https://lh6.googleusercontent.com/-ke9D ... 0856sh.jpg
Pozdrawiam
Kenny napisał(a):
tak ps.
leuko - jasny
amfibolit - skała zbudowana w znacznej mierze z amfiboli a że amfibole należą do minerałów ciemnych (melanokratycznych) nie możemy mówić o leuko-amfibolicie
przedrostek leuko- stosujemy w przypadku niedoboru w skale minerałów ciemnych (amfiboli, piroksenów, biotytu)
podobnie w przypadku melano- jeśli ilość minerałów ciemnych jest znacząco większa niż by wynikało z normy dla danej skały
przykładem może być leukogranit czyli skała składająca się w zasadzie z samego kwarcu i skalenia, w zasadzie nie ma w tej skale biotytu ani amfiboli/piroksenów (niestety nie za bardzo mam jak wstawić fotkę... )
Przemochle napisał(a):Kenny napisał(a):
tak ps.
leuko - jasny
amfibolit - skała zbudowana w znacznej mierze z amfiboli a że amfibole należą do minerałów ciemnych (melanokratycznych) nie możemy mówić o leuko-amfibolicie
przedrostek leuko- stosujemy w przypadku niedoboru w skale minerałów ciemnych (amfiboli, piroksenów, biotytu)
podobnie w przypadku melano- jeśli ilość minerałów ciemnych jest znacząco większa niż by wynikało z normy dla danej skały
przykładem może być leukogranit czyli skała składająca się w zasadzie z samego kwarcu i skalenia, w zasadzie nie ma w tej skale biotytu ani amfiboli/piroksenów (niestety nie za bardzo mam jak wstawić fotkę... )
Witaj! Kenny, nie wypada mi dyskutować z mistrzem, ale skoro "wywołałeś mnie do tablicy" - to chciałbym się wytłumaczyć. Otóż cytuję: "Amfibolity stopniowo przechodzą, ze zmniejszeniem się zawartości amfibolu, a zwiększeniem plagioklazu, najpierw w l e u k o a m f i b o l i t y, a następnie w gnejsy amfibolowe... - Minerały i skały...A.Mottana i in. Warszawa 1998; Ponadto amfibolity jak podaje literatura mają często ciemnozieloną barwę (a o takiej pisze autor postu) i są często plamiste w białe lub żółtawe cętki (a prezentowany okaz niewątpliwie takowe posiada). Z pomocą przychodzi też A.S.Pilski w "Nieziemskich skarbach": "...Amfibolowi często towarzyszy plagioklaz, który wietrzeje na biało, gdy kamień leży w ziemi. W rezultacie możemy odnieść wrażenie, że amfibol to resztki skorupy meteorytu, a zwietrzały plagioklaz - widoczne wnętrze..." Sumując wydaje mi się, że jednak mam rację - zwłaszcza, że nie raz w moim terenie takie kamulce spotykałem. Niemal wszystkie były lekko magnetyczne (pewnie domieszka magnetytu, który akcesorycznie w tych skałach występuje). Więc Kenny nie miej mi za złe
- bo tak czy inaczej szanuję twoją wiedzę i to, że chcesz się nią dzielić na tym forum. Pozdrawiam