Mini asteroidek

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Mini asteroidek

Postprzez Kazimierz » N paź 09, 2011 12:00 pm

Witam
Mini asteroid skąd przybył ze Skandynawii ???
Lekko magnetyczny , gęstość 3,2 g/cm3.
https://picasaweb.google.com/1140786172 ... directlink
minerały jak;

Pozdrawiam K.K.
Kazimierz
meteorytoman

Re: Mini asteroidek

Postprzez WMakocki » N paź 09, 2011 3:21 pm

Witam Panie Kazimierzu!Zdjęcia spod mikroskopu piękne.Chyba nie będzie problemu z rozpoznaniem
szkliwa w SNC,lub LUN.PozdrawiamWJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tin » N paź 09, 2011 10:02 pm

"Mini asteroid"-> fajnie wygląda ta fota :-). NASA by się nie powstydziła :-)
A co do kamienia to obstawiam import skandynawski.... Ładne fotki!!
tin
meteorytoman

Postprzez Kazimierz » Pn paź 10, 2011 8:36 am

Mi się skojarzył z angrite
http://johnkashuba.com/Images/Meteorite ... 20P800.jpg
asteroidek Dębica

Trzeba by tylko ustalić czy plagioklazy to 99% anortytu a FeO/MnO w piroksenach wynosi ok. 90.
Powierzchnia nie jest wyrazista i wyślizgana jak u innych polodowcowych?
K.K.
Kazimierz
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pt paź 14, 2011 8:09 pm

Panie Kazimierzu!Z tymi ophitic bazaltowymi angrytami jest pewien kłopot.Trudno jest odróżnić tekstury
bazaltu plagioklazowego od takich angrytów.DOrbigny cz SAH 99555 wydają się mieć nieco inną teksturę
z powodu fassaitu no i z powodu dziur pogazowych.W DOrbigny jest tylko troilit,więc chyba nie jest magnetyczny.
W SAH jest tytano-magnetyt i troilit.Pewną wskazówką są kryształy prawie czystego iryzującego anortytu zwykle
żółto-zielonego koloru lub jak w przypadku NWA 4662 gdzie tytan zabarwił na czerwono wszystko dookoła.
Mogę wysłać parę zdjęć do porównania ziemskiego bazaltu z angrytowym.Pozdrawiam WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Kazimierz » So paź 15, 2011 8:33 am

Dzięki za pomoc w ustalaniu pochodzenia skały.
Na zgładzie w świetle odbitym widać - próba identyfikacji - to chropowate bo twarde to piryt , gładkie zmienia odcień przy obrocie to pirotyn lub chalkopiryt
Występuje również magnetyt. O magnetyczność może zapytam Wadi bo mają w swojej kolekcji okaz DOrbigny..
Zdjęcia chętnie proszę na mój adresik.
Pozdrawiam K.
Kazimierz
meteorytoman

Postprzez Kenny » So paź 15, 2011 9:20 am

z tego co pamiętam był tam chalkopiryt pirotynu nie kojarzę...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Kazimierz » So paź 15, 2011 11:04 am

Witam
Taki byłem zafascynowany pobytem w AGH ,że mi to umknęło może dlatego ,że bardzo chciałem zapamiętać wygląd troilitu ,który wcześniej inaczej sobie wyobrażałem.
Przy tej ocenie kierowałem się literaturą ,która podaje ,że w świetle prostopadle odbitym chalkopiryt jest jasnożółty anizotropowy a pirotyn często występuje z domieszkami Cu więc uznałem ,że ten kolor trochę pomarańczowy by pasował do pirotynu, ale może się mylę.
No i pirotyn można spotkać w nakhlitach więc bardziej pożądany?
Pozdrawiam K.
Kazimierz
meteorytoman

Postprzez Kenny » So paź 15, 2011 11:14 am

pirotyn w wersji kosmicznej nazywany jest Troilitem owszem jest anizotropowy jego naturalna barwa jest lekko brązowawa magnetyczny, jak by mieć obok siebie chalkopiryt i pirotyn to bez problemu można zobaczyć różnicę w barwie.
Pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » So paź 15, 2011 5:37 pm

Panie Kazimierzu jak chalkopiryt to w nakhlitach, w angrytach ,apatyt czasami żółto-zielony.Troilit to nie
pirotyn,jeden magnetyczny drugi nie, bo FeS to nie Fe(x-1)S.Oba mają domieszki Ni czy Cu i ja ich nie odróżniam,
chyba,że troilit siedzi w żelazie a pirotyn luzem .W ophitowych liczę na dziury pogazowe w pozostałych na obecność
żelaza i tytanu.Np.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/s ... directlink
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So paź 15, 2011 10:30 pm

Witam, ponieważ sam nie znam się na takich obrazkach, pokazałem znajomemu z doświadczeniem - stwierdził, że obrazek typowy dla ziemskich skał wskazujący na spokojna krystalizację, raczej skała zasadowa, czyli niczego sugerującego kosmiczne pochodzenie nie dostrzegł
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » So paź 15, 2011 11:14 pm

z kumplem mineralogiem widzieliśmy ową skałę na żywo i też sugerowaliśmy jej ziemskie pochodzenie. Skała wyglądała bardzo świeżo brak w niej spękań szokowych obecność pirytu a dodatkowo jedno ziarno magnetytu "oblepione" biotytem raczej nie wróży zbyt kosmicznie... :(
Skała składała się głównie z plagioklazów piroksenów i amfiboli, podrzędnie występował oliwiny (piszę z pamięci więc mogę coś pomieszać) o ile pamiętam zaznaczała się tam śladowa serycytyzacja.

pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez Kazimierz » Pn paź 17, 2011 7:52 am

Witam
Troilit ze względu na nie ziemskie pochodzenie dla rozpoznania jest istotny mi wygląda ,ze jest izotropowy czy dobrze widzę?
Czytając tabele uznałem że An99 anortytu 99% ułatwi rozpoznanie, ale okazało się ,że za pomocą mikroskopu nie można jednoznacznie go określić.Link do tabeli:
http://www.bccmeteorites.com/pigeonholing.htm
Świeżość skały jest dla mnie dobrą oznaką znaczy, że nie przebywała zbyt długo w naszym klimacie i dzięki temu kryształy ładnie wyglądają ?
Akcesoryczny pirycik ,biotycik czy magnetyt nie dyskwalifikują pozaziemskiego pochodzenia?
Panie Jacku podobnych kamieni słabo i mocno magnetycznych i nie rudo- czerwonych zgromadziłem ponad 50 szt. tego się czepiłem ze względu na powierzchnię, którą oceniam w porównaniu do innych ,uważam ,że nie ślizgał się po lodzie te 2000 km.
Moje zdjęcie zainteresowało Jonha ,który wykonał zdjęcie angrites link w pierwszym post. Posłałem jedną z płytek do porównania. Rewelacji nie oczekuje ale ???
Pozdrawiam K.
Kazimierz
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn paź 17, 2011 3:09 pm

Kazimierz Kwaśny napisał(a):...
Moje zdjęcie zainteresowało Jonha ,który wykonał zdjęcie angrites link w pierwszym post. Posłałem jedną z płytek do porównania. Rewelacji nie oczekuje ale ???
Pozdrawiam K.

ale jak to mówią, warto dmuchać na zimne i sprawdzić do końca, aby rozwiać wszelkie wątpliwości :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn paź 17, 2011 4:22 pm

Troilit jest anizotropowy i to wyraźnie
mówiąc o świeżości skały mieliśmy na myśli że nie podlegała ona zbytniej ilości procesów geotermalno-metasomatycznych (wietrzenie w warunkach wadycznych objawia się zupełnie inaczej)
Magnetyt nie jest tam akcesoryczny... stanowi poważny % masy skały, natomiast obecność biotytu a już tym bardziej serycytu są poważną przesłanką o niemeteorytowym pochodzeniu...
Ale jak można zrobić więcej badań to dlaczego nie... :)
Kenny
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?