Co to za cudo ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Co to za cudo ?

Postprzez Jędrek » N paź 23, 2011 5:14 pm

Gdyby ktoś miał ochotę na prywatną rozmowę ,zapraszam serdecznie :) tolino1966@ 02.pl albo tel.796479115 pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr paź 26, 2011 1:13 am

Kenny napisał(a):witam po dłuższej przerwie. Z próbek 22 otrzymanych od Shermana wytypowałem w pierwszej kolejności 3 najbardziej interesujące mianowicie A, C oraz 11.
Próbki te wypolerowałem tworząc z nich preparaty do badania w świetle odbitym (najmniej kosztowne, możliwe do wykonania w warunkach domowych, ich wykonanie nie pochłania znacznej masy materiału, wadą są natomiast trudności w określeniu pełnego składu mineralnego, szczególnie minerałów skałotwórczych). Niestety w przypadku fotek makro zapomniałem umieścić skalę przy okazie.

KENNY SPRÓBUJ JESZCZE RAZ TAK TWOJE ZDJ. DO NICZEGO :lol: :)

Próbka A.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Próbka zbudowana jest z szaro-brązowego konglomeratu, widoczna wyraźna podwójna litologia. Część ciemniejsza posiada więcej spoiwa niż część jaśniejsza. Próbka wielkości 4x5cm ziarna budujące skałę osiągają do 7mm. Kształt ziaren wykazuje średni i dobry stopień obtoczenia, ziarna zbudowane są ze skał krystalicznych. Widoczne pojedyncze ziarna minerałów kruszcowych.

Mikro. powiększenie 300x.
Obrazek
Obrazek

Na zdjęciu widoczne jest ziarno hematytu (Hem) tkwiące w kwarcytowym cieście skalnym, oraz niewielkich rozmiarów wrostki pirytu (Py) w kwarcu. Literą Q oznaczono pustkę w skale wypełnioną wtórnym kwarcem oraz najprawdopodobniej węglanami.
Obrazek
Próbka C
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wymiary 7,5x4,5cm. Skała barwy szarej szaro-brunatnej, zbudowana z ziaren o nieregularnych kształtach do 11mm wielkości spojonych szarym drobno-okruchowym spoiwem. Widoczne są nieliczne wolne przestrzenie pomiędzy ziarnami. Okruchy zbudowane ze skał krystalicznych najprawdopodobniej kwarcyt, granulit, wykazują słaby stopień obtoczenia. Na krawędziach ziaren widoczne słabe zmiany metasomatyczne.

Mikro powiększenie 300x.
Obrazek

W obrazie mikroskopowym widoczne są nieliczne pseudomorfozy wodorotlenków żelaza (FeOx) najprawdopodobniej występujące w miejscu wyługowanych siarczków. Ponadto w preparacie stwierdzono występowanie nielicznych agregatów tlenków tytanu (TiOx) tkwiące w mikrokrystalicznym kwarcytowym cieście skalnym.

Wnioski.
Próbka A
Charakter skały jej wykształcenie wskazują na jej pierwotnie wodne środowisko sedymentacji (obtoczone ziarna), z mikroskopowego punktu widzenia obecność hematytu wskazuje że skała po sedymentacji dostała się w warunki podwyższonego ciśnienia i temperatury co odwodniło pierwotne limonitowe nagromadzenia (na co również wskazuje brak wolnych przestrzeni oraz masywność skały) ma to związek z silną diagenezą skały. Obecność wolnego kwarcu w skale oraz jej wodne środowisko powstania w zasadzie wykluczają jej pozaziemskie pochodzenie.

Próbka C
Okruchy skały wykazują niewielki stopień obtoczenia co wskazuje na niedaleki transport, zmiany na powierzchni ziaren (sylifikacja) wskazują na to że skała poddawana była działaniu roztworów wodnych. Ziarna nie wykazują zmian szokowych nie widoczne są też żadne fragmenty szkliwa mogące wskazywać na impaktytowe pochodzenie owej skały. Obecność wodorotlenków żelaza wskazuje na długi okres przebywania w środowisku utleniającym. Głównym budulcem skały dalej pozostaje wolny kwarc, co dyskwalifikuje jej kosmiczne pochodzenie.

C.D.N.
sherman
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Pn lis 14, 2011 11:17 am

Obrazek
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn lis 14, 2011 6:55 pm

Jędrek napisał(a):Obrazek

Jedrek, jak dajesz zdjęcie, to może jeszcze dopisz, co chciałeś nam pokazać lub o co pytasz? bo jeśli mam napisać z czym mi się to kojarzy, to odpowiem: z dnem rzeki Symsarny w środkowym biegu jej koryta na wysokości Medyn ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez gural100 » Pn lis 14, 2011 9:59 pm

Mi również natychmiast z czymś się skojarzyło choć muszę szczerze przyznać, że z mniej ciekawm okazem - mianowicie ze żwirkiem. Dokładnie taki sam sposób przedstawiania swoich nieskończonych zbiorów marsjańskich (i nie tylko) meteorytów. Normalnie zazdroszczę. I nie pytajcie czego.
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt lis 15, 2011 8:20 am

jak gramy w skojarzenia to mi przypomina to powierzchnię stalowego przedmiotu który poleżał ze 100 lat w glebie wyczyszczonego elektrochemicznie sądząc po kształcie wżerów leżał w dość suchym środowisku obstawiał bym piasek
z gliny i bagna są bardziej podłużne:)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Wt lis 15, 2011 8:59 am

Jacku wystarczy poczytać moje posty i już wiesz dlaczego nie ma pytań ani opisów moich zdjęć :wink: A co do twoich skojarzeń bardzo mi się podoba :D Góralku nie wiem dlaczego do żwirka ,nie znam chłopaka,ale jeżeli tak to jest chłopak z jajami :wink: Góral zauważyłem że od chwili kiedy posiadasz swą stronkę twoje wypowiedzi zmieniły się diametralnie :oops: dlaczego szczery chłopaku ? Nie należy Panowie robić podchodów ,subtelnie obrażać ludzi których się nie zna .Tak właśnie tracicie to właściwe które jest , ale przez waszą śmieszną konkurencje tego tutaj niestety nie znajdziecie,choć będzie przed nosem :cry: pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Wt lis 15, 2011 9:22 am

Keny no mówią żeś fachowiec , trafiłeś tymi warunkami tylko to nie piasek tylko znaleziony na powierzchni 4 miesiące po obserwowanym spadku ,i jest to kamień ,skała nie żadne żelastwo :wink:
Jędrek
meteorytoman

Postprzez gural100 » Wt lis 15, 2011 9:33 am

Jędrek napisał(a):Jacku wystarczy poczytać moje posty i już wiesz dlaczego nie ma pytań ani opisów moich zdjęć :wink: A co do twoich skojarzeń bardzo mi się podoba :D Góralku nie wiem dlaczego do żwirka ,nie znam chłopaka,ale jeżeli tak to jest chłopak z jajami :wink: Góral zauważyłem że od chwili kiedy posiadasz swą stronkę twoje wypowiedzi zmieniły się diametralnie :oops: dlaczego szczery chłopaku ? Nie należy Panowie robić podchodów ,subtelnie obrażać ludzi których się nie zna .Tak właśnie tracicie to właściwe które jest , ale przez waszą śmieszną konkurencje tego tutaj niestety nie znajdziecie,choć będzie przed nosem :cry: pozdrawiam

Wybacz Andrzeju. Nie jestem zbyt bystry więc w Twoim "poście" nie byłem w stanie więcej się doszukać. Zapisałem pierwsze skojarzenie, które pojawiło się intuicyjnie.

Słowo INTUICJA wywodzi się z łacińskiego słowa "intuitio" oznaczającego m.innymi "podszept,... :twisted: " i wielu wiąże ją z ludzką podświadomością....

Możliwe, że tym razem intuicja mnie oszukała. :evil: Obiecuję Ci, że czytając Twój kolejny wpis nie będę kierował się tą "zwierzęcą częścią" ale skorzystam także z rozumu mając na uwadze wszytko co można stracić gdy się jest zbyt pochopnym.

PS - Dziękuję, że przemieniłeś w moim imieniu "u" na "ó". Sprawiłeś mi ogromną radość. Sam jakoś nie mam odwagi tego zrobić.
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
gural100
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Wt lis 15, 2011 10:02 am

Guralu :wink: a tak szczerze stronka twa bardzo samodzielna ,niezależna pokazuje twoje fajne cechy charakteru :wink: pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Paweł Baran » Wt lis 15, 2011 11:27 am

Szczerze bardzo mi się podoba ta stronka internetowa, co robi gural100, lubię ją i jak mam czas zawsze zaglądam na nią. Zresztą Meteoryty zagościły u nas na Ziemi już do wielu lat, zaś u nas na półce też niektórzy mają pokaźnie kolekcje, z którymi można by było pokazać i zwiedzić cały świat, na którym żyjemy. Wpadł mi do mojej głowy taki o to pomysł by zrobić taki spis kolekcji meteorytów z każdego województwa, napisać gdzie można zwiedzić, zobaczyć, meteoryty nie tylko będą gościły większych muzeach, ale też pod naszymi dachami a ktoś jak będzie chciał przybyć do nas prędzej znajdzie natrafi na nas. A jak trafi się festyn lub inna impreza można będzie śmiało zabrać, że sobą meteoryty pokazać innym ludziom to, co się ma, dzielić swoją wiedzą na ich temat, ja też będę powiększał swoją kolekcję meteorytów i będzie ich coraz więcej. Ja nie zrobię takiego spisu, bo nie mam swojej prywatnej strony internetowej, ale jest tu wiele z nas, co ma, więc proszę o zastanowienie się czy chcecie, na takim spisie znajdowałoby się tylko imię z nazwiskiem miejscowość ilość meteorytów, no i jak by, kto chciał to kontakt np. Gadu ?Gadu, lub email. :wink:
Kocham to co robię czyli Astronomie

Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Paweł Baran
meteorytoman

Postprzez tin » Wt lis 15, 2011 11:33 am

Paweł Baran napisał(a):(...)Wpadł mi do mojej głowy taki o to pomysł by zrobić taki spis kolekcji meteorytów z każdego województwa, napisać gdzie można zwiedzić, zobaczyć, meteoryty nie tylko będą gościły większych muzeach, ale też pod naszymi dachami a ktoś jak będzie chciał przybyć do nas prędzej znajdzie natrafi na nas.(...)

http://www.ptmet.org.pl/kat-1-met.htm
http://www.ptmet.org.pl/kat-2-kol.htm
tin
meteorytoman

Postprzez gural100 » Wt lis 15, 2011 12:37 pm

tin napisał(a):
Paweł Baran napisał(a):(...)Wpadł mi do mojej głowy taki o to pomysł by zrobić taki spis kolekcji meteorytów z każdego województwa, napisać gdzie można zwiedzić, zobaczyć, meteoryty nie tylko będą gościły większych muzeach, ale też pod naszymi dachami a ktoś jak będzie chciał przybyć do nas prędzej znajdzie natrafi na nas.(...)

http://www.ptmet.org.pl/kat-1-met.htm
http://www.ptmet.org.pl/kat-2-kol.htm

Kiedyś już przeglądałem ten wykaz.
Czy jest ktoś kto dba o aktualizację? Świat nie stoi w miejscu.
Zdecydowana większość informacji pochodzi z 2001 bądź z 2006 roku. Tylko w nielicznych przypadkach są nowsze wpisy jednak najnowszy jest z roku 2008:
TŚcK - zbiór Tomasza Ściężora ? stan z roku 2008
zresztą jedyny. Mamy rok 2011 więc wszystko może być inne.
zapraszam
gural100
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Wt lis 15, 2011 1:43 pm

ciezko bedzie zaktualizowac taką bazę danych. powstają nowe kolekcje, stare przechodza w skład innych itp. a pisanie do kazdego zeby powiedzial co ma na polce mija sie chyba z celem :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez gural100 » Wt lis 15, 2011 5:58 pm

tribal216 napisał(a):ciezko bedzie zaktualizowac taką bazę danych. powstają nowe kolekcje, stare przechodza w skład innych itp. a pisanie do kazdego zeby powiedzial co ma na polce mija sie chyba z celem :)

Mam wrażenie, że wykaz kolekcji jest jednocześnie listą członków PTM-u więc nie widzę problemu. Zwykle są to pasjonaci, którzy chętnie sami przesłaliby aktualne listy.

Podejrzewam, że administrator strony, na której jest ta lista, znajduje czas na aktualizację raz na pięć lat. I chyba właśnie dlaego, że kolejny 5-cio letni okres właśnie mija odważyłem się zasugerować kolejną aktualizację.

Co do nowych entuzjastów tworzących własne kolekcje - zwykle osób nie będących z PTM-ie - powinni raczej szukać innych sposobów na pezentację swoich okazów.
zapraszam
gural100
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?