Re: :)
sherman napisał(a):Dziękuje za wyczerpującą wypowiedz juz wszystko wiem
O jaką wyczerpującą wypowiedź Ci chodzi ?
Czyżbym coś przeoczył

Zwyczajnie - ten kamień nie ma nic wspólnego z meteorytem , a opóźnienie w wypowiedziach biorę na karb " spowolnienia myślenia " po długim weekendzie

Pozdrawiam !
Meteoriticon
-
Meteoriticon - meteorytoman
może odpowiedzi były na priv?
ale w takim przypadku miło by było, gdybyś, Sherman, podzielił się wnioskami ze wszystkimi, bo nawet w przypadku niemeteorytów może dla kogoś być cenna informacja, co to w ogóle jest?
ja stawiałem na coś w stylu limonitu, magnetytu... ciekaw jestem, jakie były inne typy?

ale w takim przypadku miło by było, gdybyś, Sherman, podzielił się wnioskami ze wszystkimi, bo nawet w przypadku niemeteorytów może dla kogoś być cenna informacja, co to w ogóle jest?
ja stawiałem na coś w stylu limonitu, magnetytu... ciekaw jestem, jakie były inne typy?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
hm... chyba jednak jeszcze nie "dziesiątka"
- jak pooglądasz "na żywca" dużo meteorytów, to sam stwierdzisz, ze wygląd tego kamienia wcale taki meteorytowy nie jest
Dobrą okazja jest aktualna wystawa w Warszawie http://jand.webd.pl/met/viewtopic.php?t=1382
- jak pooglądasz "na żywca" dużo meteorytów, to sam stwierdzisz, ze wygląd tego kamienia wcale taki meteorytowy nie jest

Dobrą okazja jest aktualna wystawa w Warszawie http://jand.webd.pl/met/viewtopic.php?t=1382
Astronomia i muzyka
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Witam!
Przecięcie szlaki jest bardzo kłoptliwe. Najlepsze brzeszczoty wysiadają. Pierwsza czynność po znalezieniu takiego okazu, to sprawdzenie, czy żelazo zawiera nikiel lub po przeszlifowaniu okienka wytrawić rozcieńczonym kwasem azotowym. Jeżeli nie ma pozytywnego wyniku - wywalić.
Pozdrawiam Filip
Przecięcie szlaki jest bardzo kłoptliwe. Najlepsze brzeszczoty wysiadają. Pierwsza czynność po znalezieniu takiego okazu, to sprawdzenie, czy żelazo zawiera nikiel lub po przeszlifowaniu okienka wytrawić rozcieńczonym kwasem azotowym. Jeżeli nie ma pozytywnego wyniku - wywalić.
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
tak poważnie to po samych zdjęciach to nie wyciągnę żadnych wniosków...
przewijało się gdzieś miejsce znalezienia?
przypomina mi to nieco rudę arsenopirytową ale trzeba by to mieć w łapach
przewijało się gdzieś miejsce znalezienia?
przypomina mi to nieco rudę arsenopirytową ale trzeba by to mieć w łapach
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
tak jak pisałem bez wzięcia w łapki jestem bezradny.... a i to że zobaczę go na własne oczy nie koniecznie gwarantuje identyfikację
zapachami bym się nie sugerował bo to jednak mało diagnostyczna cecha...
i bardzo łatwo ja zakłócić ponadto rzadko który minerał w ogóle pachnie... najczęstszym nośnikiem zapachów są substancje organiczne jakie osiadają na kamieniu jak leży w glebie...
w zasadzie wyjątkiem jest siarka i siarczki które uderzone wydzielają charakterystyczny zapach siarki ale jak leża to nie wydzielają żadnego zapachu no chyba że dostaną wilgoci....
pozdrawiam

zapachami bym się nie sugerował bo to jednak mało diagnostyczna cecha...
i bardzo łatwo ja zakłócić ponadto rzadko który minerał w ogóle pachnie... najczęstszym nośnikiem zapachów są substancje organiczne jakie osiadają na kamieniu jak leży w glebie...
w zasadzie wyjątkiem jest siarka i siarczki które uderzone wydzielają charakterystyczny zapach siarki ale jak leża to nie wydzielają żadnego zapachu no chyba że dostaną wilgoci....
pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman