Re: pomozcie ocenic ten kamien
I jeszcze trzy.Jesli jest ktos w tym kraju lub innym kto wie co znalazlem(a wiele wskazuje ze meteoryt) prosze o kontakt [email protected] lub 696 081 341. pozdrawiam wszystkich.
- Załączniki
-
- DSC00486.JPG (858.79 KiB) Przeglądane 1743 razy
-
- DSC00485.JPG (704.01 KiB) Przeglądane 1743 razy
-
- DSC00484.JPG (831.79 KiB) Przeglądane 1743 razy
- gregoff33
- meteor
...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 7:54 pm przez rolnik, łącznie edytowano 1 raz
- rolnik
- meteorytoman
Zwietrzał całkiem poprawnie ale żeby potwierdzić twoje podejrzenia potrzebny jest jednak szlif.
Zrób go, bo chyba warto.
Pozdr.
Zibi
Zrób go, bo chyba warto.
Pozdr.
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Sekcja Meteorytowa PKiM
-
Zibi - meteorytoman
Może masz rację Zibi... mam zerowe doświadczenie z tak mocno zwietrzałymi meteorytami. Jakiej wielkości są te największe kulki widoczne na zdjęciach?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Mnie zaciekawiła ta dziura prawie na środku tego kamienia, w tym, że w książce Nieziemskie Skarby jest napisane o spadku meteorytów właśnie w Bieszczadach oraz że są rdzawe i niektóre kawałki mogą się kruszyć, więc na razie nie ma, co mówić czy pisać, że się znalazło meteoryt, dopóki nie zobaczymy zdjęcia tak jak pisał Zibi z Panem Jackiem to ciężko jest coś na ten temat napisać. 

Kocham to co robię czyli Astronomie
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
- Paweł Baran
- meteorytoman
Panowie a wiec sprawdzilem w albumie zdjecia z tamtej wyprawy i wychodzi ze byl to rok 2005(koniec kwietnia).Ciekawe cz w tamtym okresie lub kilka lat wstecz nie bylo w tamtym regionie opadu meteorytow? Moze ktos cos wie? Cos wyczytal? Rzeczywiscie kamien jest kruchy i zaraz po znalezieniu tez tak byl gdyz po uderzeniu w twardszy rozsypal sie na fragmenty widoczne na foto.
Wielkosc kulek ,ktore widac na jego powloce to ok 0,5mm-1,5mm sa i minimalnie wieksze i mniejsze rowniez.Mozna je wydlubac .Mocno magnesuja.Rudawy pyl ktory nagromadzil sie przez kilka lat w sloiku,w ktorym byl trzymany kamien tez magnesuje.Gdybym wiedzial ze gra jest "warta swieczki" skontaktowalbym z pozostalymi i skompletowalibysmy reszte fargmentow .Choc moze to nie byc latwe.
Co do szlifu chetnie bym go zrobil lecz nie wiem jak sie za to zabrac.Chodzi o to aby kamien nie rozlecial sie na okruchy.A jest to mozliwe i prawdopodobne gdyz jest kruchy.
Wielkosc kulek ,ktore widac na jego powloce to ok 0,5mm-1,5mm sa i minimalnie wieksze i mniejsze rowniez.Mozna je wydlubac .Mocno magnesuja.Rudawy pyl ktory nagromadzil sie przez kilka lat w sloiku,w ktorym byl trzymany kamien tez magnesuje.Gdybym wiedzial ze gra jest "warta swieczki" skontaktowalbym z pozostalymi i skompletowalibysmy reszte fargmentow .Choc moze to nie byc latwe.
Co do szlifu chetnie bym go zrobil lecz nie wiem jak sie za to zabrac.Chodzi o to aby kamien nie rozlecial sie na okruchy.A jest to mozliwe i prawdopodobne gdyz jest kruchy.
- gregoff33
- meteor
Witam!
Zamocz niewielki fragment w bezbarwnej żywicy z utwardzaczem, jak stwardnieje szlifuj tak, aby nie spalić spoiwa.
Pozdrawiam Filip
Zamocz niewielki fragment w bezbarwnej żywicy z utwardzaczem, jak stwardnieje szlifuj tak, aby nie spalić spoiwa.
Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman