Nowy młotek we Francji

tu piszemy o wydarzeniach poza granicami kraju, które mogą zainteresować meteorytomanów

Moderator: webimage

Re: Nowy młotek we Francji

Postprzez IV » Cz paź 13, 2011 7:33 pm

O jakims bolidzie we Francji slyszalem juz dawno.Okolo 3 miesiace temu. Prawdopodobnie to ten sam. A okazy widac,ze znalezione ze sporym opoznieniem. Pewnie wlasnie dopiero teraz. Sa wyraznie przelezale. Wiec raczej nic tu nie ukrywano. Ciekawe,ze 20 gram do badan im wystarcza :wink: W przypadku Soltmanow trzeba bylo 10 razy tyle :roll:
IV
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz paź 13, 2011 10:25 pm

IV napisał(a):O jakims bolidzie we Francji slyszalem juz dawno.Okolo 3 miesiace temu. Prawdopodobnie to ten sam. A okazy widac,ze znalezione ze sporym opoznieniem. Pewnie wlasnie dopiero teraz. Sa wyraznie przelezale. Wiec raczej nic tu nie ukrywano. Ciekawe,ze 20 gram do badan im wystarcza :wink: W przypadku Soltmanow trzeba bylo 10 razy tyle :roll:

właśnie dlatego że przeleżały, to już mało atrakcyjny do badań - tyle co do klasyfikacji i już! W przypadku Sołtmanów uczeni chcieli tyle ile się da i jak najwięcej warstw powierzchniowych czyli ze skorupą, a to ze względu na możliwość badań szybko rozpadających się izotopów - dlatego właśnie tak szybko włoskie laboratorium przyjęło próbki do badań, bo to była wyjątkowa okazja mierzyć świeżuteńkiego przybysza z Kosmosu. normalnie to trzeba by czekać u nich w kolejce wiele miesięcy albo i lata ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez IV » Cz paź 13, 2011 10:39 pm

Slyszalem,ze izotopy mozna bylo tez zrobic u nas w Polsce - tak patriotycznie i bez kolejki :wink: Byla taka propozycja tyle,ze nikt nie byl nia zainteresowany. :shock: A swoja droga ciekawe czy jak Wlosi tak szybko i chetnie wzieli to rownie szybko oddali.
IV
meteorytoman

Postprzez tomasir » Cz paź 13, 2011 11:01 pm

Tak swoją drogą udało mi się po kontakcie z ichniejszym muzeum dostać ładne fotki tego co mają (jedno ze zdjęć już się pojawiło tutaj):

http://meteoryty.org/?page_id=4/poszuki ... e-francja/

Tak przy okazji jestem mile zaskoczony jak to muzeum mnie potraktowało, odpisali szybko i przesłali o co poprosiłem :)
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So paź 15, 2011 10:14 pm

IV napisał(a):Slyszalem,ze izotopy mozna bylo tez zrobic u nas w Polsce - tak patriotycznie i bez kolejki :wink: Byla taka propozycja tyle,ze nikt nie byl nia zainteresowany. :shock: ...

Też o tym słyszałem, ale po fakcie - czy uczeni zainteresowani badaniami wiedzieli o tej możliwości przed wysyłką do Włoch? Poza tym, wiedzieli czego spodziewać się po owym włoskim laboratorium, a w Polsce takich rzeczy wcześniej chyba nie robiono...
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So paź 15, 2011 10:16 pm

tomasir napisał(a):Tak swoją drogą udało mi się po kontakcie z ichniejszym muzeum dostać ładne fotki tego co mają (jedno ze zdjęć już się pojawiło tutaj):

http://meteoryty.org/?page_id=4/poszuki ... e-francja/

Tak przy okazji jestem mile zaskoczony jak to muzeum mnie potraktowało, odpisali szybko i przesłali o co poprosiłem :)

Gratulacje! :)
widzę, tomasir, że niedługo będę mógł się udać na upragnioną emeryturę ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez IV » So paź 15, 2011 11:21 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):
IV napisał(a):Slyszalem,ze izotopy mozna bylo tez zrobic u nas w Polsce - tak patriotycznie i bez kolejki :wink: Byla taka propozycja tyle,ze nikt nie byl nia zainteresowany. :shock: ...

Też o tym słyszałem, ale po fakcie - czy uczeni zainteresowani badaniami wiedzieli o tej możliwości przed wysyłką do Włoch?

Nie wiem dokladnie kto wiedzial a kto nie bo z tego co sie orientuje propozycje zlozono chyba A.Pilskiemu i czy przekazal to dalej uczonym to juz jego trzeba by pytac. A czy gdy byla ta propozycja okaz juz wyslano czy jeszcze nie to tez trudno powiedziec. Propozycja padla chyba dosc szybko wiec duza szansa,ze okaz jeszcze byl w kraju. Ale pewnosci nie mam. Fakt natomiast jest taki,ze z tego co mi mowiono nie wywolalo to entuzjazmu.Coz. Taka to ci ta Polska rzeczywistosc. I jak tu sie nasi maja uczyc i zdobywac doswiadczenie jak sami ich od tego odcinamy nawet gdy sie nadaza super okazja. Bo byc moze tego nie robili jeszcze. No moze. Ale chyba zjesc by okazu nie zjedli. Mysle,ze nie o to tu akurat chodzilo. :wink:
IV
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So paź 15, 2011 11:50 pm

IV, pewnie jak by było więcej materiału do badań, to może równocześnie były by badania i tam i u nas i byłby fajny materiał porównawczy, no i myślę, że nasi dobrze by wypadli (Świerk?)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pn paź 17, 2011 5:48 am

tribal216
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pn paź 17, 2011 5:53 am

bardzo to wszystko zagmatwane jest ale pod nazwą Draveil czyli tego nowego młotka jest jeszcze taka fotka http://blogs.mediapart.fr/blog/michel-d ... -meteorite
mowi sie o 5,3 kg ???????
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn paź 17, 2011 3:07 pm

ano podejrzewają, ze spadło tam tego więcej na przestrzeni ok 10 km i tylko dziw, że sam spadek taki niezauważony był
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pn paź 17, 2011 4:17 pm

Jacek Drążkowski napisał(a): i tylko dziw, że sam spadek taki niezauważony był

może właśnie tak to miało wygladac ;)
tribal216
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr gru 07, 2011 2:50 pm

odswieze temat. natknalem sie na taki filmik http://www.youtube.com/watch?v=WRx3eNCF ... r_embedded
podpis glosi " Wtorek, lipiec 20, 2011, meteoryt spadł w Bretanii."
data z mlotkiem Draveil (Essone) sie nie zgadza. filmik nakrecony tydzien pozniej........
tribal216
meteorytoman

Postprzez Pacer » Śr gru 07, 2011 5:35 pm

jaki tam młotek- dam se głowe uciać, że to meteoryt
gp
Pacer
meteorytoman

Postprzez tin » Śr gru 07, 2011 8:26 pm

Pacer napisał(a):jaki tam młotek- dam se głowe uciać, że to meteoryt

hmm.... a ja palca, że to "meteor" :-)