Re: Czy to ziemianin
Kurde jak ty wypatrzyłeś tego kamyczka
? A wiek ziemski jest znany ? Pozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
kamyk napisał(a):Kurde jak ty wypatrzyłeś tego kamyczka? A wiek ziemski jest znany ? Pozdrawiam serdecznie
Wypatrzyć łatwo nie było , bo " kuweta " ogromna

Co do wieku ziemskiego , to tak szczegółowe badania nie są potrzebne do nadania nazwy

Co by naukowcy badali przez następne lata i co by publikowali w swoich pracach naukowych ,
gdyby wszystko zbadali od razu

A generalnie , to dopóki meteoryt nie będzie umieszczony z wynikami badań w Meteoritical Bulletin ,
to nie ma co mówić o szczegółach badań

Pozdrawiam !
-
Meteoriticon - meteorytoman
E no to kot z Ciebie pierwsza klasa
odnalezć się w takiej wielkiej kuwecie
Pozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
http://www.fotosik.pl/u/Andrzej40/album/1783241
dzikimh- leń też dożucił dwa kamyczki z naszego ogródka.
dzikimh- leń też dożucił dwa kamyczki z naszego ogródka.
- Andrzej
Meteoriticon- nie upierdliwy, a dociekliwy.
-zdjęć jest dużo, ale brak edukacyinych.
-jak sklasyfikowano ten nietypowy okruszek.
-jaką metodą poszukiwałeś.
-masz zdjęće przekroju.
-masz zdjęće przekroju.
- Andrzej
Kenny- w naszym klimacie stare spadki lepiej się przechowały , miej są zwietrzałe od pustynnych.
Wysłałem materiał do badań aby to potwierdzić.
- Andrzej
Andrzej napisał(a):Meteoriticon- nie upierdliwy, a dociekliwy.
-masz zdjęće przekroju.
Jesteś upierdliwy , a nie dociekliwy , bo nie umiesz nawet czytać postów " ze zrozumieniem "

Wyraźnie napisałem , że do czasu publikacji w MB nie będę podawał szczegółów , które w tejże publikacji będą podane

Jedyne co na dzisiaj mogę powiedzieć , to że jest to meteoryt księżycowy

Tak trudno Ci zrozumieć , że publikacje naukowe , w tym abstract dotyczący meteorytu jest chroniony i skoro to nie ja go badałem , to ja nie mogę ogłaszać konkretnych i szczegółowych wyników , których zresztą do końca jeszcze sam nie znam

Pytanie : jaką metodą poszukiwałem jest na poziomie dziecka 4-5 lat

Skoro koniecznie chcesz , to ci powiem

Jest to bardzo zaawansowana metoda , tzw metoda oko ------ ziemia

Co do zdjęć przekroju , to mam ich pełno , bo meteoryt jest całkowicie pocięty na płytki i jak może kiedyś będziesz chciał kupić , to Ci wyślę zdjęcie , albo zobaczysz je u kogoś innego w kolekcji

A jeszcze powiedz mi na koniec jak wyglądają według Ciebie zdjęcia edukacyjne , bo ja z każdego dobrze zrobionego zdjęcia potrafię coś wywnioskować

Pozdrawiam !
-
Andrzej napisał(a):Kenny- w naszym klimacie stare spadki lepiej się przechowały , miej są zwietrzałe od pustynnych.
ha ha ha
Znaczy np. na pustyni żelazo szybciej wietrzeje niż w warunkach polskich. Czy możemy się spodziewać jakiś prac naukowych na ten temat?
- tomasir
- meteorytoman
Andrzej napisał(a):Kenny- w naszym klimacie stare spadki lepiej się przechowały , miej są zwietrzałe od pustynnych.
Co prawda to nie do mnie , tylko do Kennego ale coś Ci powiem Andrzeju .
A propo wietrzenia na Pustyni , to obejrzyj sobie w internecie zdjęcia meteorytów Dhofar 007 ( eukryt - cm) ,
których mam sporo w swojej kolekcji

Piszę Ci o tym dlatego , gdyż meteoryt ten spadł na Ziemię według badań od 20 - 70 tysięcy lat temu

Ostatnie badania właściwie skłaniają się bliżej do 70 tyś lat .
Co prawda jest to achondryt , eukryt kumulat , ale jako jeden z niewielu eukrytów zawiera sporo żelazoniklu , który na płytkach jest dobrze widoczny .
Uważasz , że w naszym klimacie i przy ziemi przesiąkniętej chemikaliami rolniczymi , i nie tylko , oraz uwzględniając warunki atmosferyczne taki meteoryt zachowałby skorupę , tak jak Dhofar 007

Obawiam się , że ze względu na wpływ zmian fizyko - chemicznych jakich możemy się spodziewać w Polsce , to taki meteoryt mógłby rozpaść się w pył

Wiadomo , że różne meteoryty różnie wietrzeją pod wpływem warunków , ale ciekaw jestem jak zinterpretujesz to co Ci napisałem

Pozdrawiam !
-
Meteoriticon-takie okruchy miejscowi poszukiwacze, poszukują metodą prześewową w miejscach spadku.
Nie czaruj, kupiłeś od miejscowego poszukiwacza.
- Andrzej
Andrzej napisał(a):Meteoriticon- poczekajmy na wyniki badań.
Znaczy się rozumiem , że oddałeś do badania pod kątem wietrzenia dwa meteoryty , które spadły na Ziemię prawie w tym samym czasie , z tym , że jeden spadł w Polsce , a drugi na Pustynię

-
Andrzej napisał(a):Meteoriticon-takie okruchy miejscowi poszukiwacze, poszukują metodą prześewową w miejscach spadku.
Po pierwsze widać , że jesteś kompletnym ignorantem , w tej kwestii

To nie jest Maroko

Akurat tam , gdzie go znalazłem , NIKT , podkreślam NIKT z miejscowych nie szuka meteorytów i nigdzie tam nie można ich kupić

Teraz praktycznie zakończyło się poszukiwanie meteorytów w tym pięknym kraju , gdyż rząd zamierza zabronić poszukiwania meteorytów bez pozwolenia

-
Andrzeju , a naukowcy nie mają dostępu do materiału ze starych polskich spadków .Pytam bo jest to dla mnie nie zrozumiałe .Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman