Ciekawy Metal.ciąg dalszy

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn gru 03, 2007 11:30 pm

takie nibybelki (podobne do belekkamacytu, ale bardziej chaotycznie ułożone, jak jakieś wiórki) spotyka sie w starych wytopiskach podymarkowych, a struktura frakcji niemetalicznej raczej także sugeruje, że to szlaka
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Solar » Wt gru 04, 2007 12:35 pm

Nadzwyczajne, a jaka jest kruchość części nie metalicznej?
Testy na nikiel powinny rozwiać wątpliwości.
Solar
meteorytoman

Postprzez tin » Wt gru 04, 2007 2:53 pm

Ja bym (niestety) też obstawiał szlake :-/. Nie ma skali ale te strukturki wydają się zdecydowanie za małe. Poza tym te bąble po gazach....
Czy to jest ten okaz z poprzedniego zdjęcia na polu?
tin
meteorytoman

Postprzez Gość » Wt gru 04, 2007 3:04 pm

odp do `Solar`

czesc niemetaliczna jest bardzo twarda,z odrobinkami metalu.jesli chcesz mi pomoc mozesz zrobic test na nikiel.podaj swoj adres do korespondencji-przesylki.
Cieszyniak:)
Gość

Postprzez Solar » Wt gru 04, 2007 3:38 pm

Ja nie zrobię testu na nikiel, nie mam odpowiednich odczynników
ale może w niedalekiej przyszłości :P
Solar
meteorytoman

Postprzez Gość » Wt gru 04, 2007 7:43 pm

Witam
Cieszyniak przykro mi to mówić ale i mi było przykro gdy identyczny rzadko wszak trafiany kawał metalu tak pomieszany ze skałą bez szlaki czyli stopionej skały w piecach potraktowałem kwaskami i odczynkikiem w celu znalezienia choćby troszke niklu , neistety mój kawałek nawet obok odrobinki niku zapewne nie leżał ;(
Pozdrawiam
Paweł
Gość

Postprzez Gość » Wt gru 04, 2007 7:47 pm

Anonymous napisał(a):Witam
Cieszyniak przykro mi to mówić ale i mi było przykro gdy identyczny rzadko wszak trafiany kawał metalu tak pomieszany ze skałą bez szlaki czyli stopionej skały w piecach potraktowałem kwaskami i odczynkikiem w celu znalezienia choćby troszke niklu , neistety mój kawałek nawet obok odrobinki niku zapewne nie leżał ;(
Pozdrawiam
Paweł

Jeszcze Panowie dodam ze otwoty to nie zawsze otwory po gazach ;)
W tego typu żelaztwie są zapewne otworwmi po wietrzeniach co oczywiście z meteo też nic wspólnego nie mają ;l)
Pozdrawiam
Paweł
Gość

Postprzez Zibi » Pt gru 07, 2007 9:51 pm

Niestety, to nie meteoryt.
Testy na nikiel nic tu nie pomogą, wystarczyło przepiłowanie i wytrawienie. Widać, że to polski standard z pieca - masówka na naszych terenach.
pzdr
Zibi
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?