GRANIT LUNARNY

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: GRANIT LUNARNY

Postprzez tribal216 » N wrz 25, 2011 12:03 pm

Kenny napisał(a):Żaden problem z wykonaniem płytki cienkiej. Zrobisz je praktycznie na każdym uniwerku posiadającym w ofercie geologie a więc szlifiernia AGH, szlifiernia UJ, szlifiernia UW i wiele wiele innych. Koszt wykonania od 25-60 zł szt.

u mnie w Sosnowcu na Wydziale Nauk o ZIemi tez mozna. koszt w granicach 30-40zł
tribal216
meteorytoman

Postprzez sherman » N wrz 25, 2011 2:27 pm

.
Ostatnio edytowano Pt gru 02, 2011 1:01 am przez sherman, łącznie edytowano 2 razy
sherman
meteorytoman

Postprzez tin » N wrz 25, 2011 3:57 pm

Nie piszę bzdur... Dopiero co policja jednemu idiocie zabroniła używania zdjęcia NWA5000 do porównywania ze swoimi badziewiami bo ten próbował sprzedawać polniaki pisząc, że są podobne do NWA5000.
Zdjęcia są publiczne bo link do nich jest na publicznym forum. Jeżeli nie ściągniesz tej galerii w poniedziałek składam zawiadomienie na policję.
tin
meteorytoman

Postprzez sherman » N wrz 25, 2011 7:17 pm

tin napisał(a):Nie piszę bzdur... Dopiero co policja jednemu idiocie zabroniła używania zdjęcia NWA5000 do porównywania ze swoimi badziewiami bo ten próbował sprzedawać polniaki pisząc, że są podobne do NWA5000.
Zdjęcia są publiczne bo link do nich jest na publicznym forum. Jeżeli nie ściągniesz tej galerii w poniedziałek składam zawiadomienie na policję.

Ja nie próbuje sprzedać swoich kamieni ja próbuje udowodnić ze mam meteoryty i dokonam tego!
A co do Policji to zgłaszaj będzie wesoło bo i ja bede miał im wiele do powiedzenia :D może wreszcie coś się zmieni.
Ludzie powinni wiedzieć jak wyglądają meteoryty z górnej półki bo to nie tylko wy macie prawo je zbierać.
sherman
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N wrz 25, 2011 7:53 pm

sherman napisał(a):Powiedzcie mi czym się różni pustynia od naszej Polski? Nie biorąc pod uwagę klimatu.
Czy na pustyni spada więcej meteorytów?
Dlaczego na pustyni znajduje się wszystkie rodzaje meteorytów a w Polsce tylko żelazne i chondryty?

Sherman, siedzisz tu na forum ponad 2 lata i nie umiesz sam odpowiedzieć na te pytania? Kenny i inni zostaną chyba ogłoszeni świętymi za życia, że jeszcze maja cierpliwość odpowiadać Tobie ;)))
Czy naprawdę trzeba studia wyższe skończyć, by zrozumieć choćby bezwzględne prawa statystyki?
Swego czasu nawet w pisemku "Nie z tej ziemi" potrafili całkiem sensownie napisać o meteorytach...
A u Ciebie postępu jakoś nie widać... :(
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » N wrz 25, 2011 8:07 pm

sherman napisał(a):Ludzie powinni wiedzieć jak wyglądają meteoryty z górnej półki bo to nie tylko wy macie prawo je zbierać.

Uważasz się za tego co niesie oświatę a siejesz tylko zamęt. Te zdjęcia są w sieci więc nie odkrywasz żadnych "tajnych archiwów" ale zwyczajnie je kradniesz a jedynym celem jest porównywanie ich do polniaków i zawracanie wszystkim dookoła dupy. Jesteś już tak długo na tym forum, że mógłbyś się czegoś nauczyć ale widać lotny jesteś jak te Twoje kamienie.
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » N wrz 25, 2011 8:16 pm

przed zlodowaceniami klimat był mniej więcej podobny jak obecnie albo trochę cieplejszy zależy o jakim okresie mówimy.
Dalej kształt otoczaków nadał im lodowiec więc coś takiego jak skorupka na powierzchni nie miała by szans przetrwać (została by zdarta)
Kamienie w morenie często są redeponowane przez wody płynące i wtedy mogą zostać wypolerowane. Powierzchnia jaką prezentujesz nie nosi śladów obróbki wiatrem (charakterystyczne wielograńce)
Jeśli chodzi z kolei o żywotność kamieni kosmicznych to jest ona znacznie mniejsza niż ziemskich więc jako pierwsze ulegną w lodowcu zmieleniu na pył (chyba że to bryła żelaza) podobnie jeśli chodzi o wietrzenie chemiczne są dość podatne, ale żywotność chondrytu i achondrytu jest bardzo zbliżona więc jeżeli zachowały by się achondryty nie widzę powodu dla którego miały by się (zmienione) nie zachować klasyczne chondtyciaki.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn wrz 26, 2011 10:33 am

.
Ostatnio edytowano Śr lis 23, 2011 9:33 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez tin » Pn wrz 26, 2011 11:47 am

Problem nie tkwi w tym, że szukasz i przerabiasz wiele kamieni bo chwałą Ci za to ale w tym, że umieszczając zdjęcie święcie wierzysz, że masz meteoryt i jedyne co potrzebujesz to poklasku na forum. Gdy Ci się mówi, że kamień meteorytem nie jest to kolejnym argumentem "za" jest teoria spiskowa. Z takim argumentem nie da się polemizować nie mówiąc o tym, że jest on obraźliwy względem wielu osób.
Dobrze, że odpubliczniłeś galerię "meteoryty" bo obejdzie się bez niepotrzebnych zadym. Zamiast tego spokojnie możesz umieścić linki do stron z których pobrałeś zdjęcia. Tam te zdjęcia osadzone są w pewnym kontekście wraz z opisami i publikacjami.
tin
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn wrz 26, 2011 12:19 pm

.
Ostatnio edytowano Śr lis 23, 2011 9:33 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez tin » Pn wrz 26, 2011 12:29 pm

Jeżeli wrzucisz na forum abstrakt zgłoszeniowy zaakceptowany przez NomCom to będę pierwszy, który Ci pogratuluje! Wbrew temu co o tym myślisz życzę Ci tego bo za taką ilość kamieni przerzuconych i przeciętych należy Ci się to! Ale póki co więcej dystansu do siebie, innych i znalezisk.
tin
meteorytoman

Postprzez sherman » Wt wrz 27, 2011 1:46 pm

.
Ostatnio edytowano So paź 29, 2011 6:07 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Wt wrz 27, 2011 1:51 pm

a jakie inne cechy oprocz magnetyzmu posiada ten kamien ze uwazasz ze to metek ? widze ze pojecie "skorupy" jest dyskusyjne bo szczerze mowiac ciezko mi jest ją wypatrzec ( mniemam ze 3 zdjecie ma ja przedstawiac ? )
tribal216
meteorytoman

Postprzez sherman » Wt wrz 27, 2011 6:16 pm

.
Ostatnio edytowano Śr lis 23, 2011 9:34 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt wrz 27, 2011 6:29 pm

sherman napisał(a):...jest jaka to skorupa bo kamień bez wątpienia nie jest kamieniem ziemskim ten i kilka innych, ja to wiem i wy wiecie :lol:

hm... nie wiem, o jakich "wy" ci chodzi, bo ja np. nie wiem nic o tym, że to jakiś pozaziemski okaz - to co nazywasz skorupa nie przypomina skorupy obtopieniowej powstającej na meteorytach podczas przelotu przez atmosferę. Proponuję zainwestować w wycieczkę do najbliższego ośrodka z wystawą meteorytów, a najlepiej spotkanie z jakimś kolekcjonerem, co pokaże ci prawdziwe meteoryty i pozwoli przyjrzeć się im z bliska
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?