Co to za znalezisko?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Co to za znalezisko?

Postprzez fraglesik » Pt maja 27, 2011 9:00 pm

Ciekawe jak duża jest ta szuflada :))))))) No cóż trzeba zrozumieć to, że badaczy jest dużo mniej niż materiałów do badań:)))) Życzmy im zatem powiększenia ich grona i zwiększenia nakładów finansowych na cele badawcze oraz oczywiscie na wypłatę :))))))
fraglesik
meteorytoman

Postprzez fraglesik » So maja 28, 2011 5:15 am

Po około 24 godzinach postanowiłem wyjąć z kwasu azotowego resztkę rozpuszczanego kawałka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e8 ... 4aacc.html. Okazauję się, że pomio tak długiego okresu moczenia w tymże kwasie struktura jego zrobiła się jeszcze bardziej wyrazista i znowu przy przekraczaniu granic możliwości powiekszania tej fotki widac miejsca zielone i jeden punkcik różowy. Wyjąłem tez kolejne dwa kawałki które udało sie uratować z tej paskudnej cieczy:)))) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1fd ... 11045.html. Wydawać by się mogło, ze mieszając to w słoiczku jest on czysty i nie mazliwości zapaprać się tym paskudztwem:))) jednak okazało się że niektóre palce jakimś cudem zrobiły mi się żółte. Radzę więc bardzo uważać bawiąc się kwasem azotowym i nie zapominać o okularach bo oczy mamy tylko dwa:)))))) Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia oraz miłych wrazeń.
fraglesik
meteorytoman

Postprzez fraglesik » So maja 28, 2011 5:18 am

No niestety w drugim linku wystapił jakis błąd Postaram się go powtórzyć.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1fd ... 11045.html
fraglesik
meteorytoman

Postprzez fraglesik » So maja 28, 2011 5:23 am

Postanowiłem sciągnąć zamieszczona przeze mnie fotkę na pulpit i sprawdzić czy można ją powiększać tak jak oryginał. No niestety nie można, gdyż fotosik zmienia rozmiar fotki, dlatego nie zobaczycie tego o czym pisze . Szkoda :(
fraglesik
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So maja 28, 2011 8:04 am

można zrobić kadry dużego zdjecia w rozmiarach, jakie akceptuje fotosik i zamieścić tam je
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez fraglesik » So maja 28, 2011 5:31 pm

Tak właśnie zrobiłem ze wszystkimi fotkami zamieszczajac je na fotosiku. Jednak na moim kompie moge powiększać je zatracenia rozdzielczości i całkowitego rozmazania obrazu. Notomiast te które są na fotosiku nie pozwalają na to. Szkoda ze tak jest bo wtedy właśnie widać tę chaotyczną strukturę wśród której pojawiają się dużo zielonych miejsc,niewidocznych gołym okiem. No cóż chciałbym to zprezentować ale siła wyższa;)))))
fraglesik
meteorytoman

Postprzez fraglesik » So maja 28, 2011 6:13 pm

Nadal przygladam się strukurze poprzez maksymalne powiększenie fotki. teraz zwróciłem uwagę na te jasne plamki i starałem się je powiekszyc na ile pozwoliła przegladarka , jednak nie do oporu:))) Okazuje się, ze w każdej tej plamce znajduje się kilka bardzo jasnych małych punktów kika razy jasniejszych od samej plamki. Najbardziej jednak podobaja mi się te zielone pola rozsiane na całej powierzchni jednak nie w kazdym miejscu. Są tam też nieregularnie porozrzucane jakby rodrobnione węgliki rozsiane chaotycznie i nierówno po całej powierzchni . Teraz niestety zauwazyłem o zgrozo , ze przybyło sporo małych punktów koloru rdzawego, których wcześniej tyle nie było. Troche mnie to martwi bo roprzestrzeniaja się dość szybko. Nie sądziłem, że tyle rzeczy mozna spostrzec przy pomocy komputera i makro fotografii. Narazie dam sobie spokój bo mnie oczy zabolały. Pozdrowionka dla wszystkich.
fraglesik
meteorytoman

Postprzez fraglesik » So maja 28, 2011 6:23 pm

No niestety rzuciłem jeszcze raz okiem i okazuje się, że powiększony kolor skorupy jest bardzo zblizony do tej zieleni która uwidacznia się wewnatrz, jednak moim zdaniem ta wewnątrz jest jakby bardziej soczysta i ciemniejsza. Ponadto znalazłem też w strukturze kilka rózowych punktów.
fraglesik
meteorytoman

Postprzez fraglesik » So maja 28, 2011 8:21 pm

Nie dysponujac narazie mikroskopem a korzystając jedynie z przeglądarki . która umozliwia mi powiekszanie struktury do jakichś tam granic:)))wymieniam dominujace kolory przy bardzo duzym powiekszeniu i tak: kolor szaro-jasny, na którym sa bardzo jasne punkty. kolor zielony, kolor bardzo czarny, kolor różowy, kolor żółty niestety rdzy,oraz kolor srebrzystych punktów równomiernie porozrzucanych podobnej wielkosci oraz taki sam kolor srebrzystych punktów różnej wielkości nie równomiernie porozrzucanych na calej powierzchni . To tyle co mogłem narazie wydobyć dzieki komputerowi:))))) Chce tylko powiedzieć na koniec, ze kolorów zielonych oraz różowego nie widac gołym okiem, a jedynie po duzym powiekszeniu przegladarka komputerową. zycze wszystkim miłych snów. Dobranoc:))))
fraglesik
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N maja 29, 2011 6:33 am

obawiam się, że te zielone i różowe plamki to efekt tworzenia kolorów w cyfrowym obrazie a nie fizyczne twory ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez fraglesik » N maja 29, 2011 8:03 am

Dziś użyłem do ogladania tego kawałka średniej wielkości lupy i okazało się, że widać pod nią zielonkawe zabarwienie tej ziarnistej której wg mnie jest chyba najwięcej materii. Natomiast jeżeli chodzi o kolor różowy to za pomoca lupy znalazłem tylko jeden widoczy fragment, kolor ten uwidacznia się jednak przy powiększeniu na przeglądarce. Znajdujące się wewnatrz czarne jakby kawałki węgla drzewnego\bardzo twarde/ są różnej wielkości i są czasem bardziej zbite a czasem rozproszone. Szkoda, ze nie mam dobrego mikroskopu:))))) Pokazałbym Wam jaką ten mały niepozornie wygladajacy kawałek wielkości ok 1x 4 cm ma chaotyczną strukturę. Do tego stopnia chaotyczną, ze nie moge na to powiekszenie zbyt długo patrzeć bo zaraz boli mnie głowa:)))) Wydaje mi sie, ze rozwiałem watpliwości pana Jacka:)))) , któremu życze miłej niedzieli :))))))
fraglesik
meteorytoman

Postprzez zwirek » N maja 29, 2011 11:14 am

Nawet najdoskonalszy realistyczny opis nie jest w stanie zastąpić dobrego zdjęcia .
Meteoryty od ziemskich skał wyróżnia ich prymitywny skład chemiczny a to widać gołym okiem , bez lupy . Jednakże należałoby " naumieć " się rozpoznawać minerały występujące w ziemskich skałach i oceniwszy różnice wtedy dopiero podejmować się próby ustalenia z czym zacz do czynienia mamy . Tu na forum Nikt taki nie funkcjonuje , próżno więc czas tracisz i wszyscy przepełnieni nadzieją o odkryciu ...? , znalezieniu ...?. ,licząc że ktoś dysponujący odpowiednim przygotowaniem , wyręczy Ciebie i pozostałych " pomagając " . Na żadnym funkcjonującym w Polsce forum nikt Wam nie pomoże . Niestety !
Omerta ! Tu w szczególności , prócz Cosa Nostra , Camorra , Ndraghetta , obowiązuje . :(

Pewnie znów będzie " moderacja " forum . ;)
zwirek
meteorytoman

Postprzez fraglesik » N maja 29, 2011 12:02 pm

Powiem Ci Żwirko tak. Na studiowanie geologi jest u mnie juz za pózno. Może to co znalazłem jest tym czymś, a może nie jest. Czas zakończyć gdybanie i jutro wysłąć go do PTM Uniwersytetu Śląskiego. Poczekamy na opinię i wtedy zakończymy definitywnie ten temat. Bo żaden opis ani tez dobra fotografia nie zastąpi nowoczesnych metod badawczych.Chyba przyznasz mi rację:)))) Jeżeli chodzi o wygląd struktury mojego kamienia to rzeczywiście jest on niepozorny bo rzuca sie tylko w oczy zielonkawa ziarnista struktur na której są szare plamki do 1 mm średnicy oraz jakaś czarna twarda nierówno rozproszona materia no i oczywiście pięknie połyskujace w słońcu srebrzyste drobinki. W każdej tej plamce ukazują sie w powiększeniu po kilka bardzo jasnych punktów. Oczywiście zjada go powoli korozja, ale nie jest tak żle. Pisałeś cos o tym że znasz się na ziemskich kamieniach. Proszę Cię zatem o wskazanie mi takich, które byłyby podobne do mojego znaleziska. Będę bardzo wdzieczny. Fotki i opis znajdziesz na moim temacie " co to za znalezisko?" Tylko przeczytaj w miare mozliwości całość bo ciągle coś tam przybywało. Pozdrawiam Cię i liczę na Twoją fachowość i znajomość tematu dot kamieni. Miłej niedzieli. Powiem Ci jeszcze na koniec, że teren na którym został znaleziony jest że tak powiem bardzo ubogi geologicznie, gdyz jedynym wystepującym u nas kamieniem jest zwykły piaskowiec kopany przez ludzi i wykorzystywany na budowe ogrodzeń i fundamentów.
fraglesik
meteorytoman

Postprzez zwirek » N maja 29, 2011 2:38 pm

No wiesz !
Hmm ?
Na naukę nigdy nie jest za późno ( jak mawiali starożytni Rzymianie ;) ) . Zielonych skał jest tak ogromna liczba że nie sposób ich wszystkich wymienić .
Ale podam kilka dla przykładu byś mógł sobie co nieco rozjaśnić w....? tym względzie . Znajdź na wyszukiwarce
( wygooglaj ) skarny , eklogity , serpentynity i już się co nieco wyłoni z petrografii .
Poczytaj też ile zlodowaceń przewaliło się przez teren .
Wskazówka z ostatniego zdania Twojego postu jest pierwszym warunkiem który musi być spełniony gdy podejmujemy się próby znalezienia interesujących ( ciekawych ) kamieni a jest nim KAŻDY wyróżniający się od tła
( czyt. pozostałych ) .
Życzę by Twoja ciekawość została zaspokojona z sukcesem na pohybel kunktatorskim
wypowiedziom administratora .
zwirek
meteorytoman

Postprzez fraglesik » N maja 29, 2011 4:03 pm

Dziekuje za odpowiedż. Z pewnoscią sie tym zainteresuje.Spytam jednak czy wymienione przez Ciebie kamienie posiadaja skorupe obtopieniowa bo mój jakimś cudem ma. Pozdrawiam.
fraglesik
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?