Do przeczytania i posłuchania

Moderator: webimage

Do przeczytania i posłuchania

Postprzez lejkers » Pn mar 25, 2013 12:03 pm

We Francji nieznani sprawcy zrabowali i zniszczyli bezcenny kawałek meteorytu. Do napadu doszło przypadkowo, bowiem sprawcy pomylili ofiary.

Relacja Marka Brzezińskiego (IAR)

Znawca kamieni kosmicznych i kolekcjoner doktor Alain Carion pakował się opuszczając Targi Minerałów, gdy jego samochód zablokowała czarna limuzyna z przyciemnionymi szybami. Wyskoczyło z niej czterech zamaskowanych osobników, którzy uciekli skradzionym autem. Następnego dnia spalony pojazd znaleziono w lesie. Zniszczeniu uległ kawałek meteorytu i wiele innych rzadkich kamieni mających ogromne znaczenie naukowe.

Okazało się, że napastnicy pomylili doktora Cariona z jubilerem, który na targach wystawiał kamienie szlachetne i wyroby ze złota. Jeździ on takim samym samochodem jak napadnięty kolekcjoner.

Fragment meteorytu zidentyfikowano w ubiegłym roku. Znaleziono go w jednym z ogródków na przedmieściach Paryża. W ciągu czterech stuleci takich kamieni spadło około pięćdziesięciu, nigdy w pobliżu stolicy. Ten pochodził z asteroidy między Marsem a Jupiterem. Traf chciał, że meteoryt spadł do ogródka pani, która ma na nazwisko... Kometa.
Więj tu:
http://www.polskieradio.pl/Szukaj?q=meteoryt
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Re: Do przeczytania i posłuchania

Postprzez tribal216 » Pn mar 25, 2013 12:34 pm

smutna historia :? ja gdzieś tam przeczytałem, że pomylili gościa z przemytnikiem...
tribal216
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pn mar 25, 2013 2:48 pm

Oj, znam ta historię prawie z pierwszej ręki - ostatnio byłem w Paryżu i rozmawiałem na ten temat z młodym Carionem.
Dobrze, że nikomu się nic nie stało... metka i minerałów szkoda :(
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pn mar 25, 2013 3:03 pm

ponoć straty wyniosły łącznie ok. 300 tysięcy euro....
tribal216
meteorytoman

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...