Czerwone szkliwo

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Czerwone szkliwo

Postprzez WMakocki » Wt lut 15, 2011 8:11 am

Brekcja3.jpg
Brekcja3.jpg (379.94 KiB) Przeglądane 3251 razy
Brekcja2.jpg
Brekcja2.jpg (228.72 KiB) Przeglądane 3251 razy
Brekcja1.jpg
Brekcja1.jpg (277.81 KiB) Przeglądane 3251 razy
W przetopieniach nwa 2727 i w próbkach z Księżyca 15426 znajduje się zielone szkliwo.Czerwone szkliwo
wulkaniczne z dużą zawartością tytanu było odkryte na Księżycu fot.Mam 50 gramowy fragment, który jest
niewątpliwie brekcją i ma w przetopieniach czerwone szkliwo.Z geologią u mnie nie za bardzo i dlatego
mam pytanie.Czy są jakieś brekcje bazaltowe z czerwonym szkliwem tego typu jak na fot.?
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Re: Czerwone szkliwo

Postprzez WMakocki » Wt lut 15, 2011 8:18 am

I następne trzy fot.skoro nie mieszczą się w jednym post.
Załączniki
Brekcja6.jpg
Brekcja6.jpg (379.49 KiB) Przeglądane 3250 razy
Brekcja5.jpg
Brekcja5.jpg (380.16 KiB) Przeglądane 3250 razy
Brekcja4.jpg
Brekcja4.jpg (488.76 KiB) Przeglądane 3250 razy
WMakocki
meteorytoman

Postprzez filip » Wt lut 15, 2011 10:54 am

Witam!
Jeżeli to jest szkliwo i w dodatku czerwone, to może pochodzi z Czerwonej Planety. Ale kto Panu to potwierdzi!?
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt lut 15, 2011 8:31 pm

a widać w tym kawałku czerwone krzemianowe kuleczki? jest jeszcze taka możliwość, że pochodzą z pyłu meteorytowego opadającego na powierzchnię Ziemi. W lipcu 2001 roku w Indiach padały czerwonawe deszcze - jadrami kondensacji były jakieś dziwne czerwono zabarwione kuleczki
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez jacek » Cz lut 17, 2011 7:11 pm

Z tym , że podobno te czerwone kulki w wysokich temperaturach się mnożą.
http://www.infra.org.pl/nauka/natura/99 ... owe-dowody
jacek
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz lut 17, 2011 8:51 pm

Reakcja na fot.brekcji jak najbardziej typowa dla tego forum.Dla tych co pierwszy raz widzą czerwone szkliwo,
mam niespodziankę tam chyba jest jeszcze żółte szkliwo a dokładnie cytrynowo-żółte.Jest też trochę drobnych
ziarn magnetycznego metalu.Na koniec parę dokładniejszych fot.WJM
Załączniki
brekcja3.jpg
brekcja3.jpg (1.55 MiB) Przeglądane 3178 razy
brekcja2.jpg
brekcja2.jpg (1.63 MiB) Przeglądane 3178 razy
brekcja.jpg
brekcja.jpg (1.46 MiB) Przeglądane 3178 razy
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz lut 17, 2011 10:04 pm

No cóż, w temacie brekcji mało kto czuje się kompetentny do powiedzenia czegoś na podstawie obrazków. Same obrazki bardzo ładne same w sobie - takie plastyczne :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez filip » Cz lut 17, 2011 10:54 pm

Witam!
To musi obejrzeć fachowiec. Bez badań nie da się nic więcej powiedzieć.
A ja miałem w ręku coś bardzo podobnego do karbonado, ale nie pamiętam, gdzie wyrzuciłem ten kamień.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez zwirek » Pt lut 18, 2011 11:35 am

Panie WMakocki nie jest Pan pierwszym pokazującym na tym forum czerwone szkliwo . Po "przekopaniu " się przez to forumowe "siano " znajdzie Pan w dziale Pochwalmy się temat pt. " Dwa ciekawe zdjęcia " . W poście z dnia 5 września 2008 jest kilka zdjęć z których ostatnie dwa pokazują właśnie dość dużo czerwonego szkliwa . I co Pan na To ? ;)
zwirek
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pt lut 18, 2011 5:22 pm

Żwirku ja na to nic.Gdyby tam było szkliwo,a kamień był brekcją to może coś by się rzekło.Szkliwo z definicji
powinno być bezpostaciową krzemionką a nie zabarwionymi minerałami przez tlenki czy siarczki.Czy to
naprawdę tak trudno jest odróżnić jedno od drugiego?Dziwne,że dyskusja o tym trwała tyle czasu.Mam prośbę,
poszukaj coś o żółtym i zielonym szkliwie i daj znać.Kłaniam sięWJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez zwirek » So lut 19, 2011 1:20 am

Kategorycznie można by forsować rację ( Twoją ) gdyby znana była gęstość tego kamyka z " pochwalmy się ". Niestety tego nie wiemy . Gdyby okazało się że jest większa od gęstości granitów i prawdopodobnie tak właśnie jest ponieważ z postu wynika ze są tam wysokociśnieniowe granaty ( piropy ) to znaczy że skała ma cechy zmian metamorficznych . Zatem jeżeli procesowi któremu podlegała skała doprowadził do powstania tych granatów , musiał jednocześnie zmienić wszystkie minerały ją tworzące w SZKŁO . Gęstość tej skały powinna być większa ( od granitów ) .
Jak jest w rzeczywistości trzeba by jednak ,na tę okoliczność przesłuchać autora postu .
Też się kłaniam ;)
zwirek
meteorytoman

Postprzez Kazimierz » So lut 19, 2011 8:26 am

Szkliwo w świetle przechodzącym cienką płytę przy skrzyżowanych polaryzatorach będzie w czasie obrotu stolikiem mikroskopu cały czas wygaszone, ciemne, czarne.
Pozdrawiam Kazimierz
Kazimierz
meteorytoman

Postprzez zwirek » So lut 19, 2011 1:19 pm

Widział Pan to na swoim mikroskopie ? :shock:
Sądzę że był by to wystarczający dowód pochodzenia próbki bez wgłębiania się w chemizm , izotopy itd, itp ?
Czy zgadza się Pan z dedukcją zawartą w poście z dzisiejszej nocki ? ;)
zwirek
meteorytoman

Postprzez WMakocki » So lut 19, 2011 1:55 pm

Panie Kazimierzu pamiętam o tym,że szkliwo w spolaryzowanym świetle pod mikroskopem i na fot.będzie
czarne.Problem jest w czymś nieco innym.Nawet na fot. widać strukturę podobną do globularnej a więc po
odmieszaniu co by wskazywało na pochodzenie wulkaniczne a nie impaktowe.Znana jest struktura i skład
szkliwa księżycowego,gorzej z wyjaśnieniem jego pochodzenia.Brekcje bazaltowe z czarnym czy zielonym
szkliwem są znane z czerwonym nie.W swojej naiwności wierzę,że to może być taka brekcja więc należało
by obchodzić się z nią inaczej.Tak czy owak cienką płytkę i badanie na tytan należy zrobić,tylko Kto?
Podobną strukturę szarobrązowego szkliwa mam w kamieniu podobnym do howardytu.Na pytanie,kto
w Polsce zajmuje się badaniami meteorytów jak na razie brak odpowiedzi.Wiem,że powinien to zobaczyć
fachowiec,tylko jak do tej pory....Kłaniam się WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Kazimierz » So lut 19, 2011 6:43 pm

Sądzę .że chętnych do badania nowego meteorytu jest wielu , ale muszą być konkretne cechy wskazujące na meteorytowe pochodzenie a same poszlaki to nie wystarczą chyba ze względu na zbyt dużą ilość kandydatów.
Poszukując od kilku lat, doszedłem do wniosku, że wykonanie płytki cienkiej i rozpoznanie za pomocą mikroskopu jest konieczne aby się przekonać co się znalazło. Tak więc wyremontowałem stary mikroskop znalezisko tnę, szlifuje, poleruje i oglądam.
Szkliwa na zgładzie wśród innych minerałów bym nie rozpoznał dlatego wspomniałem o mikroskopie.
Przykładowo tegoroczne znalezisko z 10 lutego na zgładzie widzać ładne chondry a w powiększeniu chalcedon ? jakieś skupiska minerałów.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/D ... directlink
Pozdrawiam Kaz.
Kazimierz
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?