prośba o pomoc w rozpoznaniu

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

prośba o pomoc w rozpoznaniu

Postprzez wladek » Śr sie 15, 2007 10:17 pm

proszę o pomoc w rozpoznaniu znalezionych najprawdopodobniej meteorytów, ponieważ odpowiadają wszelkim opisom i właściwościom które powinny posiadać jednak ja do tej pory nie pośiadałem wiedzy na ten temat, więc nie jestem pewny. proszę o jakiś kontakt , kto mógłby to sprawdzić, mogę wysłac zdięcia ewentualnie kawałek próbki
wladek

Re: prośba o pomoc w rozpoznaniu

Postprzez MG-MET » Cz sie 16, 2007 3:01 pm

Witam. Fajnie by było gdybyś wrzucił zdjęcia na forum, żeby wszyscy mogli je zobaczyc.
MG-MET
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz sie 16, 2007 4:00 pm

zdjęcia co prawdy sprawy nie rozstrzygają, ale pozwalają wyeliminować ewidentne nie-meteoryty ;)
jak się okaże, ze zdjęcia są obiecujące, trzeba będzie wysłać próbkę do analizy (adresy np. na stronie PTM)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Re: prośba o pomoc w rozpoznaniu

Postprzez A.Kiton » Cz sie 16, 2007 4:15 pm

wladek napisał(a):proszę o pomoc w rozpoznaniu znalezionych najprawdopodobniej meteorytów

To znaczy że jest ich kilka ?
A.Kiton
meteorytoman

Postprzez Gość » Cz sie 16, 2007 4:20 pm

Będziesz nieziemskim frajerem gdy zastosujesz się do wskazówki Pana Drążkowskiego czy kogokolwiek z tego forum . Wysyłając próbki będziesz
zmuszony do ujawnienia swoich danych w tym adresowych także a może
przede wszystkim . I o to w tym cyrku przecież chodzi .Frajerzy sprzedają
tanio swoje "namiary" i g.....o otrzymują w zamian . Nie oglądając zdjęć w
ciemno wiem ze odpowiedzią będzie huta . Dlatego że ci sprytni członkowie
tego stowarzyszenia wiedzą że nie posiadają obowiązku mówienia prawdy.

A po paru latach a moze jeszcze w tym sezonie przyjedzie ekipa specjalna
i nie powiadamiają Ciebie o tym (gdyby rzeczywiście były to meteoryty czego wykluczyć się nie da ) przyjedzie ekipa speców z wykrywkami i figę
z makiem z tego będziesz mieć . Dowiesz się po fakcie jak paru gostków
dobrze kabzy sobie napełni . A może być tak ze w ogóle niczego wiedzieć
nie będziesz .
Bądź cierpliwy . Ucz się i nie idź na łatwiznę . Warto pomęczyć się samemu.
Gość

Postprzez Gość » Cz sie 16, 2007 4:22 pm

Będziesz nieziemskim frajerem gdy zastosujesz się do wskazówki Pana Drążkowskiego czy kogokolwiek z tego forum . Wysyłając próbki będziesz
zmuszony do ujawnienia swoich danych w tym adresowych także a może
przede wszystkim . I o to w tym cyrku przecież chodzi .Frajerzy sprzedają
tanio swoje "namiary" i g.....o otrzymują w zamian . Nie oglądając zdjęć w
ciemno wiem ze odpowiedzią będzie huta . Dlatego że ci sprytni członkowie
tego stowarzyszenia wiedzą że nie posiadają obowiązku mówienia prawdy.

A po paru latach a moze jeszcze w tym sezonie przyjedzie ekipa specjalna
i nie powiadamiają Ciebie o tym (gdyby rzeczywiście były to meteoryty czego wykluczyć się nie da ) przyjedzie ekipa speców z wykrywkami i figę
z makiem z tego będziesz mieć . Dowiesz się po fakcie jak paru gostków
dobrze kabzy sobie napełni . A może być tak ze w ogóle niczego wiedzieć
nie będziesz .
Bądź cierpliwy . Ucz się i nie idź na łatwiznę . Warto pomęczyć się samemu.
Życzliwy .
Gość

Postprzez A.Kiton » Cz sie 16, 2007 4:33 pm

Anonymous napisał(a):Wysyłając próbki będziesz
zmuszony do ujawnienia swoich danych
Życzliwy .

...??? :roll:
A.Kiton
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Cz sie 16, 2007 8:07 pm

Ciekawe , co to za " Gość " napisał swoje mądrości - jak na razie , to w Polsce nikt ostatnio nie znalazł żadnego meteorytu , czy to ujawnionego , czy to nieujawnionego i pewnie dość długo nikt nie znajdzie , jeżeli w sprawach meteorytowych będą doradzać OSZOŁOMY !!!!!!!!
Jak Gościu jesteś taki mądry , to powiedz w jaki sposób masz zamiar sprawdzać wszystkie potencjalne meteoryty czyli defacto pseudometeoryty ?
Owszem można każdy znaleziony kawałek wysłać , lub zanieść osobiście np : do PiGu , lub gdzieś za granicę , ale nie liczmy na to, że badania będą przeprowadzone za darmo - niestety polska Nauka ( a tym bardziej zagraniczna ) nie dysponuje pieniędzmi na wyrzucenie w błoto , czy na złom .
Tak więc myślę , że warto dzielić się swoimi znaleziskami - choćby zdjęciami , żeby wyeliminować zwykłe kamienie .
Zaręczam , że nic nikomu nie da powiedzenie , że dany okaz jest zwykłym badziewiem .
Na pewno każdy kawałek warty sprawdzenia zostanie tak opisany , a wtedy można zbadać go dokładnie we własnym zakresie , bez tak wypomnianego chwalenia się .
Jak ktoś nie chce podzielić się swoim znaleziskiem , to może to przeprowadzić sam - przymusu nie ma .
Znam osobiście kilku poszukiwaczy , którzy po znalezieniu meteorytów ( np : Pultusk , czy Morasko ) oddali część do badań , które przecież niekoniecznie prowadzą do utraty swoich meteorytów - badania prowadzone są różnymi metodami - także nie niszczącymi .
Konkludując Ja np : w moim Gronie nie znam ludzi , którzy posunęli by się do opisanych przez Ciebie Gościu niecnych i nagannych czynów .
Poza tym każdy robi to co chce i jak chce , a udzielanie komuś wrednych rad jest naprawdę nie na miejscu - aż chciałoby się powiedzieć ( nie obrażając nikogo ) że atmosfera ostatnich rządów w Polsce podszytych ciągłymi podejrzeniami , podsłuchami i szukaniem czarownic udzieliła się Tobie Gościu w 100%
Pozdrawiam !
Tomek
ps :
Do znalazcy - nie chcesz , nie musisz , ale fotki chyba możesz zamieścić - co ci szkodzi ?
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz sie 16, 2007 10:47 pm

Panie Mikołaju, czy to zdublowanie pańskiego tekstu (jako gościa) ma być wyrazem rzymskiej maksymy bis repetita placent? (powtórzone podoba się bardziej) :lol:
Czy mam rozumieć, że już jakaś ekipa najechała pańskie ziemie i próbuje przejąć sławę z odkrycia największego obszaru rozrzutu meteorytów planetarnych na terenie Europy (jeśli nie świata)

Oj, nieładnie, nieładnie... a miałem Pana za poważnego człowieka :(
Nie wiem, czy ma Pan świadomość swoich poczynań - tego, że robi Pan mnie i wielu ludziom przykrość...
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez wladek » Cz wrz 06, 2007 8:19 pm

Po dyskusi jaką wywołałem swoą prośbą doszedłem do wniosku ze jednak gość ma rację, jeszcze bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu to ze przesłałem jednemu z panów zdięcia i otrzymałem bardzo lakoniczną odpowiedz co świadczy o lekceważeniu innych na tym forum poza grupą najbardziej zainteresowaną . Masz broblem radż sobie sam. Bardzo dziękuję za wspaniałe rady dostosuję się do nich. A indywidualne dyskusje możecie sobie robić może w trochę inny sposób i gdzie indziej
wladek

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz wrz 06, 2007 10:31 pm

pierwsza sugestia była, aby zdjęcia podejrzanych kamieni udostępnić szerzej - z powyższego tekstu wynika, że zostały wysłane do jakiejś jednej wybranej osoby (nawet nie wiem, czy z tego forum?) i... No właśnie. Nie widzieliśmy zdjęć, nie wiemy kto i co odpowiedział, więc jak można coś konstruktywnego wysnuwać?
Domyślać się tylko można, że pan Mikołaj, występujący w tym wątku jako "gość", napisał bezpośrednio do "wladka" i robił dalej swoja krecią robotę. Jeśli zdjęcia trafiłyby do mnie, każdy z tego forum mógłby je zobaczyć i wypowiedzieć się na ich temat. Ale każdy swój rozum ma i podejmuje decyzje z nim zgodne :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Pt wrz 07, 2007 9:14 am

Witam,
Wtrące swoje 3 grosze.
W 99,99% przypadków pokazywane kamienie mimo oznak podobieństwa nie są meteorytami a tak zwanymi pseudometeorytami - ziemskimi kamieniami o cechach (niektórych) podobnych do meteorytów. Te cechy to np. reagowanie na magnes, coś na kształt 'skorupy' na powierzchni, duży ciężar właściwy itp... Zazwyczaj od razu okazuje się, że skorupa to efekt osadzania się i wietrzenia minerałów, magnetyzm wynika z obecności magnetytu czy przetopionego żelaza a ciężar to efekt antropogenicznego pochodzenia (tzw. odpad hutniczy). Dlatego właśnie na podstawie kilku cech nie trzeba się 'podniecać' na zapas i dorabiać ideologi ośmieszając się przy okazji.
Często okazuje się, że jedna cecha wyklucza pozaziemskie pochodzenie (np. kryształki miki na przełamie) ale uparty znalazca zawsze będzie mówił: 'że jak to jest tyle cech ZA, iż jedna PRZECIW nic nie znaczy'.
Weryfikując znalezisko trzeba szukać cech zaprzeczających pozaziemskiemu pochodzeniu. Znalezienie takich cech można już na etapie 'oglądania' zdjęcia. Przekładem mogą być okazy niejakiego 'empiryka'. Już ze zdjęć rzucają się w oczy bąble gazu powstające przy zastyganiu szlaki, brak krystalicznej struktury itd.... Po co więc badać inne cech skoro te w 101% mówią, że to nie meteoryt. Dlatego zdjęcia zawsze warto pokazywać. Jak na zdjęciach nie widać cech 'przeciw' wtedy trzeba je komuś pokazać. Jak się komuś pokaże i dalej nie znajdzie cech przeciw (np. miki) wówczas można spróbować przebadać. Trzeba jednak pamiętać, że naukowcy mają ciekawsze zajęcia niż badanie kamieni z pola wiec trzeba się również liczyć z koniecznością zapłacenia za ich czas i zużyty materiał. Te koszty i tak zwrócą się z nawiązką w przypadku gdy kamień okaże się meteorytem...
tin
meteorytoman

Postprzez Gość » N wrz 09, 2007 9:02 pm

Ciekawy jestem czy na podstawie tych zdięć potraficie panowie coś powiedzieć, czy tylko będzie to ośmieszenie człowieka szukającego fachowe porady jak stwierdza jeden pan w dyskusji
Obrazek
Gość

Postprzez gość » N wrz 09, 2007 9:10 pm

przepraszam ale w powyższej wypowiedzi coś poplątałem z adresem strony ze zdięciami jeśli mógłby ktoś to poprawić byłbym wdzięczny.Użytkownik nie gość lecz wladek
gość

Postprzez MG-MET » N wrz 09, 2007 9:22 pm

Mi również nie udało się zamieścić podglądowych zdjęć na forum.
Dlatego więc na proźbę "Władka" umieściłem linki do zdjęć Kamyka.

http://foto.onet.pl/alrsu,78cn8ckcnkkg, ... html#bapxa
http://foto.onet.pl/alrsu,78cn8ckcnkkg, ... html#bapxc
http://foto.onet.pl/alrsu,78cn8ckcnkkg, ... html#bapxi
http://foto.onet.pl/alrsu,78cn8ckcnkkg, ... html#bapx8

Po przeczytaniu postów "Władka" i Szanownego gościa nie chcę wypowiadać się na temat co to jest.
Nie jestem specjalistą ale na pierwszy rzut oka meteorytem ten kamyk nie jest, myślę że Pan władek nie oczekuję na taką odpowiedz.
Dlatego więc oddaję głos w tej sprawie moim bardziej doświadczonym kolegom.
MG-MET
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?