Witam chciałbym się dowiedzieć czy ten minerał jest meteorytem?
ze względu na wolny internet pozwolę sobie wstawić link do www gdzie wstawiłem ten minerał.
http://astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=31126
Proszę o wypowiedź w tej sprawie.
Z góry Dziękuje!
Witam!
Tadeuszu, wielokrotnie dyskutowaliśmy na forum, że na podstawie zdjęć nie da się ocenić czy tak, czy nie. Nie do mnie jednak należeć będzie ostatnie zdanie. Wg mojej wiedzy coś jest nie tak z tym kamieniem:
-na drugim zdjęciu drugiej serii są duże kryształy, a raczej być nie powinny,
-powierzchnia wygląda świeżo, a nie ma śladu skorupy obtopieniowej,
-kamień zawierający żelazonikiel po długim leżakowaniu w naszym klimacie powinien nosić ślady dużej korozji (patrz Zakłodzie)
To raczej ziemianin noszący ślady działania wody, a magnes działa na ziarenka magnetytu.
Pozdrawiam Filip
Tadeuszu, wielokrotnie dyskutowaliśmy na forum, że na podstawie zdjęć nie da się ocenić czy tak, czy nie. Nie do mnie jednak należeć będzie ostatnie zdanie. Wg mojej wiedzy coś jest nie tak z tym kamieniem:
-na drugim zdjęciu drugiej serii są duże kryształy, a raczej być nie powinny,
-powierzchnia wygląda świeżo, a nie ma śladu skorupy obtopieniowej,
-kamień zawierający żelazonikiel po długim leżakowaniu w naszym klimacie powinien nosić ślady dużej korozji (patrz Zakłodzie)
To raczej ziemianin noszący ślady działania wody, a magnes działa na ziarenka magnetytu.
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
Re: Czy co jest to?
Jet prosty sposób by sprawdzić czy czy to co śweicitadek1355 napisał(a):Witam chciałbym się dowiedzieć czy ten minerał jest meteorytem?
ze względu na wolny internet pozwolę sobie wstawić link do www gdzie wstawiłem ten minerał.
http://astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=31126
Proszę o wypowiedź w tej sprawie.
Z góry Dziękuje!
metalicznie to żelazo.5 % roztwór wodny siarczanu miedzi, kropla na metal i
żelazo pokryje się miedzią.Kamień z ziarnami minerałow i żelazem to meteoryt.
Zdjęcia są kiepskie i nic z nich nie wynika.Uwagi,że za jasny lub,że nie
skorodowany są pozbawione sensu,skoro nie wiadomo co to jest.WJM
-
WMakocki - meteorytoman
Nie chciałem zakładac nowego wątku choć może warto ale pozwólcie że się podepne i pochwalę moim pułtuskiem -wreszcie go znalazłem , takiego rozmiaru meteoryt znalazłem chyba jako pierwszy w Polsce , metek ma prawie 35cm wysokości , waga 20kg .

-
astrokosmo - meteorytoman
astrokosmo napisał(a):Nie chciałem zakładac nowego wątku choć może warto ale pozwólcie że się podepne i pochwalę moim pułtuskiem -wreszcie go znalazłem , takiego rozmiaru meteoryt znalazłem chyba jako pierwszy w Polsce , metek ma prawie 35cm wysokości , waga 20kg .
Prima Aprilis

- A.Kiton
- meteorytoman