kamyki do identyfikacji

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: kamyki do identyfikacji

Postprzez filip » Pn sty 17, 2011 7:07 pm

Witam!
Miałem coś podobnego i to był bazalt.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn sty 17, 2011 8:01 pm

sherman napisał(a):No tak ale dlaczego każde miejsce na kamieniu jest inaczej namagnesowane. Kamyk w srodku jest namagnesowany w jednym kierunku lecz z brzegu kamienia na każde przyłożenie kompas działa inaczej. Tu można poczytać troszke na ten temat
http://meteoryt.info/meteoryt393.pdf

obawiam się, że różnice w naturalnym residuum magnetycznym skał wykrywa się czułym magnetometrem a nie igłą kompasu ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn sty 17, 2011 8:33 pm

Zibi napisał(a):do chondr te twory to jednak raczej nie podobne

http://www.fotka.pl/profil/filipek178/albumy/3,Fotki_z_2011-01-13/64186086,sa_2264

To nie jest ten kamyk o którym mowa ten wrzuciłem jako bazalt.
sherman
meteorytoman

Postprzez sherman » Wt sty 18, 2011 12:29 am

:idea:
Ostatnio edytowano N mar 06, 2011 3:50 pm przez sherman, łącznie edytowano 2 razy
sherman
meteorytoman

Postprzez filip » Wt sty 18, 2011 7:27 pm

Witam!
Wygląda ciekawie. Zeszlifuj trochę pylu i sprawdź, czy jest tam sam magnetyt.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez sherman » Wt sty 18, 2011 10:15 pm

filip napisał(a):Witam!
Wygląda ciekawie. Zeszlifuj trochę pylu i sprawdź, czy jest tam sam magnetyt.
Pozdrawiam Filip

Witam! A jak to mam sprawdzic? Co mam zrobić jeśli będę miał już ten pył?
Kamyk posiada niewielkie właściwości magnetyczne.
sherman
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr sty 19, 2011 8:39 am

:idea:
Ostatnio edytowano N mar 06, 2011 3:50 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Śr sty 19, 2011 11:48 am

sherman napisał(a):Tutaj można obejrzeć lepsze zdjęcia kamieni. Pozdrawiam.

Witam!Nie chciałbym Pana smucić ale meteorytu trudno dopatrzeć się na tych zdjęciach.Miałem nieprzyjemność
szlifować podobne bazalty a kawałek metalu z tą sieczkowatą strukturą ciągle trzymam bo nie wiem co to jest.
Byłem zainteresowany tym ilmenitowym bazaltem,ponieważ poziom tytanu stanowi o pochodzeniu bazaltu.
Ziemski zwykle poniżej 1%,wysoko-tytanowy do 3%,w księżycowym nawet do 22%.Różnica powinna być widoczna
gołym okiem.Jeśli patrzy się na bazalty księżycowe to widać spękaną powierzchnię kamienia a w środku dobrze
widać impaktowo stopione żyłki szkliwa i spękania.Kształty i wielkość ilmenitowych ziarn można zobaczyć na
zdjęciach próbek z wypraw Apollo,oczywiście nie ma tam obtopień i impaktowych śladów.By było weselej,
trafia się ziemski bazalt z 7% ilmenitem i księżycowy nisko-tytanowy.Tak więc lekko nie ma,co nie znaczy,że
jest trudno znaleźć księżycowy bazalt.Pozdrawiam Panie Generale!WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Zibi » Śr sty 19, 2011 3:33 pm

filip napisał(a): Zeszlifuj trochę pylu i sprawdź, czy jest tam sam magnetyt

Też jestem ciekawy co to da :?:

WMakocki napisał(a): Ziemski zwykle poniżej 1%,wysoko-tytanowy do 3%,w księżycowym nawet do 22%

O wzbogaconym kamieniu w tytan ja pisałem (okaz także mój) :roll:
W tym kamyku shermana zdaje się nie był jeszcze badany...
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr sty 19, 2011 9:10 pm

:shock:
Ostatnio edytowano Wt lut 01, 2011 8:21 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Śr sty 19, 2011 11:02 pm

sherman napisał(a):Dziś znalazłem w moich zbiorach jeszcze kilka kamyków myślę że jeszcze ciekawszych.
http://picasaweb.google.com/11442500491 ... j05sW3pwE#
Tylko skany bo nie posiadam w tej chwili aparatu.

Witam! Trochę (a może bardziej :wink: podobne do Lunarów) ale niestety to chyba tylko porfiry (kwarcowe :?: ) - pewnie ze Szwecji :) Pozdrawiam
Przemochle
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr sty 19, 2011 11:54 pm

Ostatnio edytowano Wt lut 01, 2011 8:20 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Cz sty 20, 2011 12:36 am

Witam! Masz trochę racji i z tego powodu jestem w pewnym stopniu zażenowany :oops: Powiem tobie tak: jeśli chodzi o twoje zaangażowanie w poszukiwanie meteorytów - nie jesteś sam. Każdy z nas przeżywał na początku większą, później już trochę mniejszą frustrację z kolejnych nie powodzeń. Ważne by się nie załamywać i z tych niepowodzeń wyciągać pozytywne wnioski - a takie niewątpliwie są. Jeśli się nie poddasz to za rok czy dwa - będziesz też się "mądrzył", że to nie żaden meteoryt tylko jakiś bazalt, granit czy inny bzdet :wink: Ale pozytyw jest taki, że po prostu twoja wiedza na temat rodzajów skał czy minerałów będzie o wiele większa, niż przeciętnego mieszkańca twoich okolic. Po drugie - porównując znajdowane skały do meteorytów - zdobywasz wiedzę z zakresu meteorytyki, stajesz się w pewnym sensie ekspertem w tej dziedzinie. (o ile połknąłeś tego bakcyla :?: ). Jeśli tak to musisz wiedzieć, że zdobywanie wiedzy każdego człowieka uszlachetnia i zawsze ma pozytywny wydźwięk. Wiedz, że pewne skały są tak charakterystyczne, że łatwo je rozpoznać na zdjęciach. Myślę też, że na podstawie zdjęć, nikt nie powie ci na 100%, że coś jest meteorytem bądź nie - szczególnie jeśli chodzi o achondryty, które często mają swoje odpowiedniki w postaci skał ziemskich. Dlatego potrzebne są badania laboratoryjne. We wstępnym rozpoznaniu bardzo pomocna jest obecność skorupy obtopieniowej, której charakterystyczny wygląd może nie tylko pomóc w identyfikacji meteorytu ale nawet w przybliżonym określeniu jego typu. Piszesz, że tu się rozpoznaje tylko "Pułtuski" albo świeże spadki. Muszę cię zmartwić - tu jeszcze nic nie rozpoznano (choć wszyscy byśmy chcieli, żeby tak było). "Pułtuska" sam byś rozpoznał, o od powstania tego forum świeżych spadków brak...
Przemochle
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Cz sty 20, 2011 12:57 am

Nie ma także jakiś spektakularnych nowych polskich znalezisk. Dlaczego tak jest? 1. Na pewno znalezienie meteorytu jest trudne (choć nie niemożliwe) 2. Zainteresowanie tematyką meteorytową w Polsce - jak dotąd jest z różnych przyczyn (brak edukacji w szkołach na ten temat, brak odpowiednich środków na Wydziałach Geologicznych uczelni wyższych, etc.)- praktycznie żadne. 3. Nas "meteorytomanów" hunterów też jest skandalicznie mało :) Piszę to bo doceniam twój zapał i zaangażowanie. Wiedz jednak, że większość z nas cieszyła by się jak byś znalazł coś "meteorytowego" - nikt z nas (jak czasami można tu było przeczytać) nie kieruje się zazdrością czy niezdrowymi emocjami. Prawdziwy meteorytomaniak cieszy się z każdego nowego spadku czy znaleziska (nawet na Marsie). Na koniec (bo się trochę rozpisałem :wink: ) na pocieszenie powiem ci, że właśnie odebrałem Maila od P. Bartoschewitza, że mój nowy Aubryt (wypisz wymaluj Norton Caunty - nawet skorupę miał :) ) - to niestety tylko jakiś kawałek starego szamotu z pieca :wink: Pozdrawiam
Przemochle
meteorytoman

Postprzez sherman » Cz sty 20, 2011 1:01 am

Ostatnio edytowano Wt lut 01, 2011 8:20 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?