Niezwykle ciekawy czarny kamień

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Niezwykle ciekawy czarny kamień

Postprzez sykko123 » Wt maja 24, 2011 12:33 pm

Witam,

Od razu na wstępie pragnę zapewnić, że nie mam zielonego pojęcia geologii jako takiej. Znalazłem ten kamień kilka lat temu. Przeleżał swoje gdzieś na półkach, w końcu jednak nie wytrzymałem i postanowiłem dowiedzieć się co to jest. Na meteoryt nie wygląda jednak liczę na fachową pomoc forumowiczów.

Kamień znalazłem blisko naturalnego oczka wodnego pod Warszawą, nie rzeka takie po prostu większe bajoro, wody w ruchu brak.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kamień jest czarny ale pokryty białym (kremowym) czymś, jakby osad ale sprawia wrażenie integralnej części kamienia (jest grubości ok 2-3 mm). Wszelkie krawędzie są gładkie (jakby wypłukane). Dodatkowo w białym osadzie, co widać tez na zdjęciach, widoczne są przetarcia do czarnego kamienia (czarny kamień tez jest w tym miejscu wytarty).

Będę wdzięczny za pomoc w zidentyfikowaniu kamienia.

Pozdrawiam
Sykko
sykko123

Re: Niezwykle ciekawy czarny kamień

Postprzez A.Kiton » Wt maja 24, 2011 1:39 pm

Krzemień....ale mogę sie mylić.
A.Kiton
meteorytoman

Re: Niezwykle ciekawy czarny kamień

Postprzez sykko123 » Wt maja 24, 2011 3:30 pm

Dzięki za podpowiedz. Mając już nazwę wy-googlowałem kilka podobnych kamieni. Ten wydaje się dość podobny
sykko123

Powrót do czy to jest to?