A może by tak jeszcze raz
..
Ostatnio edytowano N lut 13, 2011 3:26 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
-
sherman - meteorytoman
Re: A może by tak jeszcze raz
Nudy, siara, już zasnąłem...
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
-
gural100 - meteorytoman
kiedyś, przed wielu laty, Andrzej Pilski zaproponował znajomemu, aby wrzucić do bębna stertę otoczaków z morza - zwykłe kamyki ukazały piękno swego wnętrza 
było czym zachwycać wzrok, ale meteorytu nie znaleziono...
- to takie bardzo luźne skojarzenie - tu też można sobie trochę pooglądać

było czym zachwycać wzrok, ale meteorytu nie znaleziono...
- to takie bardzo luźne skojarzenie - tu też można sobie trochę pooglądać

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
]
Panie Generale rób Pan ten skalniak bo wiosna idzie,meteoryty spadają a na forum posprzątać też trzeba.
W zeszłym roku spadały takie:
sherman napisał(a):Żeby nie było nudno Panie WMakocki
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... pXU-LaQOA#
Panie Generale rób Pan ten skalniak bo wiosna idzie,meteoryty spadają a na forum posprzątać też trzeba.
W zeszłym roku spadały takie:
- Załączniki
-
- Sporo metalu,ciągnie jak H chondryt
- Olivia5A.jpg (315.61 KiB) Przeglądane 2971 razy
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
WMakocki napisał(a):W zeszłym roku spadały takie:
przepraszam, a gdzie i z czego spadały?
Astronomia i muzyka
-
Panie Jacku jak w starym powiedzeniu:Panie! coś pan z nieba spadł"a gdzie, jak nie na Lipowym Polu to
w Chustkach.Nie wiem tylko czy go obrona przeciwlotnicza namierzyła bo zakłóceń w eterze nie było,pewnie
dlatego,że taki jakiś mały on.A bardziej serio,czy nie można stworzyć miejsca gdzie można by było co jakiś
czas pokazać i pomacać podejrzane kamienie.To jak funkcjonuje rynek meteorytów nie jest trudno
zrozumieć skoro chodzi o duże pieniądze za coś co leży pod nogami.Znikające próbki,głupawe odpowiedzi
na pytanie co to jest,to norma nie tylko u nas.Ustalenie prostych relacji między tym,który może zbadać
a tym,który może znaleźć rozwiązało by sprawę.Gdyby było prywatne ale jawne lab.meteorytowe nie było
by tej" partyzantki".Pojawienie się w sieci nowego meteorytu,a którego nie kupili handlarze w Maroku na
bazarze budzi popłoch na giełdach,bo ceny spadają.Rynek kolekcjonerski jak zawsze ma swoje prawa.
"Kto pożyje to zobaczy"Kłaniam się WJM
w Chustkach.Nie wiem tylko czy go obrona przeciwlotnicza namierzyła bo zakłóceń w eterze nie było,pewnie
dlatego,że taki jakiś mały on.A bardziej serio,czy nie można stworzyć miejsca gdzie można by było co jakiś
czas pokazać i pomacać podejrzane kamienie.To jak funkcjonuje rynek meteorytów nie jest trudno
zrozumieć skoro chodzi o duże pieniądze za coś co leży pod nogami.Znikające próbki,głupawe odpowiedzi
na pytanie co to jest,to norma nie tylko u nas.Ustalenie prostych relacji między tym,który może zbadać
a tym,który może znaleźć rozwiązało by sprawę.Gdyby było prywatne ale jawne lab.meteorytowe nie było
by tej" partyzantki".Pojawienie się w sieci nowego meteorytu,a którego nie kupili handlarze w Maroku na
bazarze budzi popłoch na giełdach,bo ceny spadają.Rynek kolekcjonerski jak zawsze ma swoje prawa.
"Kto pożyje to zobaczy"Kłaniam się WJM
-
WMakocki - meteorytoman
Witam!
A jakie ma Pan zdanie, panie WMakocki, o prywatnym laboratorium p. R. Bartoschewitza. Ja wysłałem próbkę i po 2 tygodniach otrzymałem satysfakcjonującą mnie odpowiedź.
Pozdrawiam Filip
A jakie ma Pan zdanie, panie WMakocki, o prywatnym laboratorium p. R. Bartoschewitza. Ja wysłałem próbkę i po 2 tygodniach otrzymałem satysfakcjonującą mnie odpowiedź.
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
filip napisał(a):Witam!
Pozdrawiam Filip
Mógłbyś Filipie coś więcej napisać na temat tej satysfakcjonującej odpowiedzi?
-
sherman - meteorytoman
..
Ostatnio edytowano Pt lut 11, 2011 2:11 am przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
-
sherman - meteorytoman
WMakocki napisał(a):Pojawienie się w sieci nowego meteorytu,a którego nie kupili handlarze w Maroku na
bazarze budzi popłoch na giełdach,bo ceny spadają.
ceny spadają, gdy czegoś jest bardzo dużo lub gdy popyt słabnie. To drugie może być np. efektem kryzysu, natomiast to pierwsze ma miejsce wtedy, gdy jest duży spadek lub znalezisko i rynek zostaje wręcz zarzucony danym meteorytem (sic! to musi być jeden i ten sam meteoryt!)
WMakocki napisał(a):Gdyby było prywatne ale jawne lab.meteorytowe nie było
by tej" partyzantki"
takie laboratoria chyba istnieją na świecie? filip podaje jeden z bliższych przykładów. Najlepiej jest (o ile to możliwe) posłać próbki do paru różnych laboratoriów, ale to zwiększa koszta badań
Astronomia i muzyka
-
Bez urazy Panie Generale ale NWA 032 i 479 mają ładne,żółtawe kryształy oliwinu i ciemne ziarna piroksenu w matrycy
z drobnych listewek piroksenów,ziarn chromitu i ilmenitu,skalenia, a śladowa ilość metalu nie ruszy magnesu.Chciałbym się
mylić ale Pański kamień jest bazaltem z jasnymi ziarnami skalenia i pewnie z magnetytem jak to zwykle bazalt.
Pozostałe kamienie nie mówią nic.Wyluzuj Generale i dokładniej przyglądaj się kamieniom.Nie mam powodu
trzymać czyjejś strony na forum bo co to za interes.WJM
z drobnych listewek piroksenów,ziarn chromitu i ilmenitu,skalenia, a śladowa ilość metalu nie ruszy magnesu.Chciałbym się
mylić ale Pański kamień jest bazaltem z jasnymi ziarnami skalenia i pewnie z magnetytem jak to zwykle bazalt.
Pozostałe kamienie nie mówią nic.Wyluzuj Generale i dokładniej przyglądaj się kamieniom.Nie mam powodu
trzymać czyjejś strony na forum bo co to za interes.WJM
-
WMakocki - meteorytoman
Panowie zaniemówili
Ostatnio edytowano Pt lut 11, 2011 10:54 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
-
sherman - meteorytoman
..
Ostatnio edytowano N lut 13, 2011 3:27 pm przez sherman, łącznie edytowano 2 razy
-
sherman - meteorytoman
..
Ostatnio edytowano N lut 13, 2011 3:27 pm przez sherman, łącznie edytowano 3 razy
-
sherman - meteorytoman