Witam !
Dla mnie to prawie na 100% ziemski kamień - przyciąganie magnesu - mnóstwo ziemskich skał daje taki efekt .
Wygląd tzw. polewy pustynnej w warunkach naszego klimatu można praktycznie w 100 % wykluczyć - każdy chondryt wyglądałby inaczej - związki żelaza zawarte w meteorycie wchodząc w reakcję z glebą w naszym klimacie wytworzyłyby sporą zwietrzelinę .
Przykładem mogą być ostatnio znajdowane Pułtuski , kto widział na żywo to wie - nowe Pułtuski też można zobaczyć w Necie .
Poza tym na każdym kamieniu znalezionym w Polsce trzeba zrobić szlif - może wtedy będzie co oglądać .
Pisałem już o tym wiele razy , że wygląd zewnętrzny kamienia ( szczególnie w naszym klimacie i polodowcowym układzie geologicznym ) praktycznie niewielkie ma znaczenie - poza tym , że Nasze oko się na nim zatrzyma i wrzucimy go do swojej torby w celu sprawdzenia .
W Naszym klimacie tylko świeży i obserwowany spadek może dać prawie 100 % pewności , że to meteoryt - reszta raczej NIE !!!
Pozdrawiam !
Tomek
Dla mnie to prawie na 100% ziemski kamień - przyciąganie magnesu - mnóstwo ziemskich skał daje taki efekt .
Wygląd tzw. polewy pustynnej w warunkach naszego klimatu można praktycznie w 100 % wykluczyć - każdy chondryt wyglądałby inaczej - związki żelaza zawarte w meteorycie wchodząc w reakcję z glebą w naszym klimacie wytworzyłyby sporą zwietrzelinę .
Przykładem mogą być ostatnio znajdowane Pułtuski , kto widział na żywo to wie - nowe Pułtuski też można zobaczyć w Necie .
Poza tym na każdym kamieniu znalezionym w Polsce trzeba zrobić szlif - może wtedy będzie co oglądać .
Pisałem już o tym wiele razy , że wygląd zewnętrzny kamienia ( szczególnie w naszym klimacie i polodowcowym układzie geologicznym ) praktycznie niewielkie ma znaczenie - poza tym , że Nasze oko się na nim zatrzyma i wrzucimy go do swojej torby w celu sprawdzenia .
W Naszym klimacie tylko świeży i obserwowany spadek może dać prawie 100 % pewności , że to meteoryt - reszta raczej NIE !!!
Pozdrawiam !
Tomek
-
Meteoriticon - meteorytoman
Znów prośba o pomoc w rozpoznaniu, opis brzmi ciekawie.
http://astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=18788&pid=262705&st=0&#entry262705
http://astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=18788&pid=262705&st=0&#entry262705
- Solar
- meteorytoman
Opis może i brzmi ciekawie , ale generalnie małe są szanse , że to jest meteoryt - nie spotkałem się z żadnym opisem metalicznego meteorytu nie magnetycznego ( podobno bardzo rzadkiego typu
: , ale chyba takiego , o którym nikt nie słyszał ) .
Podziwiam optymizm i pewność właściciela ( znalazcy ) okazu , który jest meteorytem rzekomo w 100% pewnej wizualnej ekspertyzy .
Ciekawe , kto jest tym ekspertem ? , i czy w razie czego poznamy dokładne wyniki badań ?
Wiadomo , że każdy podejrzany kamień warto , i trzeba zbadać , ale mówić o METEORYCIE , jeszcze szczególnie rzadkim , gdzie przy tego typu meteorytach niektóre badania trwają około roku , albo jeszcze dłużej .
Polecam trochę więcej rozwagi i samokrytyki
Tomek
ps : Kto szuka , ten znajdzie

Podziwiam optymizm i pewność właściciela ( znalazcy ) okazu , który jest meteorytem rzekomo w 100% pewnej wizualnej ekspertyzy .
Ciekawe , kto jest tym ekspertem ? , i czy w razie czego poznamy dokładne wyniki badań ?
Wiadomo , że każdy podejrzany kamień warto , i trzeba zbadać , ale mówić o METEORYCIE , jeszcze szczególnie rzadkim , gdzie przy tego typu meteorytach niektóre badania trwają około roku , albo jeszcze dłużej .
Polecam trochę więcej rozwagi i samokrytyki

Tomek
ps : Kto szuka , ten znajdzie

-
Meteoriticon - meteorytoman
Meteoriticon napisał(a):Opis może i brzmi ciekawie , ale generalnie małe są szanse , że to jest meteoryt - nie spotkałem się z żadnym opisem metalicznego meteorytu nie magnetycznego ( podobno bardzo rzadkiego typu: , ale chyba takiego , o którym nikt nie słyszał ) .
jest dokładnie tak jak piszesz, już nieraz spotykałem się z takimi przypadkami i ciekaw jestem, skąd ludzie biorą te metale?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Zibi napisał(a):skąd? po prostu jest to odpad z jakiejś huty, np wytapiającej aluminium
Skoro tak, to wykrywacz impulsowy do wykrywania metali jest najbardziej czuły na wykrywanie
aluminium, mimo że materiał jest martwy magnetycznie to wykrywacz winien oddać donośny pisk

- Solar
- meteorytoman
Wsród swoich pseudometeorytów mam identycznego "kamola" tylko ze mniejszego. Twardy jak diabli, wygląd metaliczny, nieco cięzszy niz przeciętny kamień tej wielkosci, ale jadnak niemagnetyczny. Na 100% odpad z wytopu aluminium.
-
Muzin - meteor
Porządek...
Moderatorowi proponuje przenieśc ten wątek do odpowiedniego działu, bo zacznie robic sie bałagan...
-
Muzin - meteor