Mam go już wiele lat. Zawsze myślałem, że to meteoryt. Ostatnio zacząłem szperać w necie, tu na forum oczywiście również i mam teraz więcej pytań, wątpliwości niż odpowiedzi.
https://picasaweb.google.com/1056124773 ... OU0KbJ_gE#
Re: Może ktoś śię wypowie?
Jakie meteorytowe cechy posiada ten okaz? np. przyciąga go magnes?
Bardzo dobre zdjęcia.
Zibi
Bardzo dobre zdjęcia.
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Sekcja Meteorytowa PKiM
-
Zibi - meteorytoman
Z dwóch stron ma jakby skorupę optopieniową, jest wyblakła, jak się trochę zamoczy jest wyraźnie czarna.
Magnez przyciąga nieznacznie, ale mały magnesik się utrzyma. Magnesik zwyczajny, nie neodymowy.
Magnez przyciąga nieznacznie, ale mały magnesik się utrzyma. Magnesik zwyczajny, nie neodymowy.
- bogdanlca
raczej nie jest to meteoryt, ale na wszelki wypadek fajnie by było jeszcze zajrzeć mu do wnętrza 
(jakieś małe okienko pilnikiem i papierem ściernym?)

(jakieś małe okienko pilnikiem i papierem ściernym?)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Jakie cechy widoczne na moich zdjeciach swiadcza o tym ,ze zdyskwalifikowal Pan go jako meteoryt ? (chcialbym wiedziec przed tym jak go potne)
- bogdanlca
bogdanlca napisał(a):Jakie cechy widoczne na moich zdjeciach swiadcza o tym ,ze zdyskwalifikowal Pan go jako meteoryt ? (chcialbym wiedziec przed tym jak go potne)
??? napisałem "raczej nie meteoryt" a nie "zdyskwalifikowałem" - chyba jest drobna różnica?

nie podobają mi się te garby i wypustki w jego kształcie
Astronomia i muzyka
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Szlifuję! Robię to pierwszy raz, ale idzie nie najgorzej. Ma pan chyba rację,że to nie meteoryt.Po wstępnym oszlifowaniu wygląda mi to jakiś magnetyt,ruda żelaza.Podglądałem w necie. Przy odpiłowywaniu kawałeczka zebrałem maciupeńkie grudeczki, które przyczepiły się do magnesu i i tak maciupkie niby blaszki (wszystko przez lupę) koloru złota,które na magnes nie reagują. Jak wygładzę to może uda mi się fotkę zrobić. Dziękuję za odpowiedź.

- bogdanlca