Re: kamyki do identyfikacji
sherman napisał(a):No tak ale dlaczego każde miejsce na kamieniu jest inaczej namagnesowane. Kamyk w srodku jest namagnesowany w jednym kierunku lecz z brzegu kamienia na każde przyłożenie kompas działa inaczej. Tu można poczytać troszke na ten temat
http://meteoryt.info/meteoryt393.pdf
obawiam się, że różnice w naturalnym residuum magnetycznym skał wykrywa się czułym magnetometrem a nie igłą kompasu

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Zibi napisał(a):do chondr te twory to jednak raczej nie podobne
http://www.fotka.pl/profil/filipek178/albumy/3,Fotki_z_2011-01-13/64186086,sa_2264
To nie jest ten kamyk o którym mowa ten wrzuciłem jako bazalt.
-
sherman - meteorytoman

Ostatnio edytowano N mar 06, 2011 3:50 pm przez sherman, łącznie edytowano 2 razy
-
sherman - meteorytoman
Witam!
Wygląda ciekawie. Zeszlifuj trochę pylu i sprawdź, czy jest tam sam magnetyt.
Pozdrawiam Filip
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
filip napisał(a):Witam!
Pozdrawiam Filip
Witam! A jak to mam sprawdzic? Co mam zrobić jeśli będę miał już ten pył?
Kamyk posiada niewielkie właściwości magnetyczne.
-
sherman - meteorytoman

Ostatnio edytowano N mar 06, 2011 3:50 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
-
sherman - meteorytoman
sherman napisał(a):Tutaj można obejrzeć lepsze zdjęcia kamieni. Pozdrawiam.
Witam!Nie chciałbym Pana smucić ale meteorytu trudno dopatrzeć się na tych zdjęciach.Miałem nieprzyjemność
szlifować podobne bazalty a kawałek metalu z tą sieczkowatą strukturą ciągle trzymam bo nie wiem co to jest.
Byłem zainteresowany tym ilmenitowym bazaltem,ponieważ poziom tytanu stanowi o pochodzeniu bazaltu.
Ziemski zwykle poniżej 1%,wysoko-tytanowy do 3%,w księżycowym nawet do 22%.Różnica powinna być widoczna
gołym okiem.Jeśli patrzy się na bazalty księżycowe to widać spękaną powierzchnię kamienia a w środku dobrze
widać impaktowo stopione żyłki szkliwa i spękania.Kształty i wielkość ilmenitowych ziarn można zobaczyć na
zdjęciach próbek z wypraw Apollo,oczywiście nie ma tam obtopień i impaktowych śladów.By było weselej,
trafia się ziemski bazalt z 7% ilmenitem i księżycowy nisko-tytanowy.Tak więc lekko nie ma,co nie znaczy,że
jest trudno znaleźć księżycowy bazalt.Pozdrawiam Panie Generale!WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
filip napisał(a): Zeszlifuj trochę pylu i sprawdź, czy jest tam sam magnetyt
Też jestem ciekawy co to da

WMakocki napisał(a): Ziemski zwykle poniżej 1%,wysoko-tytanowy do 3%,w księżycowym nawet do 22%
O wzbogaconym kamieniu w tytan ja pisałem (okaz także mój)

W tym kamyku shermana zdaje się nie był jeszcze badany...
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Sekcja Meteorytowa PKiM
-
Zibi - meteorytoman

Ostatnio edytowano Wt lut 01, 2011 8:21 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
-
sherman - meteorytoman
sherman napisał(a):Dziś znalazłem w moich zbiorach jeszcze kilka kamyków myślę że jeszcze ciekawszych.
http://picasaweb.google.com/11442500491 ... j05sW3pwE#
Tylko skany bo nie posiadam w tej chwili aparatu.
Witam! Trochę (a może bardziej

-
Przemochle - meteorytoman

Ostatnio edytowano Wt lut 01, 2011 8:20 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
-
sherman - meteorytoman
Witam! Masz trochę racji i z tego powodu jestem w pewnym stopniu zażenowany
Powiem tobie tak: jeśli chodzi o twoje zaangażowanie w poszukiwanie meteorytów - nie jesteś sam. Każdy z nas przeżywał na początku większą, później już trochę mniejszą frustrację z kolejnych nie powodzeń. Ważne by się nie załamywać i z tych niepowodzeń wyciągać pozytywne wnioski - a takie niewątpliwie są. Jeśli się nie poddasz to za rok czy dwa - będziesz też się "mądrzył", że to nie żaden meteoryt tylko jakiś bazalt, granit czy inny bzdet
Ale pozytyw jest taki, że po prostu twoja wiedza na temat rodzajów skał czy minerałów będzie o wiele większa, niż przeciętnego mieszkańca twoich okolic. Po drugie - porównując znajdowane skały do meteorytów - zdobywasz wiedzę z zakresu meteorytyki, stajesz się w pewnym sensie ekspertem w tej dziedzinie. (o ile połknąłeś tego bakcyla
). Jeśli tak to musisz wiedzieć, że zdobywanie wiedzy każdego człowieka uszlachetnia i zawsze ma pozytywny wydźwięk. Wiedz, że pewne skały są tak charakterystyczne, że łatwo je rozpoznać na zdjęciach. Myślę też, że na podstawie zdjęć, nikt nie powie ci na 100%, że coś jest meteorytem bądź nie - szczególnie jeśli chodzi o achondryty, które często mają swoje odpowiedniki w postaci skał ziemskich. Dlatego potrzebne są badania laboratoryjne. We wstępnym rozpoznaniu bardzo pomocna jest obecność skorupy obtopieniowej, której charakterystyczny wygląd może nie tylko pomóc w identyfikacji meteorytu ale nawet w przybliżonym określeniu jego typu. Piszesz, że tu się rozpoznaje tylko "Pułtuski" albo świeże spadki. Muszę cię zmartwić - tu jeszcze nic nie rozpoznano (choć wszyscy byśmy chcieli, żeby tak było). "Pułtuska" sam byś rozpoznał, o od powstania tego forum świeżych spadków brak...

-
Nie ma także jakiś spektakularnych nowych polskich znalezisk. Dlaczego tak jest? 1. Na pewno znalezienie meteorytu jest trudne (choć nie niemożliwe) 2. Zainteresowanie tematyką meteorytową w Polsce - jak dotąd jest z różnych przyczyn (brak edukacji w szkołach na ten temat, brak odpowiednich środków na Wydziałach Geologicznych uczelni wyższych, etc.)- praktycznie żadne. 3. Nas "meteorytomanów" hunterów też jest skandalicznie mało
Piszę to bo doceniam twój zapał i zaangażowanie. Wiedz jednak, że większość z nas cieszyła by się jak byś znalazł coś "meteorytowego" - nikt z nas (jak czasami można tu było przeczytać) nie kieruje się zazdrością czy niezdrowymi emocjami. Prawdziwy meteorytomaniak cieszy się z każdego nowego spadku czy znaleziska (nawet na Marsie). Na koniec (bo się trochę rozpisałem
) na pocieszenie powiem ci, że właśnie odebrałem Maila od P. Bartoschewitza, że mój nowy Aubryt (wypisz wymaluj Norton Caunty - nawet skorupę miał
) - to niestety tylko jakiś kawałek starego szamotu z pieca
Pozdrawiam

-

Ostatnio edytowano Wt lut 01, 2011 8:20 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
-
sherman - meteorytoman