czy to jest to?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

czy to jest to?

Postprzez jarbia » Pn wrz 12, 2011 11:24 pm

Niedawno na budowie wykopalem kawal żelaza,wiadomo trzeba sprawdzić bo może to jest to
Bardzo ciężkie,oraz sporo dziur ale musialem to sprawdzić bo już szykowali się na zlom mi to zabrać.
Po odcięciu kawalka, wyszlifowaniu,oraz trawieniu pokazaly mi się linie Neumana,oraz figury ,nie na calości.
Takie figury mamy w Gibeonie.Żelazo wysłlam do Pana Pilskiego aby wytrawił to po swojemu oraz żeby zrobi test
na nikiel.Pozdrawiam.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b81 ... afb00.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a58 ... 0868b.html
jarbia
meteoryt

Re: czy to jest to?

Postprzez gural100 » Wt wrz 13, 2011 12:12 am

Witaj Jarku. Nie często się odzywasz a kiedy już Ci się przytrafi - to za każdym razem czymś nas zadziwiasz. Na dokładkę tylko pytasz a sam niewiele piszesz. Mógłbyś podzielić się z nami swoimi doświadczeniami. Masz bystre oko więc może masz także bystre spostrzeżenia? Może byś coś opowiedział o tym znalezisku? Tylko trochę. Dla równowagi między otrzymywanym i dawanym. By było sprawiedliwie. A jeśli nie o tym to o tych wszystkich poprzednich. Jak zakończyły się ich dzieje? Czym się okazały? :wink:

Piotr
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez tin » Wt wrz 13, 2011 8:45 am

Wygląda imponująco!
Martwią mnie trochę te dziury ale trzymam kciuki.
tin
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Wt wrz 13, 2011 8:57 am

pojechales z grubej rury :) oby to bylo to !
tribal216
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Wt wrz 13, 2011 12:14 pm

No, no... :) To może być "bomba sezonu" :wink: i oby tak było :)
Przemochle
meteorytoman

Postprzez rolnik » Wt wrz 13, 2011 6:09 pm

jarbia czy w okolicy znalezionego żelaza są wgłębienia w ziemi?
rolnik
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt wrz 13, 2011 8:36 pm

czyżby ten rok sypał nowymi znaleziskami?
dziury wyglądają jak dziury po inkluzjach troilitowych ale trzeba zobaczyć co powie test na nikiel... te figury niby ok ale coś nie tak...
mam nadzieje że jednak moje przeczucia okażą się złudne
można tylko prosić o zdjęcia wykopanego całego znaleziska i jego przybliżoną wagę?
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt wrz 13, 2011 10:17 pm

mam nadzieję, że nie będzie to kolejny moraskit, bo z tym to już nawet koncepcja p. Czajki by nie dała sobie rady ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Śr wrz 14, 2011 9:12 am

Jacek Drążkowski napisał(a):mam nadzieję, że nie będzie to kolejny moraskit, bo z tym to już nawet koncepcja p. Czajki by nie dała sobie rady ;)

Dała by sobie dała.... W końcu Ziemia jest okrągła i taki "bolid Wielkopolski" mógłby okrążyć naszą planetę kilka razy, żeby trafić w wybrane miejsce :-). No ale wtedy trzeba by chyba zmienić nazwę bolida z "Wielkopolski" na "Wszechpolski" żeby jeszcze bardziej zaakcentować jego wielkość :D
tin
meteorytoman

Postprzez Paweł Baran » Cz wrz 15, 2011 8:40 am

Ciekawy jest z opisu jak i z wyglądu, ale co samemu można napisać lepiej wysłać do zbadania wtedy prędzej ma się pewność, co się trzyma, chociaż rudy żelaza można spotkać w Twojej okolicy no cóż ja się trzymam jeden zasady szukaj tam gdzie widziałeś, że coś spadło z nieba. :wink:
Kocham to co robię czyli Astronomie

Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Paweł Baran
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz wrz 15, 2011 9:32 am

Paweł Baran napisał(a): ja się trzymam jeden zasady szukaj tam gdzie widziałeś, że coś spadło z nieba. :wink:

dobra rada Pawle ale wydaje mi sie ze jakby wszyscy sie do niej zastosowali to bardzo mało osob by szukało metkow w Polsce ;)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Zibi » Cz wrz 15, 2011 3:06 pm

A czym to było trawione i jak długo?
Pozdr
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez Paweł Baran » Cz wrz 15, 2011 3:36 pm

Tribal216. Chodziło mi o to, że podczas obserwacji nieba a mowa była o mnie, kiedy widzę, że coś leci lub spadło, nie zostawiam tego o tak sobie, idę i przeszukuję pola z nadzieją, że coś się spotka albo wykryje, druga sprawa, sens szukania meteorytów polega na tym by szukać wszędzie a nie chodziło mi o to jak to napisałeś, że mało by osób szukało a tak dużo osób szuka meteorytów, myślę, że jak by tak dużo szukało ludzi to by było więcej nas na tym forum, a nie tylko my sami, co jesteśmy. :wink:
Kocham to co robię czyli Astronomie

Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Paweł Baran
meteorytoman

Postprzez jarbia » Cz wrz 15, 2011 10:51 pm

Witam ponownie.
Co do tego żelastwa to coraz bardziej powątpiewam,wczoraj z kolegami przewróciliśmy to na drugą strone i zaczelem
to coś czyścić.Bardzo duzo dziur wygląda to na jakiś spiek,jest to naprawde bardzo ciężkie.po obróceniu wygląda to jakby metal wylal sie na kamienie.Durzo jest samego metalu.Próbke wyslalem już do Pana Karwowskiego.Trawilem to dwie minuty pastą Antox.Poczekamy na wyniki ale coś mi się wydaje że to nie jest to.
Dodaje nowe zdjęcia.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f6 ... 58955.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3ce ... 1a547.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6bc ... 7638e.html
Pozdrawiam Jarek.
jarbia
meteoryt

Postprzez IV » Pt wrz 16, 2011 3:40 pm

Szanse zeby byl to meteoryt sa w okolicach zera "bezwzglednego":) Juz po pierwszych zdjeciach,pomimo, tych niby figur raczej odpadal.Zbyt wiele dziwnych dziur w metalu. Pojedyncze mogly by sie moze nawet i zdazyc ale nie w takich ilosciach.

Po drugie okaz bardzo podluzny a przy tym mocno plaski i do tego prawie na wierzchu. Wyglada jakby cos tamtedy kiedys po prostu splynelo albo zostalo wylane i zastyglo.

Ale oczywiscie warto bylo sprawdzic.

Po obecnych zdjeciach mysle,ze mozna dac juz spokoj profesorowi Karwowskiemu.

Pozdrawiam.
IV
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?