę nawinie... ?
Dla ułatwienia foto
Obrazek

W brekcji a tym bardziej kosmicznej niema prawa być otoczaków a tu są i to liczne, mało tego po przekrojach wyglądają na kwarc...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez tin » Pn paź 24, 2011 10:14 am

Kenny napisał(a):to zadam wam zagadkę
co składa się z piasku czasem kruszywa łamanego, w skład mogą jeszcze wejść stare gwoździe butelki i wszystko co się na łopatę nawinie... ?

Pewnie jakiś stary fundament :D
Butelki wrzucano, żeby szczury nie gryzły. Gwoździe to może być pozostałość po szalunku a cała reszta to pewnie "ziemski regolit" zmieszany z cementem.... :D
No w sumie najprostsze odpowiedzi są najlepsze... Chyba też trochę wszedłem na falę paranoi Shermanowej :oops: choć z drugiej strony beton to też swojego rodzaju "brekcja" :roll:
tin
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pn paź 24, 2011 1:02 pm

Panie Generale proszę nie zwracać uwagi na te dowcipy o betonie bez cementu z gwoździami.Oni tak przez
zazdrość.Na samą myśl,że może to być howardyt dostają dziwnej choroby.Jak Pan zauważyłeś to już nie jest
tuf tylko jakaś budowla w Warszawie lub Krakowie.Dokładam więc do fot.kawałki howardytów od Pani
Meteorite i Pana Jana 5019.Stawiam na Pański kamień!!!WJm
https://picasaweb.google.com/lh/photo/F ... directlink
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tin » Pn paź 24, 2011 2:38 pm

A tak z ciekawości się spytam ile to Pan, Panie WM HED'ów widział na żywo i ile to HED'ów Pan oglądał pod lupą a nie na ekranie monitora?
Ja całkiem sporo sam znalazłem, widziałem setki i ni w ząb nie mogę sobie przypomnieć żeby choć jeden przypominał to co widnieje na zdjęciu....
tin
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn paź 24, 2011 3:20 pm

obstawiam ze szansa znalezienia lunara jest mniejsza niz trafienie w Lotto

Dlaczego tak uważasz że jest ich mało czy są praktycznie nie do wykrycia?
Ja kiedyś pisałem że ja nie szukam tylko zbieram!
Człowieku wkrótce udowodnię ci że się grubo mylisz Będą lunary i inne meteoryty o których ty tylko możesz pomarzyć wiem co mówię a wy sobie wypisujcie co chcecie ja i tak swoje zrobię :)
I w pierw to udowodnię że kłamczuchy z was.
Ja nie należę do naiwnej częsci Polaków którym można każdy kit wcisnąć , krok po kroku osiągnę swój cel który sobie założyłem.
to zadam wam zagadkę

Kenny ty to potrafisz nie pisz głupot bo i tak już za wiele mnie okłamałeś jeszcze w tym tygodniu przedstawię dowody na to że nie warto ci ufać!
Jesteś nr. 1 w identyfikacji kamienia na podstawie zdjęcia niby to dobra metoda bo w razie jak ktoś cię zwęszy to zawsze masz wymówkę ze to przez zdj. :wink:

Panie Generale proszę nie zwracać uwagi na te dowcipy o betonie bez cementu z gwoździami.Oni tak przez
zazdrość.Na samą myśl,że może to być howardyt dostają dziwnej choroby.Jak Pan zauważyłeś to już nie jest
tuf tylko jakaś budowla w Warszawie lub Krakowie.Dokładam więc do fot.kawałki howardytów od Pani
Meteorite i Pana Jana 5019.!!!WJm

I za to Panu dziękuje bo jest Pan na tym forum jedynym który wiele wie i nie stara się na siłę okłamać.
Lecz na mnie te ich kłamstewka nie działają nie tylko tu dostałem kopa u Koroteva również jak i Karwowskiego lecz to mnie tylko bardziej motywuje by się nie dać bo przecież oni tak by chcieli .
Tylko przykre jest to że znajdujemy podejrzane kamienie wysyłamy do identyfikacji a tu wał kłamstwa z każdej strony :( Nawet taki ktoś jak Korotev tego się nie spodziewałem.
Stawiam na Pański kamień

Kamienie Panie WMJ bo mam ich kilka sztuk.
sherman
meteorytoman

Postprzez tin » Pn paź 24, 2011 3:46 pm

Tajest... I jeszcze sobie swoje własne forum stwórzcie żeby się nawzajem przelicytowywać w ilości znalezionych lunarów i żebyśmy nie musieli tego czytać...
Gratuluję dobrego samopoczucia.
tin
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pn paź 24, 2011 3:52 pm

Po pierwsze ja nie marze o nowych meteorytach tak maniakalnie jak ty. jak sie kiedys pojawia to super a jak nie to trudno. Powiedzmy sobie szczerze ze g**** udowodnisz bo jestes tylko mocny w gebie co niejednokrotnie udowodniles. Udawac guru meteorytowego mozesz sobie przed tymi ktorzy Ci kamienie z pola zbierają. A co do Prof. Karwowskiego., to ze dal Ci odpowiedz, ktora jak zwykle Ci nie odpowiada to twoj problem. Ale masz racje pewnie kopnął by Cie w dupe jakby widzial jakim jestes ignorantem. On i prawie wszyscy z tego forum.
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn paź 24, 2011 4:40 pm

no i ładnie widać, że w tych dołożonych fotkach nie ma ani otoczaków, ani kwarcu, ani... przekroju gwoździa -
czyli nawet takie proste porównanie obrazów pozwala zobaczyć istotne różnice, no, chyba że ktoś widzi tylko to, co chce widzieć ;)

ps ta metaliczna kuleczka na żelazo rodzime mi nie wygląda, nie wiem, czy mógłby to być mikrometeoryt czyli jednak inkluzja z Kosmosu ;)
ps2 przy tego typu zdjęciach aż prosi się o podawanie skali!
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pn paź 24, 2011 7:07 pm

Na zdjęciu Generała też nie widać ani kwarcu ani otoczaków.Metal jest niebieskawy a powinien być biały lub srebrny.
Fot. kiepska kolorystycznie ale rysunek lepszy niż na wszystkich fot w net.Wystarczy zdjąć niebieski.Skala istotna
bo dla regolitowych howardytów śred.gwoździa poniżej 1mm.szkoda że nie przecięty mocno po skosie.Komu potrzebne
jest wypisywanie tych pierdołów w miejsce czegoś potrzebnego.Jeśli chodzi o żelazo w howardycie to wystarczy
np.Białystok.Nie jest ważne co kto widzi tylko co to jest.Sherman zrób cienką płytkę i zdjęcia,koszt niewielki
a pewność duża.Radzę skontaktować się z P.Kazimierzem Kwaśnym.Panie Jacku znów ma Pan kłopoty ze wzrokiem.WJM
PS.Generale Korotev ma rację to był migdałowiec.
Ostatnio edytowano Wt paź 25, 2011 5:13 pm przez WMakocki, łącznie edytowano 1 raz
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn paź 24, 2011 7:40 pm

.
Ostatnio edytowano Pt gru 02, 2011 12:58 am przez sherman, łącznie edytowano 3 razy
sherman
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?