łowca meteorytów z różdżką ;)

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt lis 29, 2011 12:08 pm

http://gwiazdy.com.pl/component/content ... meteorytow
- czy ktoś z Was też stosuje te metodę poszukiwań?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Re: łowca meteorytów z różdżką ;)

Postprzez gural100 » Wt lis 29, 2011 12:26 pm

gwiazdy napisał(a): Pan Aleksander ... Najbardziej ceni meteoryty. W swojej kolekcji posiada różne ich rodzaje: kamienne, metalowe, metalowo?kamienne. Wie o nich wszystko. Utrzymuje kontakty z innymi zbieraczami, jeździ na giełdy kolekcjonerskie, czyta fachową literaturę, śledzi w internecie najnowsze wiadomości na ten temat.

Może trafił także na Meteorytomanię? A może to ktoś z forumowiczów? Byłoby suuuper. :lol:
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Wt lis 29, 2011 1:12 pm

"Ostatnie znalezisko Wołoncieja to prawdopodobnie meteoryt kamienny o wadze ponad dziewięciu kilogramów. Pan Aleksander wysłał próbki kamienia z prośbą o ekspertyzę do Olsztyńskiego Obserwatorium Astronomicznego. Minęło już kilka miesięcy, ale nie doczekał się jeszcze odpowiedzi. Gdyby się potwierdziło, że jest to materia z kosmosu, byłby to największy meteoryt znaleziony w Polsce w ostatnich latach."
ciekawe co na to Olsztyn. Obserw.Astronom.....jakby sie to okazalo meteorytem to przypuszczam ze byloby glosno na ten temat ;)
tribal216
meteorytoman

Postprzez tin » Wt lis 29, 2011 2:18 pm

Dobrze, że go ta różdżka nie ciągnie w kierunku jądra Ziemi bo by się chłop nakopał. :roll:
A ile po drodze by wydobył HED'ów i lunarów! Głowa mała :-)
tin
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt lis 29, 2011 3:49 pm

tribal216 napisał(a):ciekawe co na to Olsztyn. Obserw.Astronom.....jakby sie to okazalo meteorytem to przypuszczam ze byloby glosno na ten temat ;)

hm... aktualnie w OPiOA chyba nie ma kto się tym zajmować - prawdopodobnie przekazują to komuś dalej, o ile nie są to ewidentnie zwykłe polniaki
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez j.lytka » Wt lis 29, 2011 6:19 pm

Radiestezja jest stara jak świat. Dawniej budynki sytuowano w strefie niezapromieniowanej. Do dziś się korzysta z radiestetów np. przy wytyczaniu miejsca do budowy sanatoriów ,studni itp. Również bada się pokłady geologiczne jak również za pomocą tej metody poszukuje się osoby zaginione. W medycynie do diagnozy organizmu. Zastosowań jest naprawdę wiele. Lecz radiestetów bardzo mało, a tym bardziej mistrzów w tej dziedzinie, :wink: Co do poszukiwania meteorytów tą metodą to daje bardzo dobre wyniki, jednak jest małe ale , pokaże wszystkie namierzone nawet te najmniejsze. Jestem radiestetą :D i do tej pory znalazłem kilka meteorytów. Niestety nie dane było mi ich wydobycie, 3 szt. są pod asfaltem, 1 szt. wmurowana w fudamenty kościoła, i jeszcze jeden pod starą oborą / były PGR/ :roll: Uczucie na prawdę przykre że nie można ich wydobyć. W jednym przypadku to mi ręce opadły, szedłem za wskazaniem rezonatorów ponad 3 kilometry tylko po to żeby dowiedzieć się że meteoryt jest pod szosą. Po takiej niespodziance w tym roku wogóle nie szukałem. JEDNAK w przyszłym postanowiłem ruszyć od nowa, w końcu chyba szczęście się uśmiechnie. Pozdrawiam Janusz.
j.lytka
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Wt lis 29, 2011 6:29 pm

skad wiesz ze kamien pod asfaltem czy w fundamentach to meteoryt a nie np. zuzel pohutniczy ?
tribal216
meteorytoman

Postprzez j.lytka » Wt lis 29, 2011 6:52 pm

Bo jak pisałem wyżej jestem radiestetą. I naprawdę nie muszę go widzieć żeby wiedzieć że on tam jest. Wyobraż sobie że głębokość ani odległość poszukiwanego obiektu ode mnie nie stanowi żadnej roli. Również aby istniały możliwości namierzania obiektów muszą zaistnieć odpowiednie warunki, nie będę ich tu opisywał, to temat rzeka.
j.lytka
meteorytoman

Postprzez j.lytka » Wt lis 29, 2011 7:10 pm

Wypowiem się dokładniej, mianowicie poszukiwania prowadzę na tak zwanego-świadka. :?: Jest to nic innego jak małe kawałki różnych meteorytów. Mając próbkę ,opieram na niej poszukiwania. A jeszcze dokładniej to poszukuję promienia łączącego - próbki i poszukiwanego meteorytu. Czasami zdarzają się błędy , przyczyn nie będę podawał, efektem ich jest brak 100% wskazania że tu i tu leży meteoryt. W takim przypadku po dojściu do wskazanego miejsca poszerza się promień poszukiwań aż do skutku.
j.lytka
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Wt lis 29, 2011 8:01 pm

przyznam ze dla mnie jako zwyklego smiertelnika brzmi to dosc abstrakcyjnie :) choc mam nadzieje ze kiedys nadarzy sie okazja bo bardzo chetnie zobaczylbym Twoj dar w terenie. a probowales pewne miejscowki typu Morasko czy Pultusk ?
tribal216
meteorytoman

Postprzez j.lytka » Wt lis 29, 2011 8:23 pm

Do chwili obecnej nie wyjeżdżałem dalej w teren. Mam nadzieję że w przyszłym roku znajdę trochę czasu aby co ciekawsze miejsca odwiedzić. Możliwe że przypadkiem spotkamy się w terenie. :D
j.lytka
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Wt lis 29, 2011 8:29 pm

no mam nadzieje ze dojdzie do spotkania. a czy mozliwe jest np szukanie ewentualnych metkow w stanie kopalnym ? powiedzmy ze stoisz w kamieniolomie przy scianie.....rozdzka moze wykryc bardzo zwietrzaly czy wrecz zmieniony geochemicznie meteoryt ? czy to opiera sie tylko na magnetyzmie ?
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt lis 29, 2011 8:44 pm

j.lytka napisał(a):...Co do poszukiwania meteorytów tą metodą to daje bardzo dobre wyniki, jednak jest małe ale , pokaże wszystkie namierzone nawet te najmniejsze. Jestem radiestetą :D i do tej pory znalazłem kilka meteorytów. Niestety nie dane było mi ich wydobycie, 3 szt. są pod asfaltem, 1 szt. wmurowana w fudamenty kościoła, i jeszcze jeden pod starą oborą / były PGR/ :roll: ...

o, to ta metoda może być przydatna przy namierzeniu domniemanego okazu pod berlinką (lub obok) ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez j.lytka » Śr lis 30, 2011 8:57 am

Dobrze by było mieć spis wszystkich możliwych spadków od czasów maksymalnie najdawniejszych, oczywiście z terenu Polski. Spadki zaobserwowane, domniemanie, nieodnalezione i inne. Można by się wtedy pokusić na wyprawę w teren i sukcesywnie przeszukać każde wytypowane miejsce. Wiadomo zajmie to trochę czasu , ale można każdy powyższy przypadek zbadać z osobna. Wystarczyłoby trochę chęci, informacji i czasu na penetrację. :!: :?:
j.lytka
meteorytoman

Postprzez astro » Pn gru 19, 2011 7:27 pm

Fajny pomysł ale ja za mało wiem. 8)
astro
meteoryt

Następna strona

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...