dzisiejsza znajdka

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

dzisiejsza znajdka

Postprzez sopel » Cz cze 30, 2011 3:36 pm

witam.chcę pokazać taki oto kamyk ,przyciąga magnes ,szary kolor,bardzo kruchy ,dużo okruchów metalicznych na całości kamyka .proszę o opinie pozdrawiam i dziękuję
https://picasaweb.google.com/lh/photo/W ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/l ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/S ... directlink
sopel
meteorytoman

Re: dzisiejsza znajdka

Postprzez sopel » Cz cze 30, 2011 5:03 pm

około 75gm wagi,zdjęcia w świetle dziennym na słońcu i w cieniu
https://picasaweb.google.com/lh/photo/6 ... directlink
sopel
meteorytoman

Postprzez filip » Cz cze 30, 2011 5:38 pm

Witam!
Szkoda że jest szary, to może być szlaka z kuźni. Meteoryt z takimi spękaniami powinien być rdzawy lub mieć skorupę obtopieniową. Wnętrze też winno być jaśniejsze od powłoki. Na Twoim przekroju powinny być widoczne chondry. Sprawdź, czy widać ziarna kwarcu. Szukaj ziemskich cech. Jeżeli ich nie znajdziesz, to daj do obejrzenia fachowcowi. Acha, koniecznie wyznacz gęstość, w miarę jak najdokładniej.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz cze 30, 2011 8:12 pm

filip jak wyznaczyć gęstość :?: :oops: tu lepszy skan ,do fachowca oddam tyle że wakacje i każdy ma urlop zaplanowany,nie wiem kiedy to nastąpi i czy w ogóle warto :!: znalazłem go na polnej drodze w śrut licznych kamieni
pozdrawiam
https://picasaweb.google.com/lh/photo/E ... directlink
sopel
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pt lip 01, 2011 4:53 pm

Oj Filip! zdecydowanie przeginasz .Gdzieś widział szarą szlakę w kuźni!Kamień zdecydowanie jest podobny do
howardytu a ten z kolei przypomina beton.Zwłaszcza brekcja regolitowa.Popatrz na NWA 2060 czy 5616.W betonie
czasami znajduje się maleńkie ziarna żelaza ale nie tyle co w regolicie.No chyba,że jest to beton zbrojony!?A już
z tymi chondrami to dałeś po spodzie.Sopel te spękania i metal dobrze wróżą.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez filip » So lip 02, 2011 10:22 am

Witam!
WMakocki wszędzie widzisz meteoryty, ja też kiedyś tak miałem.
Sopel, ja robię tak:
1.na sucho- masa kamienia co najmniej w gramach, przy małych lepiej dokładniej; objętość- naczynie wypełniasz drobniutkim piaskiem, wyrównujesz linijką, stawiasz to naczynie na gazecie, wciskasz kamień poniżej krawędzi, popukujesz, aby się piasek wszędzie wcisnął, wyrównujesz linijką, zmierzona objętość piasku w cm3 (przy małych strzykawką lekarską) jest objętością kamienia. Kalkulatorem dzielisz masę przez objętość i otzrymujesz gęstość;
2.na mokro- podobnie tylko zamiast piasku jest woda, tylko tutaj część wody może wsiąknąć w kamień dlatego do mierzenia samej objętości kamień wcześniej musi być mokry.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez sopel » So lip 02, 2011 10:35 am

witam i dziękuje
sopel
meteorytoman

Postprzez WMakocki » So lip 02, 2011 3:11 pm

No żeby zaraz wszędzie to chyba nie.Ale coś mi się wydaje ,że wiem o czym piszę.Gęstość howardytów od 2,8 do 3,2
dla betonu 3,0.Co prawda betonowa dachówka ma 1,9 ale i tak gęstość tu niewiele pomoże.Obecność żelaza o różnej
zawartości niklu to nie jest typowy składnik betonu tylko howardytu.Dlatego jedne ziarna mają otoczkę rdzawą inne
nie.np
https://picasaweb.google.com/lh/photo/I ... directlink
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt lip 05, 2011 1:46 pm

witam.miałem awarie komputera i nie pisałem.
waga 65 gm \ 25cm=2,6 tyle wyszła gęstość [w dużym przybliżeniu ],a co do betonu to jest bardzo podobny gdyby nie wrostki metalu,
aha na pewnym zdjęciu widać czarne wgłębienie gdzie pod lupą widać rysy w jednym kierunku czy to mogą być pozostałości po[skorupie optopieniowej] :roll: ,kamyk łeżał na starej drodze gdzie przejeżdżało dużo rolniczego sprzętu,i wydaje mi się że to tylko połówka całości pozdrawiam
sopel
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt lip 15, 2011 12:36 pm

witam.ktoś [czyli fachowiec powiedział że to ''porfir''] czy aby na pewno,poprzeglądałem kilka okazów w necie ,i wydaje mi się że inne.kamyk różni się bardzo od innych porfiry które mam zero podobieństwa do tego :!:
jakiejś wskazówki żeby się upewnić na sto co to jest :?: pozdrawiam i dziękuje
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt lip 15, 2011 3:31 pm

poszukaj specyficznej odmiany porfirów zwanych andezytami
pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pt lip 15, 2011 5:43 pm

Coś przegapiłem,czyżby był andezyt porfirowy z ziarnami żelaza i szkliwem w miejsce hornblendy i z drobnoziarnistym
regolitowym tłem skalnym w miejsce zbitego(zwykle plagioklaz , amfibole,piroksen)Podobieństwo raczej do betonu
na specjalne zamówienie.Dlaczego ignoruje się informację o magnetycznym metalu w tym kamieniu?Który to geolog
widział taki andezyt?WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sopel » So lip 16, 2011 5:26 pm

witam.chcę poprzeć pana ;W MAKOCKI'' w tych kamieniach nie ma żadnych okruchów metalu a w moim jeden ma nawet 3mm dł ,no i gęstość zbliżona do achondrytu wymienionego wyżej przez ''W MAKOCKI'' POZDRAWIAM
sopel
meteorytoman

Postprzez WMakocki » So lip 16, 2011 8:53 pm

Witam.By się upewnić,że to howardyt a dokładniej, brekcja regolitowa,podobna np.do Kapoeta lub NWA 2060
poszukaj brązowo-czerwonych drobnych fragmentów szkliwa.Dobrze jet też zeszlifować kawałek betonu by
porównać i zapamiętać różnicę.Sopel lepiej poszukaj w okolicy powinno być tego więcej.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sherman » N lip 17, 2011 12:13 am

Tak porfir na pewno jak powiedział Kenny Też mam taki i radze ci Sopel nie wyrzucaj go bo to nie jest to co Panowie znawcy ci wciskają. Mój ma mocno połyskujący metal w środku.
Więc na boczek z kamieniem odłożyć na półkę do tych ciekawszych i szukaj następnych.
Hee czym kamyk ciekawszy tym głupsza odpowiedz prawda Panie Kenny?
Niedługo nad Polska przelecą Lunary Kenny to wie tylko na razie milczy :lol:
Ostatnio edytowano N lip 17, 2011 10:44 am przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?