Czy to ziemianin

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Czy to ziemianin

Postprzez kamyk » Pt cze 12, 2015 7:16 pm

Kurde jak ty wypatrzyłeś tego kamyczka :) ? A wiek ziemski jest znany ? Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pt cze 12, 2015 8:02 pm

kamyk napisał(a):Kurde jak ty wypatrzyłeś tego kamyczka :) ? A wiek ziemski jest znany ? Pozdrawiam serdecznie

Wypatrzyć łatwo nie było , bo " kuweta " ogromna :twisted:
Co do wieku ziemskiego , to tak szczegółowe badania nie są potrzebne do nadania nazwy :wink:
Co by naukowcy badali przez następne lata i co by publikowali w swoich pracach naukowych ,
gdyby wszystko zbadali od razu :?:
A generalnie , to dopóki meteoryt nie będzie umieszczony z wynikami badań w Meteoritical Bulletin ,
to nie ma co mówić o szczegółach badań :!:

Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pt cze 12, 2015 8:35 pm

E no to kot z Ciebie pierwsza klasa :wink: odnalezć się w takiej wielkiej kuwecie :D Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Andrzej » So cze 13, 2015 9:16 pm

http://www.fotosik.pl/u/Andrzej40/album/1783241
dzikimh- leń też dożucił dwa kamyczki z naszego ogródka.
Andrzej

Postprzez Andrzej » So cze 13, 2015 9:28 pm

Meteoriticon- nie upierdliwy, a dociekliwy.
-zdjęć jest dużo, ale brak edukacyinych.
-jak sklasyfikowano ten nietypowy okruszek.
-jaką metodą poszukiwałeś.
-masz zdjęće przekroju.
Andrzej

Postprzez Andrzej » So cze 13, 2015 10:04 pm

Kenny- w naszym klimacie stare spadki lepiej się przechowały , miej są zwietrzałe od pustynnych.
Wysłałem materiał do badań aby to potwierdzić.
Andrzej

Postprzez Meteoriticon » So cze 13, 2015 10:15 pm

Andrzej napisał(a):Meteoriticon- nie upierdliwy, a dociekliwy.
-zdjęć jest dużo, ale brak edukacyinych.
-jak sklasyfikowano ten nietypowy okruszek.
-jaką metodą poszukiwałeś.
-masz zdjęće przekroju.

Jesteś upierdliwy , a nie dociekliwy , bo nie umiesz nawet czytać postów " ze zrozumieniem " :twisted:
Wyraźnie napisałem , że do czasu publikacji w MB nie będę podawał szczegółów , które w tejże publikacji będą podane :!: :!: :!:
Jedyne co na dzisiaj mogę powiedzieć , to że jest to meteoryt księżycowy :idea:

Tak trudno Ci zrozumieć , że publikacje naukowe , w tym abstract dotyczący meteorytu jest chroniony i skoro to nie ja go badałem , to ja nie mogę ogłaszać konkretnych i szczegółowych wyników , których zresztą do końca jeszcze sam nie znam :!:
Pytanie : jaką metodą poszukiwałem jest na poziomie dziecka 4-5 lat :shock:
Skoro koniecznie chcesz , to ci powiem :!:
Jest to bardzo zaawansowana metoda , tzw metoda oko ------ ziemia :lol: :lol: :lol:

Co do zdjęć przekroju , to mam ich pełno , bo meteoryt jest całkowicie pocięty na płytki i jak może kiedyś będziesz chciał kupić , to Ci wyślę zdjęcie , albo zobaczysz je u kogoś innego w kolekcji :twisted:

A jeszcze powiedz mi na koniec jak wyglądają według Ciebie zdjęcia edukacyjne , bo ja z każdego dobrze zrobionego zdjęcia potrafię coś wywnioskować :!: ale widocznie nie każdy ma taki dar , więc albo Ja jestem wyjątkiem , albo Ty :twisted:

Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez tomasir » So cze 13, 2015 10:27 pm

Andrzej napisał(a):Kenny- w naszym klimacie stare spadki lepiej się przechowały , miej są zwietrzałe od pustynnych.

ha ha ha

Znaczy np. na pustyni żelazo szybciej wietrzeje niż w warunkach polskich. Czy możemy się spodziewać jakiś prac naukowych na ten temat?
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » So cze 13, 2015 10:35 pm

Andrzej napisał(a):Kenny- w naszym klimacie stare spadki lepiej się przechowały , miej są zwietrzałe od pustynnych.

Co prawda to nie do mnie , tylko do Kennego ale coś Ci powiem Andrzeju .

A propo wietrzenia na Pustyni , to obejrzyj sobie w internecie zdjęcia meteorytów Dhofar 007 ( eukryt - cm) ,
których mam sporo w swojej kolekcji :!: :!: :!:

Piszę Ci o tym dlatego , gdyż meteoryt ten spadł na Ziemię według badań od 20 - 70 tysięcy lat temu :!: :!: :!:
Ostatnie badania właściwie skłaniają się bliżej do 70 tyś lat .

Co prawda jest to achondryt , eukryt kumulat , ale jako jeden z niewielu eukrytów zawiera sporo żelazoniklu , który na płytkach jest dobrze widoczny .

Uważasz , że w naszym klimacie i przy ziemi przesiąkniętej chemikaliami rolniczymi , i nie tylko , oraz uwzględniając warunki atmosferyczne taki meteoryt zachowałby skorupę , tak jak Dhofar 007 :?:

Obawiam się , że ze względu na wpływ zmian fizyko - chemicznych jakich możemy się spodziewać w Polsce , to taki meteoryt mógłby rozpaść się w pył :idea:
Wiadomo , że różne meteoryty różnie wietrzeją pod wpływem warunków , ale ciekaw jestem jak zinterpretujesz to co Ci napisałem :?:

Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Andrzej » So cze 13, 2015 10:53 pm

Meteoriticon- poczekajmy na wyniki badań.
Andrzej

Postprzez Andrzej » So cze 13, 2015 10:59 pm

Meteoriticon-takie okruchy miejscowi poszukiwacze, poszukują metodą prześewową w miejscach spadku.
Nie czaruj, kupiłeś od miejscowego poszukiwacza.
Andrzej

Postprzez Meteoriticon » So cze 13, 2015 11:02 pm

Andrzej napisał(a):Meteoriticon- poczekajmy na wyniki badań.

Znaczy się rozumiem , że oddałeś do badania pod kątem wietrzenia dwa meteoryty , które spadły na Ziemię prawie w tym samym czasie , z tym , że jeden spadł w Polsce , a drugi na Pustynię :!: , bo jeżeli wziąłeś jakiś tam , zupełnie przypadkowy meteoryt pustynny o nieznanym wieku ziemskim i meteoryt polski o znanym wieku ziemskim , to takie badanie jest bezcelowe , bo różnica w czasie oddziaływania warunków atmosferycznych może sięgać kilkuset tysięcy lat , więc co tu porównywać :!: :!: :!:
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Andrzej » So cze 13, 2015 11:08 pm

Mrteoriticon-dałem do badań stary Polski spadek.
Andrzej

Postprzez Meteoriticon » So cze 13, 2015 11:11 pm

Andrzej napisał(a):Meteoriticon-takie okruchy miejscowi poszukiwacze, poszukują metodą prześewową w miejscach spadku.
Nie czaruj, kupiłeś od miejscowego poszukiwacza.

Po pierwsze widać , że jesteś kompletnym ignorantem , w tej kwestii :!:
To nie jest Maroko :!:
Akurat tam , gdzie go znalazłem , NIKT , podkreślam NIKT z miejscowych nie szuka meteorytów i nigdzie tam nie można ich kupić :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: , a jeszcze jak Cie złapią z meteorytem przy sobie , to masz okazję skosztować więziennego wiktu :twisted:
Teraz praktycznie zakończyło się poszukiwanie meteorytów w tym pięknym kraju , gdyż rząd zamierza zabronić poszukiwania meteorytów bez pozwolenia :cry:
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez kamyk » N cze 14, 2015 7:08 pm

Andrzeju , a naukowcy nie mają dostępu do materiału ze starych polskich spadków .Pytam bo jest to dla mnie nie zrozumiałe .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?