metalowe kulki

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: metalowe kulki

Postprzez tribal216 » Pn paź 17, 2011 5:32 am

jak magnes ?
tribal216
meteorytoman

Postprzez tin » Pn paź 17, 2011 8:02 am

Jak to mówią jedna jaskółka wiosny nie czyni... Ale tam widzę co najmniej dwie :D
Warto zobaczyć przekrój. Martwi mnie jednak to, że jak na chondryt w takim "stanie" powinien być pokryty sporą ilością tlenków. No ale jakoś b. źle nie wygląda. Tnij Waść, piły nie szczędź :D
tin
meteorytoman

Postprzez polishbob » Pn paź 17, 2011 9:22 am

tribal216 napisał(a):jak magnes ?

magnes przykleja się do tych metalowych kulek a do reszty jakoś nie
polishbob
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pn paź 17, 2011 9:51 am

Nie wiem, czy jest to akurat to, o czym myślę - Otóż w większości przypadków jako wypełnienia przestrzeni pomiędzy blachami pancernymi w rożnego rodzaju sejfach i drzwiach tego typu stosowano beton na bazie płukanego piasku kwarcowego z wmieszanymi w tę masę kulkami stosowanymi w łożyskach. Takie stalowe "rodzynki" skutecznie uniemożliwiały wiercenia w takim materiale. Być może jest to kawałek takiego wypełnienia.
Ostatnio edytowano Cz paź 20, 2011 7:59 pm przez lejkers, łącznie edytowano 1 raz
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt paź 18, 2011 8:46 am

mi to tam wygląda na nie do końca przetopiony wsad do wielkiego pieca takie kulki z magnetytu to nic innego jak koncentrat rudy produkowany mni w krzywym rogu
pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » N paź 23, 2011 4:17 pm

Jeżeli ten kamień to szlaka to Keny ma rację,lepiej by było gdyby to była skała osadowa.To by były mikrometeoryty.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez lejkers » N paź 23, 2011 8:54 pm

Witam.
istotną sprawą w tym przypadku jest, czy te kulki to utlenione żelazo, czy zredukowane. Łatwo to przecież sprawdzić, a wtedy można zacieśnić swoje spekulacje. Jeśli kulki są metaliczne, to obstawałbym przy tym, że może to być przeciwwłamaniowe wypełnienie ścianek obiektu typu sejf itp. Jeśli sobie dobrze przypominam, to na terenie zamku w Książu odkryto fragmenty fundamentów do których nie można się dobrać z żadnej strony, właśnie ze względu na taką technologię wykonania. Mnie te kulki wyglądają na idealne sfery, takie jak kulki z łożysk tocznych /tu oczywiście pokryte korozją/.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez polishbob » Cz paź 27, 2011 12:23 pm

lejkers napisał(a):Witam.
istotną sprawą w tym przypadku jest, czy te kulki to utlenione żelazo, czy zredukowane. Łatwo to przecież sprawdzić, a wtedy można zacieśnić swoje spekulacje. Jeśli kulki są metaliczne, to obstawałbym przy tym, że może to być przeciwwłamaniowe wypełnienie ścianek obiektu typu sejf itp. Jeśli sobie dobrze przypominam, to na terenie zamku w Książu odkryto fragmenty fundamentów do których nie można się dobrać z żadnej strony, właśnie ze względu na taką technologię wykonania. Mnie te kulki wyglądają na idealne sfery, takie jak kulki z łożysk tocznych /tu oczywiście pokryte korozją/.

http://img842.imageshack.us/img842/631/201110263625.jpg
posmarowałem kwasem i po 2 minutach pociemniała
i pytanie jak się sprawdza czy to utlenione czy zredukowane żelazo
polishbob
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz paź 27, 2011 12:35 pm

utlenione - magnetyt, hematyt, getyt, lepidokrokit i inne limonity, ale i siarczki piryt, pirotyn, markasyt, troilit, jeszcze możemy zróżnicować na żelazo 2+ i 3+
zredukowane - żelazo meteorytowe, stal, żelazo rodzime (ogólnie żelazo metaliczne)
pozdro
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Cz paź 27, 2011 8:41 pm

Kenny, to już jest konkret - w tej sytuacji wycofuję swoją spekulację.
lejkers
meteorytoman

Postprzez lejkers » Cz paź 27, 2011 8:47 pm

konkret..., ale przez nieuwagę nie przeczytałem poprzedzającego postu - a więc dalej nie wiadomo, jakie te kulki są: metaliczne czy utlenione. Najłatwiej zeszlifować taką i zobaczyć - tu chyba trudno się pomylić. Można i podręcznym detektorem metalu, który nie reaguje na "gorące" kamienie a wyłącznie na metal.
Pozdrawiam
lejkers
meteorytoman

Postprzez polishbob » Cz paź 27, 2011 10:22 pm

lejkers napisał(a):konkret..., ale przez nieuwagę nie przeczytałem poprzedzającego postu - a więc dalej nie wiadomo, jakie te kulki są: metaliczne czy utlenione. Najłatwiej zeszlifować taką i zobaczyć - tu chyba trudno się pomylić. Można i podręcznym detektorem metalu, który nie reaguje na "gorące" kamienie a wyłącznie na metal.
Pozdrawiam

te kulki są metalowe
http://img830.imageshack.us/img830/6667 ... 273636.jpg
polishbob
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pt paź 28, 2011 8:15 am

Według mnie szlaka na 99,99%. Dokładnie coś takiego znalazłem w jednym z rozleglejszych lasów na Mazurach. Wiele podobnych kawałków miało nawet wtopione w masę kawałki jakby szamotu (ewidentne fragmenty cegieł), pochodzące chyba z wymurówki pieców do wytapiania żelaza. Przy cięciu śmierdzą "czadem" (gazem piecowym). Było to jedno z moich pierwszych znalezisk tak wielkiej ilości "meteorytów" - :D
Szukajcie a znajdziecie!!!!
lejkers
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?