Co to za znalezisko?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Co to za znalezisko?

Postprzez fraglesik » N maja 29, 2011 7:53 pm

Drogi Żwirku porównałem wskazane przec ciebie kamienie i nie maja one nic wspólnego z moim. Nie rozumiem dlaczego kazałeś mi porównywać mój z tym badziewiem, ale dzieki bo przynajmniej wiem jak wyglądają.
fraglesik
meteorytoman

Postprzez fraglesik » N maja 29, 2011 8:18 pm

Przypomniałem sobie jeszcze,że powinienem jeszcze poszukać podobieństwa moich kawałków do chondrytów juz sklasyfikowanych. Postanowiłem sprawdzić które z nich w dużym pwiekszeniu mają takie kolory jak mój głównie chodziło mi o kolor zielony i różowy. Okazało się , że identyczne kolory pokuzują tylko :1. chondryt weglisty 07 a , 2. chondryt węglisty 07 b, 3. chondryt węglisty 07 c, 4. chondryt węglisty 07 d , 5. chondryt węglisty 07 e, 6. chondryt węglisty 45, 7. angryt 47a, 8. angryt 47b, 9. chondryt węglisty 53a. Natomiast jeżeli chodzi o podobna strukturę to posiadają ją chondryty węgliste od 07a do 07 e. Jednak najbardziej podobny struktura jest chyba chondryt węglisty 53a jednak nie jest to takie pewne gdyż jego fotka jest zbuyt mała. Wydaje się , że najmnie wspólnego z moim ma chondryt weglisty 50a , na fotce jest bardzo poniszczony i ma znikomy mało widoczny kolor zielony. A miałem juz nie wracać do tego tematu:))))))
fraglesik
meteorytoman

Postprzez Zibi » N maja 29, 2011 8:36 pm

Moim zdaniem do węglaka nie podobny.
A poczekajmy co powiedzą fachowcy (jeżeli tylko nie zgubią próbki ;))
pozdr.
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez fraglesik » N maja 29, 2011 8:51 pm

Powiem Ci Zibi, ze tylko te wskazane wyżej naprawdę mają te dwa identyczne kolory ukazujące się w powiększeniu. No cóż pozyjemy zobaczymy. Nie ma się co napalać. Poprostu trzeba być pradomównym i zero fantazjowania:))))) Ważne też jest to, że wczesniej nie bawiłem sie w te kolory dopóki nie zrobiłem makro fotek i na moim kawałku ukazały się właśnie te dwa w tym domijujący jest zielony. Dopiero dziś wpadłem na pomysł porównania z achondrytami i jestem mile zaskoczony. Pozdrowionka:)))) Zreszta wysyłałem Ci fotki to mozesz sobie porównac mój z wymienionym przeze mnie chondrytami. Szczególnie jeden nadaje sie do tego celu bo jest zrobiony w dobrym świetle. Powiększaj, aż do uzyskania lekko rozmazanego obrazu.Miłej nocki . Wymienione przeze mnie chondryty znajdziesz na stronie http://www.redbor.pl/meteoryty/0_meteoryty.htm.
fraglesik
meteorytoman

Postprzez fraglesik » N maja 29, 2011 9:21 pm

Równiez chondryt Allende przy powiekszeniu pokazuje te właśnie dwa kolory zielony i różowy.
fraglesik
meteorytoman

Postprzez zwirek » N maja 29, 2011 9:26 pm

Podobne ?
Nie jest jednoznaczne że taki sam !
Najpewniejszy jest ten nie podobny do czegoś już znanego .
Niejeden badacz sparzył się na podobieństwach właśnie .
Co by się miało tyczyć posiadania skorupy to niektóre mają i dość wyraźnie zaznaczoną dość zerodowaną
( większość ) z grubą warstwą " kory " a inne są zielone na przełamie i szlifie tak jak ten o który bój toczysz , z tym że nie jest to żaden z wymienionych wcześniej przeze mnie rodzajów skał .
zwirek
meteorytoman

Postprzez fraglesik » N maja 29, 2011 9:35 pm

W chondrycie weglistym CB3a (benkubinit) tez są te dwa kolory pomimo tego ze ma całkiem inna strukture od mojego. Natomiast w chondrycie CV3 są też te dwa kolory z tym że są tez inne jakby czerwone i niebieskawe. Na dziś wystarczy tych porównań. Ważne jest moim zdaniem, ze kolory zielony i ten rózowy jest wszędzie identyczny. Nie zuwazyłem tego zestawienia kolorow w innych meteorytach. Byc może za mało ich przejrzałem:))))))) Dobranoc:)))))
fraglesik
meteorytoman

Postprzez fraglesik » N maja 29, 2011 9:37 pm

Widzę Zwirko, że niedokladnie czytasz co pisałem i nie ogladałes fotek. Przecież mój szlif jest czarny z szarymi jasnymi plamkami a nie zielony. O czym to mówisz? Dobranoc
fraglesik
meteorytoman

Postprzez fraglesik » N maja 29, 2011 9:41 pm

Podaj Żwirek email to wyslę Ci dobra fotke struktury oraz szlifu i bedziesz mógł sobie porównać je do wymienionych przeze mnie chondrytów. Zobaczysz wtedy ,że miałem rację pisząc o tych kolorach w powiększeniu. Może wtedy przestanie przez Ciebie przemawiać pesymizm:))))3msię:)))
fraglesik
meteorytoman

Postprzez fraglesik » N maja 29, 2011 9:49 pm

Aha i powiem Ci jeszcze jedno. Nie toczę zadnego boju bo nie ma z kim. Nie jestem Don Kichotem;)))))))Poprostu fajnie jest jak ktos znajdzie cos ciekawego i poznaje coraz wiecej nowego na jego temat. Wydaje mi się , że chwalebne tez jest to , ze dzieli się tym z innymi. No niestety jak widac nie na wszystkich działa to pozytywnie:))))))
fraglesik
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn maja 30, 2011 7:23 am

fraglesik napisał(a):...Czas zakończyć gdybanie i jutro wysłąć go do PTM Uniwersytetu Śląskiego. ...

nareszcie jakiś konkret :)

mam nadzieję, że nie skończy się na deklaracji słownej
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez fraglesik » Pn maja 30, 2011 3:47 pm

Własnie ostro przygotowuje się do tej misji:)))))) Jeżeli okazałoby się p. Jacku, że mam szczęście, w co osobiście raczej wątpię, to z pewnością zostanie pan obdarowany przeze mnie częścią tego czegoś:)))))))Pozdrawiam
fraglesik
meteorytoman

Postprzez fraglesik » Pn maja 30, 2011 4:08 pm

Miałem juz nie pisać a wykonujac zdjecia do wysłania zauważyłem, że u podstawy skorupa jest jakby sporo grubsza niż na czubku , a pózniej przegladając jedna z fotek zobaczyłem w powiększeniu jeden piekny ciemnoniebieski punkt. Szkoda,że tylko jeden :)))))Aż dziw bierze, ze taki raczej "niewyjściowy " głaz moze byc tak fascynujący w powiększeniu. Koniec pisania:))))) sory:)))))
fraglesik
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn maja 30, 2011 4:29 pm

5 stron na temat bazaltu....
te zielone w powiększeniu to pewnie oliwiny
to czarne zapewne pirokseny
powodzenia
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez fraglesik » Pn maja 30, 2011 5:11 pm

Dziekuję Kenny za zainteresownie mnie bazaltem. Właśnie porównałem strukturę bazaltu do mojej i wyszło tak jakby porównywał piernik do wiatraka:))))))) Struktura bazaltu to rewia kolorów jak na odpuście lub inna jakby to były porozrzucane smieci. No ale skoro tak szybko rozwiązujesz takie zagadki to powinieneś zostac ekspertem w tych sprawach;)))) Pozdrawiam. Poinformuję o wynikach badań choć mówią, ze to może potrwać.
fraglesik
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?