Co to za cudo ?
Proszę o opinie co do tego znaleziska, który został znaleziony pod koniec 2009 w lesie na spacerze .Zainteresował mnie, ponieważ wcześniej go tam nie było.Duża waga w stosunku do jego wielkości, przyciąga magnes, piękna skorupa obtopieniowa. Z płaskiej strony parę rdzawych wystających kulek.Jego kolor jest czarny . w środku po szlifowaniu ciemnobrązowy . Szlif po szkłem powiększającym ma wygląd jakby palasytu tylko w mniejszej skali. Na powierzchni guzków skorupy obtopieniowej widać metaliczny nalot . Przesyłam zdjęcia nie najlepszej jakości. Pozdrawiam
- Załączniki
-
- Zdjęcia-0040.jpg (113.85 KiB) Przeglądane 5477 razy
-
- Zdjęcia-0026.jpg (95.42 KiB) Przeglądane 5477 razy
-
- Zdjęcia-0020.jpg (92.04 KiB) Przeglądane 5477 razy
- Jędrek
- meteorytoman
Re: Co to za cudo ?
Witaj!
Wielka prośba: jeśli można, to jednak lepsze zdjęcia prosimy
- w szczególności tego szlifu, o którym wspominasz (na jaką głębokość robiony?)
Szczerze mówiąc, opis jest, jak dla mnie, niespójny, gdyby to miał być meteoryt.
Chodzi mi o te sugestie co do pallasytu. Może ktoś Ci na drodze zwykłego chondryta (już zwietrzałego) podrzucił?
To tak pół żartem
Wielka prośba: jeśli można, to jednak lepsze zdjęcia prosimy

- w szczególności tego szlifu, o którym wspominasz (na jaką głębokość robiony?)
Szczerze mówiąc, opis jest, jak dla mnie, niespójny, gdyby to miał być meteoryt.
Chodzi mi o te sugestie co do pallasytu. Może ktoś Ci na drodze zwykłego chondryta (już zwietrzałego) podrzucił?
To tak pół żartem

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Kolejny kamyczek no zdałyby się konkretne zdjęcia, co do opisu obiektu, to muszę raczej zapytam jak robicie zdjęcie kamieni z ręki aparat stoi na statywie fotograficznym, czy przez szkło powiększające trzymając w ręce każde drganie potem wychodzi na zdjęciach rejestruje to aparat, dobrym rozwiązaniem są mikroskopy do minerałów ustawia się ostrość i można robić śmiało zdjęcia kamieni tak jak ja to robię, A jak się nie ma to trzeba postawić aparat na czymś twardym a dany kamień obracać przed naciśnięciem spustu aparatu, wtedy zdjęcia wyjdą nieporuszone. 

Kocham to co robię czyli Astronomie
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
- Paweł Baran
- meteorytoman
Wkrótce zrobię, lepsze zdjęcia i zamieszczę
- Jędrek
- meteorytoman
Proszę oto lepsze zdjęcia ..
- Załączniki
-
- IMG_5243.jpg (373.5 KiB) Przeglądane 5327 razy
-
- IMG_5241.jpg (350.9 KiB) Przeglądane 5327 razy
-
- IMG_5240.jpg (396.76 KiB) Przeglądane 5327 razy
- Jędrek
- meteorytoman
Następne
- Załączniki
-
- IMG_5249.jpg (460.89 KiB) Przeglądane 5327 razy
-
- IMG_5245.jpg (390.82 KiB) Przeglądane 5327 razy
- Jędrek
- meteorytoman
Teraz bardzo mi się podoba. Nawet gdyby nie był meteorytem i tak chciałbym takiego znaleźć. Mam wrażenie, że nie obędzie się bez dokładnych badań. Ma odpowiednią prezencję, ciekawą skórkę, łapie magnes... Odetnij piętkę i prześlij do zbadania.
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
-
gural100 - meteorytoman
Jakiś taki zbyt "kanciasty" moim zadaniem. Może to jakiś zwietrzały bazalt? Oczywiście trzeba to sprawdzić 

-
webimage - meteorytoman
Witam!
Zbyt jednorodna budowa wewnętrzna, ani chondr, ani brekcji, ani żyłek. Może być magnetyt lub bazalt.
Pozdrawiam Filip
Zbyt jednorodna budowa wewnętrzna, ani chondr, ani brekcji, ani żyłek. Może być magnetyt lub bazalt.
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
Raczej meteorytem to ten kamień nie jest, brak śladów po przelocie przez ziemską atmosferę te dołki wyrzeźbiła matka natura, zaś, dlaczego przyciąga magnes, dużo znalezionych kamieni przyciąga magnes jedne wolniej drugie mocniej, ale nie znaczy to, że są meteorytami, tak ja poprzednicy napisali, że to pochodzenia ziemskiego kamień, może być to magnetyt albo bazalt, ale nie robiłbym zbytnio nadzieji na to, że to meteoryt. Raczej jest to ziemski kamień widać to po zdjęciach. 

Kocham to co robię czyli Astronomie
- Paweł Baran
- meteorytoman
jak już zauważyli przedmówcy, wygląda niezbyt meteorytowo, bardziej ziemsko (fajne zdjęcia - teraz to można dokładniej przypatrzyć się okazowi
)

Astronomia i muzyka
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Odnoszę się do poszczególnych postów . Chcę podkreślić, że oczekiwałem od was szczerej odpowiedzi . Rozumiem, że to ja jakiś laik znalazłem coś ciekawego. Już nie ważne czy to jest kamień czy meteoryt, ale wypowiedzi wydawałoby się fachowca, że nie widać widać dowodów na przelot przez atmosferę to jakieś nieporozumienie np. brak żyłek metalu. ma wyraźne żyłki metalu nawet na tych zdjęciach. Co do chondr, może na szlifie ich nie widać, ale na skorupie są widoczne gołym okiem . Nie rozumiem również, dlaczego jego ostre krawędzie są problemem, przecież sami piszecie, że potencjalny meteoryt, może wybuchnąć nad ziemią i nie zdąży złagodnieć. Więc panowie sami sobie zaprzeczacie . Trochę więcej pokory, mniej zadufania, szacunku do drugiego człowieka i wiary, że amator może znaleźć meteoryt. Taka osoba również potrafi logicznie myśleć i wyciągać należyte wnioski .Jeżeli tak bardzo chcecie znaleźć następny polski meteoryt to dajcie mu szanse bo możecie swoją postawą to uniemożliwić . Pozdrawiam wszystkich szczególnie Górala 100 i jego szczerą ocenę. Widać, że jest to czysta pasja .
Ps : Kamień zawiera nikiel zrobiłem ostatnio badania. Ale czy zwietrzały bazalt zawiera powyższy ? ?
Ps : Kamień zawiera nikiel zrobiłem ostatnio badania. Ale czy zwietrzały bazalt zawiera powyższy ? ?

- Jędrek
- meteorytoman
Zawiera , zawiera .
- zwirek
- meteorytoman
Widzisz Jędrek jak to jest...Niektórym ludziom wydaje się,że są w stanie rozpoznać meteoryt już z odległości 10m.
Kamień podobny jest np.do metachondrytów NWA 5363 czy 3100.Jeśli ma drobne ziarna mineralne i metal w formie
wkropień a zwłaszcza żyłek.Zwróć uwagę na to czy tuż pod skorupą nie ciągnie się cienka linia stopionego żelaza.
Dziwne,że nikt kanciastego meteorytu nie widział! oto foto:
Kamień podobny jest np.do metachondrytów NWA 5363 czy 3100.Jeśli ma drobne ziarna mineralne i metal w formie
wkropień a zwłaszcza żyłek.Zwróć uwagę na to czy tuż pod skorupą nie ciągnie się cienka linia stopionego żelaza.
Dziwne,że nikt kanciastego meteorytu nie widział! oto foto:
- Załączniki
-
- Metachondryty.jpg (136.9 KiB) Przeglądane 5207 razy
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman