?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

?

Postprzez KAT » Śr lis 28, 2012 9:59 am

Witam szanownych forumowiczów.
Na wstępie zaznacze że w dziedzinie meteorytów jestem amatorem, nie mniej jednak gdy w moje ręce wpadł niżej przedstawiony kamyk zacząlem na ten temat zbierać informację. I jeszcze jedna rzecz z której nie jestem zbyt dumny, mianowicie pierwsze co zrobiłem oczywiście jako zupełny laik, dorwałem gumówkę i spróbowałem kamyk ów przeciąć, jednak dałem se spokój gdy tarcza zaczęła się palić :oops:
Jako że jestem człowiekiem, który nie lubi zawracac głowy innym gdy nie jest do tego zmuszony, sam trochę liznąłem wiedzy i przebadałem mój kamień. Na początek podstawa - kamień przyciąga magnez. Jest koloru srebrnego i nie zauważyłem na nim skorupy obtopieniowej. Waga około 60 gr. Następnie objętość - metodą domową wyszło mi 5 cm3. no i co za tym idzie gęstość hmmm dość duża bo jakby nie liczył wychodzi 12. Zaznaczam.że pomiary , ze względu na prymitywne metody mogą nieznacznie się wahać ale nie mogą to być zbyt duże różnice.
Następne co zrobiłem to dokonałem zakupu kwasu azotowego sporządziłem 10 proc. roztwór, w kamyku wyszlifowałem okienko i potraktowałem je owym roztworem. No cóz ... powiem, że po cichu liczyłem, że coś sie pokaże ale niestety żadne linie czy też figury nie wyszły. Nadmienie, że okienko nie ściemniało dalej świeci jak lusterko.
Jako, że skończyły mi się dalsze pomysły wysmarowałem ten dość długi post w nadziei że ktoś ze znawców będzie w stanie określić czy warto dalej zawracac sobie głowę tym kamykiem.
Niestety zdjęcia robione telefonem dość słabej jakości.
KAT

Re: ?

Postprzez tin » Śr lis 28, 2012 11:38 am

KAT napisał(a):(...)Jako, że skończyły mi się dalsze pomysły wysmarowałem ten dość długi post w nadziei że ktoś ze znawców będzie w stanie określić czy warto dalej zawracac sobie głowę tym kamykiem(...)

Moim zdaniem nie warto bo z opisu nie wynika, żeby to mógł być meteoryt (srebrny kolor i magnetyczne właściwości wykluczają się w meteorycie).
tin
meteorytoman

Postprzez KAT » Śr lis 28, 2012 12:34 pm

ok. Dzięki za odpowiedź
Daje se spokój z dalszym męczeniem tego kamyka
Pozdrawiam
KAT

Postprzez Piotr Lamparski » Śr lis 28, 2012 1:04 pm

KAT napisał(a):Witam szanownych forumowiczów.
...Jest koloru srebrnego i nie zauważyłem na nim skorupy obtopieniowej. Waga około 60 gr. Następnie objętość - metodą domową wyszło mi 5 cm3. no i co za tym idzie gęstość hmmm dość duża bo jakby nie liczył wychodzi 12. Zaznaczam.że pomiary , ze względu na prymitywne metody mogą nieznacznie się wahać ale nie mogą to być zbyt duże różnice.
....

Gęstość zbliżona do gęstości ołowiu albo srebra. Dla czystego żelaza i niklu byłaby dużo niższa (co najmniej o 35-40 %). Musiałeś popełnić spory błąd w ocenie objętości lub w ważeniu. Tak przynajmniej to wygląda. Jak mierzyłeś objętość? Polecam wagę hydrostatyczną: http://pl.wikipedia.org/wiki/Waga_hydrostatyczna
PS. Nie rób sobie jakiś nadziei po moim poście. Ja się za bardzo nie znam na meteorytach. Tylko komentuję gęstość tego Twojego znaleziska, która, gdyby była rzetelna, wykluczałaby z góry nieziemskie pochodzenie. Chyba, że są jakieś meteoryty ze srebra, ołowiu, palladu lub innych metali ciężkich i taki właśnie znalazłeś. :wink:
Piotr Lamparski
meteoryt

Postprzez Döhler » Pt lis 30, 2012 12:18 am

Dosyć ciekawe znalezisko. Zamieść fotkę, łatwiej będzie ocenić. Z opisu wynika, że to metal, ale który jest na tyle twardy, że tarcza do cięcia go nie rusza? Może to być jakiś spiek wolframowy lub rdzeń artyleryjskiego pocisku podkalibrowego. Pasowała by tu gęstość i twardość.
Döhler
meteor

Postprzez KAT » Pt lis 30, 2012 1:30 pm

No cóz ... waga raczej w okolicach 60 gr.- pomiar wykonany na wadze sklepowej ale bez dziesiętnych grama innej wagi nie mam. Jeżeli chodzi o objętość to nalałem do szklanki pełno wody i na nitce zanurzyłem kamyczek, następnie wypartą wodę wessałem do strzykawki - było tego 5 ml. Panowie biegłym z dziedziny fizyki nie jestem , kombinowałem jak mogłem i takie dane wyszły mi metodą chałpniczą. Zdaje sobie sprawe że pomiary mogą nie być zbyt dokładne ale też chyba nie mogą znacząco odbiegać od stanu faktycznego. Dostępu do profesjonalnego sprzętu nie mam :cry:
Spróbuje wrzucić fotki zrobione telefonem
KAT

Postprzez KAT » Pt lis 30, 2012 2:00 pm

KAT

Postprzez Jacek Drążkowski » So gru 01, 2012 11:54 am

gęstość zbliżona do ołowiu :)
może jakiś stop techniczny?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn gru 03, 2012 9:09 am

jakiś antropogen.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?