coś z Antarktydy

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Postprzez tin » Pn maja 03, 2010 10:44 pm

Ale dziwo!
Ja bym zrobił test na nikiel! Może tak wygląda obrobiony w transporcie lodowcowym ataksyt? Powierzchnię zdarło doszczętnie i zostało tylko poszarpane wnętrze... Moje Dronino wietrzejąc odpada ukazując podobną kryształkowatą kaszkę....
Mam pytanie. Czy to coś rdzewieje?
Na typowy meteoryt to niestety nie wygląda ale bym jeszcze go całkowicie nie skreślał bo a nóż będzie nikiel i się dopiero będziemy głowić :-)
Acha, sprawdź jego magnetyczność! Jak nie ciągnie silnie magnesu to wtedy już z czystym sumieniem możesz uderzyć na forum mineralogiczne :-)
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt maja 04, 2010 11:30 am

twór człowieka często się z tym spotykam ale niestety nie pamiętam ani nazwy ani wzoru chemicznego nie chce strzelać ale było to stosowane jako dodatek stopowy
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WacekChlorek » Wt maja 04, 2010 1:57 pm

dysponuję jedynie zabawkowym magnesem, takim przyklejanym na lodówkę, powiedziałbym że lekko przyciąga ale tylko na powierzchniach gdzie są te srebrzyste płytki. Powierzchnie z fotki "nie udanej" wyglądające na kolor zielony nie przyciągają magnesu w ogóle. To coś nie rdzewieje, owszem posiada przebarwienia od rdzy ale to od używania go jako kowadło w garażu.
Kenny, ja absolutnie nie neguję Twojej wiedzy ale możesz mi podpowiedzieć co twór człowieka robił na Antarktydzie, na którym człowiek po raz pierwszy postawił stopę niecałe 150 lat temu ? Ląd na którym nie istnieje przemysł tylko stacje badawcze których elementy budowane są tutaj, następnie transportowane statkiem lub drogą powietrzną i montowane tam z modułów na miejscu ? To jest Antarktyda a nie wieś Koluszki gdzie coś może spaść z przejeżdżającego samochodu, nic co tam zostało przetransportowane nie podlega przypadkowi, a jak już to ścisłej kontroli. :shock:
No dobra, żarty żartami, każdy Wasz pomysł czy sugestia są dla mnie cenne, powiedzcie mi jak się robi test na nikiel o którym wspomniał tin ?
WacekChlorek
meteoryt

Postprzez tin » Wt maja 04, 2010 4:21 pm

Jeżeli to coś nie przyciąga magnesu albo przyciąga słabo to niestety moje wcześniejsze przypuszczenia legły w gruzach. To nie jest meteoryt - umarła ostatnia nadzieja ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Wt maja 04, 2010 4:45 pm

Poszukałem trochę w necie i wygląda na to , że jest to Arsenopiryt występujący dość powszechnie , zawierający domieszkę kobaltu , niklu i czasem złota - o twardości 5,5 - 6 .
Na pierwszy rzut oka to jest to :
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... 8_0035.JPG
Jak z tego widać test na nikiel byłby pozytywny , więc można byłoby się oszukać !
Oczywiście nie jestem znawcą minerałów , więc czy to rzeczywiście jest Arsenopiryt powinni się wypowiedzieć znawcy tematu :)
Pozdrawiam !
Meteoriticon
Ostatnio edytowano Wt maja 04, 2010 4:47 pm przez Meteoriticon, łącznie edytowano 1 raz
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Solar » Wt maja 04, 2010 4:47 pm

WacekChlorek napisał(a):Idąc śladem wulkanu znalazłem aktywny wulkan Erebus na Wyspie Rossa

właśnie o ten wulkan miałem na myśli, choć nie wiem czy bomba wulkaniczna mogła tak podryfować na lodowcu,
nie było by odpowiedzi gdyby nie to że 60tys. lat temu wulkan wybuch z siłą
z którego skutakami
musieli się liczyć pierwsi ludzie na ziemi.
Na Planet w sobotę lub niedzielę był program poświęcony temu wulkanowi :wink:
Solar
meteorytoman

Postprzez WacekChlorek » Wt maja 04, 2010 5:18 pm

niech żyje arsenopiryt ! :o oby to było to, ale czuję ze z Wami mam bliżej do rozwiązania zagadki niż dalej. Zapisałem się właśnie na forum geologiczne, może w końcu się wyjaśni czym jest to moje coś :D
WacekChlorek
meteoryt

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt maja 04, 2010 5:33 pm

a swoja drogą to proponuje wyznaczyć dokładniejsza metodą gęstość artefaktu: menzurka + waga i gotowe ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » Wt maja 04, 2010 6:09 pm

WacekChlorek napisał(a):No dobra, żarty żartami, każdy Wasz pomysł czy sugestia są dla mnie cenne, powiedzcie mi jak się robi test na nikiel o którym wspomniał tin ?

Można zacząć od tych przepisów:
http://www.woreczko.pl/meteorites/featu ... elTest.htm
i wykryć nikiel zgodnie z sugestiami Meteoriticona
W Ziarenku Piasku ujrzeć Świat cały
Całe Niebo - w Kwiatku Koniczyny
Nieskończoność zmieścić w dłoni małej
Wieczność poznać w ciągu godziny

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez WacekChlorek » Wt maja 04, 2010 7:13 pm

forum geologiczne - nie dość że jest tam straszliwy bałagan tematów i postów, to jeszcze nie mogę, pomimo rejestracji napisać żadnego posta z powodu ochrony przed spamującymi robotami, bezsens goni bezsens, jak Ty tam wytrzymujesz Kenny ? :evil:
Co do tego testu na wykrywanie niklu, uśmiałem się z tego fragmentu : "Kawałek z podejrzanego okazu wielkości ziarenka pieprzu rozdrabniamy np. młoteczkiem w porcelanowym moździerzu" znaczy to jest bardzo zabawne w tym moim przypadku - chodzi mi o połamane tytanowe wiertła, a "dimetyloglioksym czyli organiczny związek chemiczny z grupy oksymów" jest to dla mnie równie proste i zrozumiałe jak nocny lot kaloryferem do Meksyku. :lol: Wiem, dla Was jest to proste ... nic to, ta wiedza zawsze się mi kiedyś przyda.
WacekChlorek
meteoryt

Postprzez Woreczko Jan » Wt maja 04, 2010 7:34 pm

Rozdrobnienie ma na celu efektywniejsze roztworzenie próbki w kwasie (co ma zastosowanie raczej w met. kamiennych pełnych krzemianów). Nie dotyczy raczej metalu. Jeśli nie można rozbić (sic!), to przechodzisz do kroku nastepnego i rozpuszczasz próbkę w kwasie. Jeśli się nie rozpuszcza to znaczy nie meteoryt. Koniec testu :) - nawet jeśli po intensywnym rozpuszczaniu :wink: wyjdzie Ci nikiel.
W Ziarenku Piasku ujrzeć Świat cały
Całe Niebo - w Kwiatku Koniczyny
Nieskończoność zmieścić w dłoni małej
Wieczność poznać w ciągu godziny

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez Zibi » Wt maja 04, 2010 7:34 pm

A mi to pachnie czymś co już na MM było, dostarczone przez milvus'a2:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6ae ... 2a548.html

i było badane - wyniki w tym samym dziale dwa tematy niżej:

http://jand.webd.pl/met/viewtopic.php?t=1146

pozdr
Zibi
Ostatnio edytowano Cz maja 06, 2010 6:15 pm przez Zibi, łącznie edytowano 2 razy
Zibi
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Wt maja 04, 2010 7:38 pm

WacekChlorek napisał(a):Co do tego testu na wykrywanie niklu, uśmiałem się z tego fragmentu : "Kawałek z podejrzanego okazu wielkości ziarenka pieprzu rozdrabniamy np. młoteczkiem w porcelanowym moździerzu" znaczy to jest bardzo zabawne w tym moim przypadku - chodzi mi o połamane tytanowe wiertła, a "dimetyloglioksym czyli organiczny związek chemiczny z grupy oksymów" jest to dla mnie równie proste i zrozumiałe jak nocny lot kaloryferem do Meksyku. :lol: Wiem, dla Was jest to proste ... nic to, ta wiedza zawsze się mi kiedyś przyda.

Poproś na priva znanego poszukiwacza meteorytów i praktyka Starrymet , żeby Ci podał test na nikiel na okazie - bez rozdrabniania materiału i tym podobnych porad - da się to zrobić w minutę , jak się ma przygotowane odczynniki .
Ja tego Ci nie powiem ( co i jak ) , bo sam tego nie stosowałem !
Pozdrawiam !
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez wadi » Wt maja 04, 2010 8:00 pm

Czegoś tu nie rozumiem... Po co robić test na nikiel, skoro to nie jest meteoryt :?: No chyba, że celem jest... trochę sobie potestować :wink:
8)
A wtem przyleciał giermek zadyszany
I te wyrazy z ust wyrzucił skore:
Panie! Ogromny znak jest ukazany!
Na niebie miotła płomienista gore.

Król Duch
wadi
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Wt maja 04, 2010 8:22 pm

wadi napisał(a):Czegoś tu nie rozumiem... Po co robić test na nikiel, skoro to nie jest meteoryt :?: No chyba, że celem jest... trochę sobie potestować :wink:
8)

I tu masz rację , ale nikt nikomu nie broni robić testu na nikiel , chociaż tak jak napisałem wcześniej , że jeżeli jest to Arsenopiryt , to test na nikiel jest zbędny , bo i tak może być pozytywny ;-( , a generalnie i tak to nie jest meteoryt !!!
Pozdrawiam !
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?