Czy może to być meteoryt ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Czy może to być meteoryt ?

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr sie 31, 2011 8:16 am

No tak, tylko w tych śmierdzących siarką chondry winny być i ziarna Fe-Ni wyraźnie widoczne - "lunarów" i "marsów" oraz innych achondrytów nagminnie znajdowanych na naszych polach to nie dotyczy ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Śr sie 31, 2011 9:33 am

Źródłem siarkowego zapachu w meteorytach enstatytowych jest właśnie enstatyt (Mg2[Si2O6])- minerał bardzo popularny na Ziemi! Temperatura wytwarzana podczas cięcia uwalnia siarkę. Bardzo wiele ziemskich kamieni pachnie siarką po przecięciu za to bardzo niewiele meteorytów i zapach siarki absolutnie nie może służyć do określania czy kamień jest meteorytem czy nie.
Lepiej to napisać bo za chwilę każdy kto poczuje zapach siarki na przeciętym kamieniu będzie myślał, że ma meteoryt enstatytowy.
tin
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr sie 31, 2011 11:44 am

tin napisał(a):Źródłem siarkowego zapachu w meteorytach enstatytowych jest właśnie enstatyt (Mg2[Si2O6])- minerał bardzo popularny na Ziemi! Temperatura wytwarzana podczas cięcia uwalnia siarkę. Bardzo wiele ziemskich kamieni pachnie siarką po przecięciu za to bardzo niewiele meteorytów i zapach siarki absolutnie nie może służyć do określania czy kamień jest meteorytem czy nie.
Lepiej to napisać bo za chwilę każdy kto poczuje zapach siarki na przeciętym kamieniu będzie myślał, że ma meteoryt enstatytowy.

A jeśli czuć zapach "siarki" Jeszcze przed przecięciem kamienia?
Ten kamień ma własnie taki zapach
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... 4024450642
I dziwne bo w dzień mocno czuć siarę a w nocy nie
sherman
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Śr sie 31, 2011 7:40 pm

W którym to miejscu Enstatyt zawiera siarkę?To już pachnie piekłem!
Zdarzało się często nam ciąć i szlifować różne typy szlaki.Zawsze śmierdzi siarkowodór .
Najbardziej w szlakach po wytopach w dymarkach.Tylko w jednym przypadku przy cięciu
kamienia uwolnił się gaz o zupełnie nie znanym mi zapachu.Kamień jest ulepiony z okrągławych
ziarn o podobnej budowie,jest porowaty ale powierzchnia jest zwarta i ma pozostałość czerwonawej
polewy.Nie wiem co to jest,na pewno nie szlaka.Czasami przy cięciu kamienia z węglikami żelaza
czuć słaby zapach karbidu.Nie spotkałem w opisach meteorytów informacji o tym,że któryś
piekłem śmierdzi.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr sie 31, 2011 7:57 pm

WMakocki napisał(a):Kamień jest ulepiony z okrągławych ziarn o podobnej budowie,jest porowaty ale powierzchnia jest zwarta i ma pozostałość czerwonawej polewy.Nie wiem co to jest,na pewno nie szlaka.

A ma Pan jakies zdjecie Panie WMakocki ?
tribal216
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz wrz 01, 2011 5:54 am

Nie, nie mam ale znalazłem sam kamień,fot będą wieczorem.Porowatość i szkliwo
to stała cecha meteorytów bo tworzą się w procesie zderzeniowym.Tak ładnie opisał
to Pan Żbik w swojej książce,że nie da się pomylić porowatość szlaki z tą w meteorytach.
Pozdrawiamy Autora!!WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez pomponiusz » Cz wrz 01, 2011 7:04 am

WMakocki napisał(a):........Nie spotkałem w opisach meteorytów informacji o tym,że któryś
piekłem śmierdzi.WJM

NIKT !
Prócz WJM o tym nie pisał . :(
pomponiusz
meteoryt

Postprzez WMakocki » Cz wrz 01, 2011 5:25 pm

Ostatnio edytowano Pt wrz 02, 2011 7:33 am przez WMakocki, łącznie edytowano 1 raz
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz wrz 01, 2011 8:38 pm

a myślałeś nad chromitami?
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez tin » Cz wrz 01, 2011 9:54 pm

Masz rację WM :-)
Oczywiście źródłem siarki nie jest enstatyt (który siarki nie ma) ale troilit, którego m. enstatytowe mogą zawierać nawet do kilkunastu procent. Sorki za to zamieszanie, gdzieś mi "i" uciekło z krzemu.... :-/
tin
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pt wrz 02, 2011 12:41 pm

Tlenków i siarczków też nie widać.Cholera wie co to jest.Gdyby nie skorupa to bym myślał,
że to kiedyś było żywe.Mogę podesłać kawałek.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Pt wrz 02, 2011 7:09 pm

Witam! Miałem kilka lat temu coś mocno podobnego, choć ziarna były bardziej owalne (częściowo nieregularne) i nie tak wyraźnie widoczne. Cały kamień nie reagował na magnes, poza jednym miejscem. Pamiętam, że miał dużo większą gęstość od średniej i ziarna dość łatwo dawały się odizolowywać (był kruchy).Z zewnątrz też miał coś w rodzaju skorupy. Barwa ciemnobrunatna do czarnej. Na podstawie zdjęć R. Bartoschewitz (i nie tylko on) podejrzewał, że to może być ureilit. Niestety, po wysłaniu próbki otrzymałem lakoniczną odpowiedź, że jest to żużel. Do dziś mam wątpliwości - może to pozostałość po wytopie jakiegoś metalu :?: Nie wiem, ale nigdy wcześniej, ani później z czymś takim się nie spotkałem. Pozdrawiam
Przemochle
meteorytoman

Postprzez Kenny » N wrz 04, 2011 11:13 pm

WJM jak się nie boisz to odetnij kawałek i podeślij będę miał chwilkę wolnego czasu to rzucę okiem kontakt na gg 2221622 pozdro
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pn wrz 05, 2011 3:52 pm

Keny! Kawałek to już jest odcięty.A bać to ja się boję np.Pokazać na forum fot. kamienia z
dużą ilością ilmenitu i zapytać jak się sprawdza poziom tytanu.Albo jeszcze gorzej,kamień z
mocno zszokowanym oliwinem i szkliwem między ziarnami,i porównać go do Diderota.Podaj jakiś
adres na priw.to wyślę Ci parę ciekawych rzeczy.W czerwcu szukaliśmy w okolicy Odessy z niezłym
skutkiem.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn wrz 05, 2011 5:02 pm

pv Ci nie wyślę bo nie działa:)
musisz się odezwać na gg.
Kenny
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?