dzisiejsza znajdka

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: dzisiejsza znajdka

Postprzez sopel » Śr lip 20, 2011 7:57 pm

sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt lip 22, 2011 1:29 am

skałka ciekawa na pierwszy rzut oka podobna z goła do niczego... niestety bez określenia składu mineralnego nie podejmuje się nawet zgadywać co to jest...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt lip 22, 2011 4:00 pm

to raczej znalazca powinien uzasadnić, dlaczego uważa, ze to może mieć kosmiczne pochodzenie, skoro zamieścił zdjęcia w tym dziale ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt lip 22, 2011 7:44 pm

witam.Panie Jacku moja wiedza na temat gości z kosmosu jest mała ,tu na tym forum proszę o pomoc w id. potencjalnych meteorytów,lubię chodzić i ich szukać ale nie będę się oszukiwał że potrafię ich w najmniejszym stopniu identyfikować ,dlatego tu na tym forum szukam pomocy .jeżeli potrafimy coś rozpoznać choćby z zdjęć to ''sukces''i dla poszukiwacza i całego forum,dlatego wstawiam zdjęcia i co potrafię opisuję przecież nie wszyscy na tym forum i w PTM muszą być zawodowcami,ja nim nie jestem :D pozdrawiam
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt lip 22, 2011 9:04 pm

sopel napisał(a):witam.Panie Jacku moja wiedza na temat gości z kosmosu jest mała ,tu na tym forum proszę o pomoc w id. potencjalnych meteorytów,lubię chodzić i ich szukać ale nie będę się oszukiwał że potrafię ich w najmniejszym stopniu identyfikować ,dlatego tu na tym forum szukam pomocy .jeżeli potrafimy coś rozpoznać choćby z zdjęć to ''sukces''i dla poszukiwacza i całego forum,dlatego wstawiam zdjęcia i co potrafię opisuję przecież nie wszyscy na tym forum i w PTM muszą być zawodowcami,ja nim nie jestem :D pozdrawiam

aj, nie w tym rzecz! chodzi o to, że zapewne nie bez przyczyny zwróciłeś uwagę na ten okaz, a skoro podejrzewasz, że może być pozaziemskiego pochodzenia, to jakieś przesłanki musiały być. Np. kamyk ma wyraźne właściwości magnetyczne lub coś, co wygląda jakby powierzchnia ulegała stopieniu. Tylko to miałem na myśli :)
Po prostu chodzi o dodatkowe informacje, opis szczególnych cech, bo same zdjęcia potrafią być zwodnicze ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt lip 22, 2011 9:10 pm

Jeśli mi się nic nie posypie przez najbliższy tydzień to na następnym weekendzie zamierzam zahaczyć o lubelszczyznę jeżeli nie boisz się że mam jakiś bliżej nieokreślony przebiegły plan to odezwij się na prv mogę rzucić okiem na kamiora.

Pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt lip 22, 2011 9:13 pm

Kenny napisał(a):Jeśli mi się nic nie posypie przez najbliższy tydzień to na następnym weekendzie zamierzam zahaczyć o lubelszczyznę jeżeli nie boisz się że mam jakiś bliżej nieokreślony przebiegły plan to odezwij się na prv mogę rzucić okiem na kamiora.

Ciekawe w jakiem celu może i do mnie zajedziesz?
Tez mam podobny
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... PgkO2T7wE#
sherman
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pt sie 05, 2011 1:15 pm

Sopel ja chyba wiem co znalazłeś ale nie uprzedzajmy faktów.Popatrz na to zdjęcie ,i spróbuj
porównać swój kamień. Robienie testu na nikiel niekonieczne
,zwłaszcza,że możesz trafić na żelazo o bardzo niskiej zawartości niklu.Howardyty regolitowe
mogą mieć różną budowę tak jak np.Kapoeta.W jednej części jest równo ziarnisty w innej ma
duże wtrącenia eukrytowe.Powodzenia!WJM
https://picasaweb.google.com/lh/photo/P ... directlink
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sopel » N sie 07, 2011 9:58 am

witam.mógłbym rzec że identyczne z tym zdjęciem największym,czyli co ten fachowiec albo się pomylił ,albo nie podszedł do tematu profesjonalnie :?: ,po za tym przejrzałem teren w okół tej drogi ,droga idzie wąwozem a na wzgórzu z jednej strony jest duże zagłębienie przypominające krater :?: ,nie mogę tego dołka sprawdzić bo jest tam zboże ,muszę czekać,czy jest możliwość że woda mogła przenieść taki kamyk niżej :?: i jeszcze jedno PANIE MAKOCKI czy mam się cieszyć :D popzdrawiam
sopel
meteorytoman

Postprzez WMakocki » N sie 07, 2011 10:29 am

Cieszył się będziesz jak znajdziesz resztę.O jakim fachowcu mowa?WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr wrz 21, 2011 6:34 pm

witam.skorzystałem znowu z porady fachowca na temat tego kamienia z sugestiami pana MAKOCKIEGO i znowu odpowiedż że to nie może być achondryt dlatego że przy takiej obiętości powinien być dwa razy cięższy by być achondrytem a że ma w sobie kuleczki metalu to nic takiego bo ziemianin też takie może posiadać,co wy na to ,dziękuje za opinie i pozdrawiam
sopel
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr wrz 21, 2011 6:45 pm

czy ten fachowiec to rzeczywiście fachowiec czy tylko z nazwy ? :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr wrz 21, 2011 8:45 pm

Witam!
Jestem debiutantem na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli podpadnę z kindersztubą tu obowiązującą!
Ja również w roku 1997, weryfikując pewną notatkę przedrukowaną z przedwojennej gazety, dokładnie we wspomnianym w niej miejscu znalazłem materię (chyba) identyczną do tej, będącej przedmiotem postu. Okazy wyglądają naprawdę nieziemsko, w związku z czym objechały kawał świata po wielu laboratoriach. Próbki wszędzie wzbudzały ogromne zainteresowanie, ale jak dotąd, nikt nie odważył się jednoznacznie potwierdzić, że jest to materia pozaziemska. Skład izotopowy tlenu różni się (w granicach poziomu istotności) od składu ziemskiego, poziom zaw. irydu jest o rząd wielkości większy niż w skałach ziemskich, krzemiany w zasadzie mogły by być meteorytowymi, ale... No właśnie - to "ale", to brak niklu we wrostkach Fe, które nawiasem mówiąc, mimo to posiadło jakiś stan pasywacji, bo zupełnie nie rdzewieje. Dopiero po przecięciu takiej kulki na bardzo nielicznych z nich pojawia się po długim okresie czerwony tlenek żelaza. Podaję adres do zdjęć mojego znaleziska: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Bardzo ciekawy jestem Waszej opinii na temat tego dziwa.
Dodam, że dość często od badających próbki padały sugestie, że może to być materia typu Putorana.
Ostatnio edytowano So lip 21, 2012 9:11 am przez lejkers, łącznie edytowano 1 raz
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr wrz 21, 2011 9:31 pm

lejkers napisał(a):Witam!
Jestem debiutantem na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli podpadnę z kindersztubą tu obowiązującą!
Ja również w roku 1997, weryfikując pewną notatkę przedrukowaną z przedwojennej gazety, dokładnie we wspomnianym w niej miejscu znalazłem materię (chyba) identyczną do tej, będącej przedmiotem postu. Okazy wyglądają naprawdę nieziemsko, w związku z czym objechały kawał świata po wielu laboratoriach. Próbki wszędzie wzbudzały ogromne zainteresowanie, ale jak dotąd, nikt nie odważył się jednoznacznie potwierdzić, że jest to materia pozaziemska. Skład izotopowy tlenu różni się (w granicach poziomu istotności) od składu ziemskiego, poziom zaw. irydu jest o rząd wielkości większy niż w skałach ziemskich, krzemiany w zasadzie mogły by być meteorytowymi, ale... No właśnie - to "ale", to brak niklu we wrostkach Fe, które nawiasem mówiąc, mimo to posiadło jakiś stan pasywacji, bo zupełnie nie rdzewieje. Dopiero po przecięciu takiej kulki na bardzo nielicznych z nich pojawia się po długim okresie czerwony tlenek żelaza. Podaję adres do zdjęć mojego znaleziska: https://picasaweb.google.com/1113650247 ... directlink
Bardzo ciekawy jestem Waszej opinii na temat tego dziwa.
Dodam, że dość często od badających próbki padały sugestie, że może to być materia typu Putorana.

Witam. Zaciekawił mnie ten kamyk ale szczerze mowiac nie mam najmniejszego pomysłu co mi to przypomina takze nie bede nawet wymyślał ;) Skoro jednak światowe laboratoria nie potwierdziły i nie zaprzeczyly to ciezki temat bedzie bo kto jak nie one mogą rozwiac watpliwości :) a w jakim kontekscie pisano o tych kamykach w tej starej gazecie ?
tribal216
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz wrz 22, 2011 10:05 am

Ciekawe jak często trzeba przypominać o kilku rzeczach.
Kamień jest podobny do brekcji regolitu z jasnym fr.eukrytu a takich na Ziemi brak.
W achondrytach z Westy żelazo zwykle ma ok.0.5% niklu ale w NWA 2061 jest go 0.05%
Podejrzewam,że w starym spadku do znalezienia niklu potrzeba dobrego sprzętu i fachowca.
Dlaczego więc pomija się pozostałe wyniki badań?
Często w tym samym howardycie są ziarna żelaza o różnej zawartości niklu;NWA 2644
od 4,4 do 18% Ni a w niektórych achondrytach żelazo jest bez niklu.
Jeśli mogę radzić, to sam popatrz pod mikroskopem i porównaj do regolitowych howardytów.
Tam powinno być czerwonobrązowe szkliwo a na przełamie dobrze widoczne czarne,kruche
ziarna z grafitem.
Porównanie do Putorany jest bez sensu.WJM
WMakocki
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?