jak to już chyba gdzieś wcześniej napisałem, w naszych warunkach (ani pustynia piaskowa, ani lodowa) zidentyfikowanie meteorytu planetarnego (księżycowego czy marsjańskiego) w praktyce ogranicza się jedynie do przypadku świeżych spadków z wyraźną skorupą obtopieniową. Jak ktoś ma czas, niech sprawdzi statystykę wszystkich znanych i sklasyfikowanych meteorytów planetarnych (i podzieli się z nami wrażeniami
)

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Muszę przyznać, że zaskoczyłeś mnie empiryk tym posunięciem, przyznając się do błędu.
Oby inni postąpili podobnie jeżeli twoje "lunary" okażą się lunarami... po badaniach izotopowych, których nomen-omen nie masz zamiaru robić a może jednak (?)
Prawo Murphiego, doświadczenie i rzeczywistość, bez urazy, raczej sugerują, że prawdopodobnie będziesz musiał powtórzyć swój ruch.
Bierzesz też taką ewentualność pod uwagę?
pozdrawiam
Oby inni postąpili podobnie jeżeli twoje "lunary" okażą się lunarami... po badaniach izotopowych, których nomen-omen nie masz zamiaru robić a może jednak (?)
Prawo Murphiego, doświadczenie i rzeczywistość, bez urazy, raczej sugerują, że prawdopodobnie będziesz musiał powtórzyć swój ruch.
Bierzesz też taką ewentualność pod uwagę?
pozdrawiam
-
Zibi - meteorytoman
Może w/g Twoich kryteriów moja odpowiedź z ....?....
- 5 lutego godz 9 : 26 ( w " okazy empiryka* )...oraz..
- 17 lutego godz 11: 03 ( w " okazy empiryka* ) , ………
jest niewystarczająca niepoważna bo ..?.... nie opiera się na wynikach laboratoryjnych
wypocin poborcy grantu KBN np. …to…?.. jako człek oblatany po innych forach
geologicznych , mineralogicznych , petrograficznych powinieneś szybko się uwinąć by
znaleźć jakiegoś utytułowanego absolwenta niechaj będzie nawet z ,, siwą pałą „ ….. czy…….?....... ,, łysą brodą „ ……nieważne ..!..... ..który zakwestionuje albo
zaprzeczy przytoczonym przez amatora argumentom , pamiętając że ….!....?....Korotev w dalszym ciągu milczy nie odpowiadając na postawione pytanie „ ..dlaczego zdjął ze strony Dhofara 1228 ?. „
Może należałoby spytać o to Kolesiów z wesołej pe-te-met-owskiej ferajny znają się
przecież jak łyse konie na „ per Ty „ ze sobą są .
- 5 lutego godz 9 : 26 ( w " okazy empiryka* )...oraz..
- 17 lutego godz 11: 03 ( w " okazy empiryka* ) , ………
jest niewystarczająca niepoważna bo ..?.... nie opiera się na wynikach laboratoryjnych
wypocin poborcy grantu KBN np. …to…?.. jako człek oblatany po innych forach
geologicznych , mineralogicznych , petrograficznych powinieneś szybko się uwinąć by
znaleźć jakiegoś utytułowanego absolwenta niechaj będzie nawet z ,, siwą pałą „ ….. czy…….?....... ,, łysą brodą „ ……nieważne ..!..... ..który zakwestionuje albo
zaprzeczy przytoczonym przez amatora argumentom , pamiętając że ….!....?....Korotev w dalszym ciągu milczy nie odpowiadając na postawione pytanie „ ..dlaczego zdjął ze strony Dhofara 1228 ?. „
Może należałoby spytać o to Kolesiów z wesołej pe-te-met-owskiej ferajny znają się
przecież jak łyse konie na „ per Ty „ ze sobą są .
- empiryk*
> wypocin poborcy grantu KBN
> Kolesiów z wesołej pe-te-met-owskiej ferajny
jestem członkiem PTM i czuję się poważnie obrażony powyższymi wypowiedziami!
nie życzę sobie żeby ktoś nazywał mnie "kolesiem z ferajny", a realizowany przez członków PTM grant "wypocinami"!
powyższe wypowiedzi są kolejnym przykładem braku szacunku dla innych ludzi, a także uczestników tego Forum, które jak widać w nagłówku jest "forum meteorytowym PTM",
uważam, że ta wypowiedź (i wiele innych) jest nie tylko zaprzeczeniem dobrych obyczajów, ale również złamaniem zapisów regulaminu Forum, mam tu na myśli np. punkty 5 i 7,
w związku z powyższym domagam się stanowczo i oczekuję od Administratora usunięcia obwinionego z grona uczestników Forum!
proszę jednocześnie, aby nie usuwać jego wpisów na Forum (choćby po to, aby można było w przyszłości pokazać za co został usunięty),
o zaistniałej sytuacji zamierzam powiadomić zarząd PTM, cytując przy tym tę i inne kwieciste wypowiedzi,
osoby zainteresowane proszę o ewentualne poparcie mojego stanowiska
> Kolesiów z wesołej pe-te-met-owskiej ferajny
jestem członkiem PTM i czuję się poważnie obrażony powyższymi wypowiedziami!
nie życzę sobie żeby ktoś nazywał mnie "kolesiem z ferajny", a realizowany przez członków PTM grant "wypocinami"!
powyższe wypowiedzi są kolejnym przykładem braku szacunku dla innych ludzi, a także uczestników tego Forum, które jak widać w nagłówku jest "forum meteorytowym PTM",
uważam, że ta wypowiedź (i wiele innych) jest nie tylko zaprzeczeniem dobrych obyczajów, ale również złamaniem zapisów regulaminu Forum, mam tu na myśli np. punkty 5 i 7,
w związku z powyższym domagam się stanowczo i oczekuję od Administratora usunięcia obwinionego z grona uczestników Forum!
proszę jednocześnie, aby nie usuwać jego wpisów na Forum (choćby po to, aby można było w przyszłości pokazać za co został usunięty),
o zaistniałej sytuacji zamierzam powiadomić zarząd PTM, cytując przy tym tę i inne kwieciste wypowiedzi,
osoby zainteresowane proszę o ewentualne poparcie mojego stanowiska
- kyrimpe
- meteorytoman
> bo ..?.... nie opiera się na wynikach laboratoryjnych
wypocin poborcy grantu KBN "
Nie opiera i nie może sie oprzeć ........ ponieważ badań tych nikt nie
wykonywał i wykonywać nie będzie , w związku z powyższym gdy owa
czynność nie miała miejsca a więc nie została wykonana , nie może NIKT
z tego powodu obrażonym czuć się . Grant był ? NIE !.
To o co biega ?
Zanim coś chłopie napiszesz pomyśl choć ze dwa dni albo spytaj kogoś
czy czasem swoim postem nie rozśmieszysz do łez .
Tu o bardzo poważne kwestie się porusza a Tobie głupstwa we łbie
się kotłują .
Wszystkich którzy czują się znieważeni użytym sformułowaniem
" .. Kolesie z wesołej pe-te-met- owskiej ferajny "
oczywiście PRZEPRASZAM ,
Tak jak OCZYWISTYM jest fakt że nie miałem zamiaru obrażania
NIKOGO a kyrimpe w SZCZEGÓLNOŚCI .!
To o co biega ?
się kotłują .
Wszystkich którzy czują się znieważeni użytym sformułowaniem
" .. Kolesie z wesołej pe-te-met- owskiej ferajny "
oczywiście PRZEPRASZAM ,
Tak jak OCZYWISTYM jest fakt że nie miałem zamiaru obrażania
NIKOGO a kyrimpe w SZCZEGÓLNOŚCI .!
- empiryk*
empiryk* napisał(a):> bo ..?.... nie opiera się na wynikach laboratoryjnych
To o co biega ?
się kotłują .
...
ale były granty w innych sprawach i użyte sformułowanie jest obraźliwe dla osób, które takowe granty realizują!
aż chce się parafrazować słowa: Zanim coś chłopie napiszesz pomyśl choć ze dwa dni albo spytaj kogoś czy czasem swoim postem nie obrazisz kogoś całkiem niewinnego...
konto empiryk* zostaje zablokowane do 26 lutego br (bo do tego czasu nie będę miał czasu tu zaglądać zbyt uważnie)
Astronomia i muzyka
-
Cieszyniak napisał(a):w kwestii formalnej zablokowanie empiryka* po przeprosinach- troche to nie fair.
Cieszyniak:)
przeprosiny przyjęte, ale kara musi być

(inaczej możnaby w kółko obrażać i przepraszać bez konsekwencji, a jakby nie było przeprosin, to mogłoby być już całkowite usunięcie konta)
Astronomia i muzyka
-
Ach, nie wiedziałem, że to do mnie piszesz
W wakacje dam ci odpowiedź, jeżeli tylko dopcham się do takowych badań to będę właśnie wiedział w okolicy wakacji.
Sam mam kilka okazów, które wyglądają obiecująco
Nadal uważam, że met. księżycowych jest dużo na Ziemi, no bo inaczej być nie może ale trzeba to raczej udowodnić niż o tym pisać zaczepnie.
Problemem będzie natomiast dobór okazów do badań, które są kosztowne.
Nie można badać wszystkiego a tylko taki materiał, który spełnia pewne kryteria. Np. przydałoby sie wykazać, że jest tam anortyt.
z.

W wakacje dam ci odpowiedź, jeżeli tylko dopcham się do takowych badań to będę właśnie wiedział w okolicy wakacji.
Sam mam kilka okazów, które wyglądają obiecująco
Nadal uważam, że met. księżycowych jest dużo na Ziemi, no bo inaczej być nie może ale trzeba to raczej udowodnić niż o tym pisać zaczepnie.
Problemem będzie natomiast dobór okazów do badań, które są kosztowne.
Nie można badać wszystkiego a tylko taki materiał, który spełnia pewne kryteria. Np. przydałoby sie wykazać, że jest tam anortyt.
z.
-
Zibi - meteorytoman