Złoto na Ziemi jest pochodzenia kosmicznego ?

Postprzez maks » Pt wrz 09, 2011 8:14 am

maks
meteorytoman

Re: Złoto na Ziemi jest pochodzenia kosmicznego ?

Postprzez tribal216 » Pt wrz 09, 2011 9:34 am

cos to naciągane jest. jesli by tak było to, pomijając ile tych złotych meteorytów musialoby spaść, to zawsze znajdując złoto znajdowało by sie pierwiastki kosmogeniczne. nawet jesli jakies skaly Grenlandii nagle zostały wzbogacone w złoto moze to swiadczyc o impakcie ale niekoniecznie o znaczeniu ogólnoswiatowym. Noi żeby tak myslec trzebaby znalesc iryd, pallad, platyne itd. Pewnie dziennikarze nie powiedzieli wszystkiego albo poprzekręcali bo skoro artykuł jest w Nature to autorzy musieli to jakos postarać sie udowodnić bo tam byle czego sie nie publikuje :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt wrz 09, 2011 6:43 pm

wiele cennych surowców jest na obrzeżach struktur impaktowych i to jest fakt - często nie chodzi o to, ze spadły one z nieba, ale zjawiska towarzyszące impaktowi przyczyniły się do powstania tych złóż w tych właśnie miejscach - chyba o taką interpretację chodzi?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt wrz 09, 2011 6:56 pm

"ok. 3,9 mld lat temu doszło do "zbombardowania" młodej Ziemi przez liczne meteoryty o dużej zawartości metali szlachetnych, które wtopiły się w jej skorupę." ja to zrozumialem ze jednak sugeruja spadek złota z kosmosu :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt wrz 09, 2011 7:18 pm

prawda jak to często bywa jest gdzieś po środku :)
materiał rozdrobniony i rozproszony w meteoroidzie w efekcie impaktu ulega przetopieniu i swego rodzaju zdyferencjonowaniu w wyniku czego powstają żyły/złoża kruszców (tak to sobie wyobrażam)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt wrz 09, 2011 8:59 pm

najlepiej przeczytac ten artykul w Nature. moze sie cos wiecej wyjasni :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So wrz 10, 2011 9:10 am

w zasadzie to całe clou sprawy sprowadza się do pytania, czy faktycznie te meteoroidy sprzed 3,9 mld lat były bardziej bogate w złoto, niż to, co obecnie nam spada. Odpowiedź może być jak najbardziej twierdząca, ponieważ tzw. wielkie bombardowanie było związane z kosmiczną katastrofą w wyniku której rozbite zostały bardzo duże obiekty już wcześniej zdyferencjonowane, więc wiele z nich mogło być wzbogaconych w interesujące nas pierwiastki.
trochę dokładniej tekst z "Nature" omawia autor notki na Onecie:
http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/z ... omosc.html
Mnie zaintrygowało, że koncentrację złóż wyjaśnia się ruchami płyt kontynentalnych, chociaż w pamięci mam artykuły, gdzie wykazywano takową koncentracje na obrzeżach starych struktur impaktowych (Afryka, Australia, Ameryka Pn.)
Tu zapewne prawda też leży gdzieś po środku ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » So wrz 10, 2011 4:43 pm

moim zdaniem teoria może i dobra ale tłumaczenie całego dostępnego złota spadkiem z meteorytów to uważam już za przesadę...
Owszem meteoryty mogły wzbogacić skorupę w pierwiastki ciężkie natomiast nie zapominajmy o przebiegu wszystkich procesów geochemicznych i migracji roztworów które wszelakie pierwiastki mogą wyciągać z bardzo dużych głębokości
Złoto w środowisku geochemicznym transportowane jest głównie w związkach takich jak selenki, telurki, czy inne tiosiarczany, czy chlorki. Mimo swojej niewielkiej reaktywności to i tak pospolicie tworzy związki.
Co do złóż w strukturach. Każda taka struktura powoduje spękanie skał, spękania te następnie mogą być drogami migracji roztworów mineralizujących, a w takim przypadku o złoże nie trudno.
Jest jeszcze inna rzecz nie pamiętam już gdzie ale potężne impakty powodują przetopienie wszystkich skał, co może prowadzić do dyferencjacji składników skał i wtedy mamy do czynienia z kondensacją użytecznych pierwiastków z przetopionych skał wzbogacone dodatkowo o materie meteorytową. (była jakaś taka teoria tylko już nie pamiętam czy chodziło o witwatersrand w RPA czy o Sudberry w Kanadzie..)

Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez gural100 » So wrz 10, 2011 8:58 pm

Wtrące też swoje trzy grosze

http://meteoryty.npx.pl/readarticle.php?article_id=105

Obrazek

Ludzie nazwali takie okazy złota "samorodkami". Jeżeli ktokolwiek z Was - np Kenny - mógłby mi wytłumaczyć w jaki sposób powstał taki "samorodek", ważący około pół kilograma, byłbym niezmiernie wdzięczny.

Obrazek

Jeżeli komuś się to uda to proszę o wyjaśnienie jak powstał "samorodek" ważący 300 kilogramów (pierwsze zdjęcie) czy tylko 3 kilogramy ( drugie zdjęcie)?

Jedyne czego nie trzeba mi wyjaśniać to sposób w jaki powstały odlewniorodki z trzeciego zdjęcia. Tutaj moja wyobraźnia mi wystarcza.
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez tribal216 » So wrz 10, 2011 9:19 pm

nie wiem czy to prawda ale kojarzy mi sie cos ze cząsteczki złota jako ze zloto jest dość miękkie potrafią łaczyć się ze sobą czy wręcz spawać pod wpływem działania zewnetrznej siły - nurtu rzeki czy siły wodospadu. Ale podłączam sie zeby ktos kto wie wyjasnil to bardziej konkretnie :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Kenny » So wrz 10, 2011 9:46 pm

tak złoto w osadach ma zdolności do łączenia się w większe bryły ale głównie za sprawą procesów geochemicznych.
natomiast co do 2ch rodzimków jakie przedstawiłeś są to normalne polikrystaliczne agregaty i wykrystalizowały w żyłach z roztworów wodnych zawierających rozpuszczalne kompleksy np tiosiarczany.
Taki roztwór migrując przez skały w skutek zmian temperatury, pH, eH, itp wytrąca złoto i inne minerały a w tym przypadku wielkość rodzimków uzależniona jest już tylko od ilości wolnego miejsca gdzie może się proces krystalizacji odbywać no i od ilości roztworów.
Mój znajomy ze stanów który zawodowo zajmuje się poszukiwaniem i handlem złotem opowiadał jak kiedyś w newadzie trafili na skrzyżowaniu żył kwarcowych gniazdo z którego wyciągnęli ponad 200kg au, jak potem rozkopali koparką miejsce w nadziei że trafili na nowe złoże to wyszło im jeszcze "tylko" 300kg ale jak na zakładanie kopalni to stanowczo za mało....
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt wrz 13, 2011 10:05 pm

pozostając niejako w temacie, ale sięgając dalej wstecz:
http://apod.oa.uj.edu.pl/apod/ap110911.html
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez gural100 » Śr wrz 14, 2011 9:43 am

Kenny napisał(a):tak złoto w osadach ma zdolności do łączenia się w większe bryły ale głównie za sprawą procesów geochemicznych.
natomiast co do 2ch rodzimków jakie przedstawiłeś są to normalne polikrystaliczne agregaty i wykrystalizowały w żyłach z roztworów wodnych zawierających rozpuszczalne kompleksy np tiosiarczany.
Taki roztwór migrując przez skały w skutek zmian temperatury, pH, eH, itp wytrąca złoto i inne minerały a w tym przypadku wielkość rodzimków uzależniona jest już tylko od ilości wolnego miejsca gdzie może się proces krystalizacji odbywać no i od ilości roztworów.

Obrazek
:) Rozum niby przekonałeś ale ... wolę jednak dalej bujać w obłokach i myśleć, że złoto przyniosły nam Gwiazdy. :wink:
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez tin » Śr wrz 14, 2011 10:28 am

Niemal wszystkie pierwiastki od litu w górę w większości powstały w gwiazdach (w tym złoto) więc się nie pomyliłeś. Proces wytrącana złota to inna historia. Ja kiedyś czytałem, że za koncentrację złota w żyłach odpowiedzialne są jakieś mikroby...
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr wrz 14, 2011 1:13 pm

Tin po tym jak czytałem o bakcylach z kopalni złota w RPA które żyją w skałach o temp 80C 4km pod ziemią a energię do życia czerpią z naturalnego rozpadu promieniotwórczego uranu jestem skłonny uwierzyć we wszystko...
Kenny
meteorytoman

Następna strona

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...