Witam!
Idąc niedzielnym popołudniem przez las zauważylem przy drodze kamień, który spowodował przyśpieszenie mojego pulsu.
Wymiary ok. 20-15-11cm i waga ponad 4kg. Reaguje z magnesem co widać na zamieszczonych zdjęciach.
Bardzo proszę Szanowne Grono o opinię.
https://picasaweb.google.com/1161104539 ... 0/CoToJest
Czy to jest metek ?
krzysiek
-
Kris - meteorytoman
Re: Czy to jest metek ?
wygląda na całkiem niezły kawał magnetytu albo amfibolitu
dla pewności powinieneś odciąć płytkę wtedy będzie można coś więcej powiedzieć
na meteoryt bym się nie nastawiał przede wszystkim z takiego powodu że kamień nosi ślady tansportu lodowcowego natomiast brakuje mu śladów przelotu przez atmosferę.
pozdrawiam
dla pewności powinieneś odciąć płytkę wtedy będzie można coś więcej powiedzieć
na meteoryt bym się nie nastawiał przede wszystkim z takiego powodu że kamień nosi ślady tansportu lodowcowego natomiast brakuje mu śladów przelotu przez atmosferę.
pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Witam ponownie!
Ten kamień leżał przy leśnej drodze razem z dwoma granitami.Obok z lasu /teren wilgotny,olcha i jesion/prowadził szlak zrywkowy.Ja mieszkam w tej miejscowości już 26 lat i wielkrotnie przechodziłem koło tego miejsca.Ostatnio jednak przynajmniej rok temu.Być może ktoś pracujący przy wywózce drewna znalazł go i pozostawił przy drodze.
Kamień ten reaguje z magnesem.Ten na zdjęciu ma wymiary 15/8/3mm i gdy przyłożę go do powierzchni i chwilę przytrzymam to przylega nawet do pionowej powierzchni.Gdy zrobię to szybciej zsuwa sie przylegając do ścianki. Większy magnes 23/13/5 mm spada. Praktycznie nie reaguje na kompas.
Ten kamień leżał przy leśnej drodze razem z dwoma granitami.Obok z lasu /teren wilgotny,olcha i jesion/prowadził szlak zrywkowy.Ja mieszkam w tej miejscowości już 26 lat i wielkrotnie przechodziłem koło tego miejsca.Ostatnio jednak przynajmniej rok temu.Być może ktoś pracujący przy wywózce drewna znalazł go i pozostawił przy drodze.
Kamień ten reaguje z magnesem.Ten na zdjęciu ma wymiary 15/8/3mm i gdy przyłożę go do powierzchni i chwilę przytrzymam to przylega nawet do pionowej powierzchni.Gdy zrobię to szybciej zsuwa sie przylegając do ścianki. Większy magnes 23/13/5 mm spada. Praktycznie nie reaguje na kompas.
krzysiek
-
Kris - meteorytoman
czyli właściwości magnetyczne na poziomie wielu ziemskich skał magmowych 

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Odpiłowałem mały kawałek za pomocą brzeszczotu.Twarda sztuka trzeba przyznać.Tarłem na papierze ściernym.Niestety tego co np. na płytce NWA 869 nie widziałem.Były jakieś małe, ciemne plamki.Po pewnym czasie powierzchnia ściemniała na ciemno brązowy kolor 

krzysiek
-
Kris - meteorytoman
Zrobię nowy,większy szlif i wówczas zamieszczę fotkę.Jeszcze we mnie tli się iskierka nadziei.Pozdrawiam
krzysiek
-
Kris - meteorytoman
W sumie to, co napisali poprzednicy to mają rację, że to ziemski kamień, ale dla pewności poczekamy na kolejne zdjęcie. 

Kocham to co robię czyli Astronomie
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
- Paweł Baran
- meteorytoman
Jestem niezadowolony z jakości zdjęcia ale niestety kamień ma na przekroju słabo zarysowaną strukturę,białe i ciemne plamki,pod słońce błyszczy .Strukture lepiej widać pod lupą.Świeżo po przetarciu jest przekrój szary ale z czasem robi się czarny i struktura jest mało widoczna.
Ostatnio edytowano Cz cze 16, 2011 12:43 pm przez Kris, łącznie edytowano 1 raz
krzysiek
-
Kris - meteorytoman
I to nie jest metek.W sumie szara barwa jest na świeżo przetartym szlifie.Kiedy wytrzeć powierzchnię ,przyjmuje ona barwę praktycznie czarną.Struktury są słabo widoczne.I tak to mi wychodzi,że jest to bazalt albo coś w tym rodzaju z czymś w rodzaju skorupy obtopieniowej.Niestety
Pozdrawiam.

krzysiek
-
Kris - meteorytoman
Witam!
A tak to wygląda w wersji finalnej.Przepraszam za złą jakość zdjęć, tego i poprzedniego.Wątek uważam za zakończony.Pozdrawiam
A tak to wygląda w wersji finalnej.Przepraszam za złą jakość zdjęć, tego i poprzedniego.Wątek uważam za zakończony.Pozdrawiam
- Załączniki
-
- IMG_7650.JPG (529.88 KiB) Przeglądane 1794 razy
krzysiek
-
Kris - meteorytoman
ładnie się prezentuje szczególnie na ostatniej fotce 

-
sherman - meteorytoman
To samo tylko w mniejszym powiększeniu-mała galeryjka.
https://picasaweb.google.com/1161104539 ... 3947909346
https://picasaweb.google.com/1161104539 ... 3947909346
krzysiek
-
Kris - meteorytoman