We Francji nieznani sprawcy zrabowali i zniszczyli bezcenny kawałek meteorytu. Do napadu doszło przypadkowo, bowiem sprawcy pomylili ofiary.
Relacja Marka Brzezińskiego (IAR)
Znawca kamieni kosmicznych i kolekcjoner doktor Alain Carion pakował się opuszczając Targi Minerałów, gdy jego samochód zablokowała czarna limuzyna z przyciemnionymi szybami. Wyskoczyło z niej czterech zamaskowanych osobników, którzy uciekli skradzionym autem. Następnego dnia spalony pojazd znaleziono w lesie. Zniszczeniu uległ kawałek meteorytu i wiele innych rzadkich kamieni mających ogromne znaczenie naukowe.
Okazało się, że napastnicy pomylili doktora Cariona z jubilerem, który na targach wystawiał kamienie szlachetne i wyroby ze złota. Jeździ on takim samym samochodem jak napadnięty kolekcjoner.
Fragment meteorytu zidentyfikowano w ubiegłym roku. Znaleziono go w jednym z ogródków na przedmieściach Paryża. W ciągu czterech stuleci takich kamieni spadło około pięćdziesięciu, nigdy w pobliżu stolicy. Ten pochodził z asteroidy między Marsem a Jupiterem. Traf chciał, że meteoryt spadł do ogródka pani, która ma na nazwisko... Kometa.
Więj tu:
http://www.polskieradio.pl/Szukaj?q=meteoryt
Do przeczytania i posłuchania
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
Re: Do przeczytania i posłuchania
smutna historia
ja gdzieś tam przeczytałem, że pomylili gościa z przemytnikiem...

-
tribal216 - meteorytoman
Oj, znam ta historię prawie z pierwszej ręki - ostatnio byłem w Paryżu i rozmawiałem na ten temat z młodym Carionem.
Dobrze, że nikomu się nic nie stało... metka i minerałów szkoda
Z.
Dobrze, że nikomu się nic nie stało... metka i minerałów szkoda

Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Sekcja Meteorytowa PKiM
-
Zibi - meteorytoman
ponoć straty wyniosły łącznie ok. 300 tysięcy euro....
-
tribal216 - meteorytoman