Howardite??

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Howardite??

Postprzez WMakocki » Wt lis 29, 2011 11:38 pm

A nie pomyliłeś zielonego na odbitym z zielonym spolaryzowanym u minerwy?Technik wyraźnie pisze 3 odbite,
1 spolaryzowane.Kolorki się pomyliły .Kalcyt ma takie ładne równoległe i robi się z niego polaryzator.Po mojemu
to jest gwozdek.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lis 30, 2011 12:17 am

masz rację zmyliły mnie te dziwne kolorki jakich jeszcze na świetle odbitym nie widziałem (chyba że na brudnym preparacie) i z góry założyłem że chodzi tu o przechodzące barwy interferencyjne IV rzędu więc mamy do czynienia z węglanami
tak to jakieś żelaztwo będzie pewnie

pozdro
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez technik176 » Śr lis 30, 2011 12:35 am

A nie pomyliłeś zielonego na odbitym z zielonym spolaryzowanym u Minerwy?Technik wyraźnie pisze 3 odbite,
1 spolaryzowane.Kolorki się pomyliły .Kalcyt ma takie ładne równoległe i robi się z niego polaryzator.Po mojemu
to jest gwozdek.WJM

Technik wyraźnie pisze 3 odbite,1 spolaryzowane.

gwózdek potocznie gwoździk

Panie Wacławie ja nic takiego nie powiedziałem :?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano Śr lis 30, 2011 5:40 am przez technik176, łącznie edytowano 1 raz
technik176
meteoryt

Postprzez WMakocki » Śr lis 30, 2011 4:05 pm

Tak,masz Pan rację,to z postu generała Shermana.Tylko mnie się tak skojarzyło,jak wie które odbite a które
spolaryzowane to musi być Technik.A tu nie koniecznie!Kiedy kilka lat temu ciąłem ten kamień,pierwsze
skojarzenie było:podobny do Kapoety.Występuje w nich ten sam element widoczny gołym okiem,to brekcja
w brekcji.Podobnie jak w lun.kompozycja trudna do podrobienia.Jeśli chodzi o kalcyt to owszem jest
w howardytach a nawet magnetyt jest w tym kalcycie tyle tylko,że by go zobaczyć to potrzeba mikroskop
elektronowy i niezłego fachowca.Tak więc Panowie wstępnie pijemy za HOWARDITE REGOLITH BRECCIA,
i za zdrowie angielskiej królowej.Pora na nowy temat,np.diogenites!!Póki co 2 fot.how.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/G ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/X ... directlink
Pozdrawiam WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr gru 07, 2011 6:27 pm

.
Ostatnio edytowano So gru 17, 2011 2:08 am przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz gru 08, 2011 10:29 am

Tak jakoś cicho się zrobiło!?WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz gru 08, 2011 12:20 pm

Panie Generale już pierwszy z brzegu mikroklast skojarzył się z :
[PDF]
1268.pdf 42nd Lunar and Planetary Science Conference (2011)
http://www.lpi.usra.edu/meetings/lpsc2011/pdf/1268.pdf
Znalazłem fot. howardytu i proszę zobaczyć.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/N ... directlink
Nie dosyć,że to może być jeden z rzadkich how.to jeszcze jest go pod dostatkiem.
Szacuneczek dla majstra od zdjęć.WJMakocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tin » Cz gru 08, 2011 2:01 pm

WMakocki napisał(a):Nie dosyć,że to może być jeden z rzadkich how.to jeszcze jest go pod dostatkiem.

Niezłe masło maślane....
Wątpię, żeby w ogóle to był meteoryt.... Ale zdjęcia faktycznie ładne.
tin
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz gru 08, 2011 2:57 pm

A kto się tu pytał o twoje zdanie?WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tin » Cz gru 08, 2011 3:12 pm

WMakocki napisał(a):A kto się tu pytał o twoje zdanie?WJM

Forum to forum panie WM więc rzuca się post i forumowicze odpowiadają. Nie wyznacza się nikogo palcem do odpowiedzi. BTW Kenny już odpuścił ale od czasu do czasu trzeba do takich śmieciowych wątków dolać kubełek zimnej wody, bo ktoś nowy mógłby się nieźle naciąć czytają te fanaberie o "zaprawie murarskiej" opisywanej w naukowych pdf'ch ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez sherman » Cz gru 08, 2011 3:32 pm

Wątpię, żeby w ogóle to był meteoryt....

Tin ja sie nie upieram że to met. ale jesli nim nie jest to tylko może być to odpadem ale jakim? Gdzie się produkuje takie odpady chyba nie na ziemi.
sherman
meteorytoman

Postprzez tin » Cz gru 08, 2011 4:07 pm

sherman napisał(a):
Wątpię, żeby w ogóle to był meteoryt....

Tin ja sie nie upieram że to met. ale jesli nim nie jest to tylko może być to odpadem ale jakim? Gdzie się produkuje takie odpady chyba nie na ziemi.

Nie wiem czy się nie upierasz czy już przestałeś się upierać... Ale WM już próbuje dopasować publikację na jego temat.. Ktoś kto nie śledził wątku może mieć niezły mętlik i po tych "móndrych" postach WM będzie myślał, że na prawdę to coś jest howardytem....
Sherman. Mam pytanie do Ciebie. Czy trzymałeś kiedyś howardyta w ręku? Czy widziałeś na żywo przekrój?
Tam nie ma takich bruzdek między ziarnami. Nic się spomiędzy ziaren nie mogło "wypłukać" tak jak to widać choćby na zdjęciu WM ( https://picasaweb.google.com/lh/photo/G ... directlink ).
A teraz zadanie domowe. Pójdź sobie w miejsce gdzie jest jakiś gruz po starych budynkach. Znajdź fragment betonowego fundamenu, przekrój go, wypoleruj, zrób płytkę cienką i porównaj z tym co znalazłeś. Osady, które zlepiały się na "mokro" mają właśnie takie bruzdy między ziarnami ("spoiwo się kruszy i wypłukuje"). Gdy przetniesz howka i wypolerujesz to masz powierzchnię gładką jak lustro, przynajmniej pomiędzy ziarnami.
tin
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz gru 08, 2011 4:53 pm

witam. forum to forum ,odpowiem tak szlifowałem różne ''odłamki betonu '' ale żaden [ nie będę wrzucał fot.bez potrzeby
nie posiadał cech magnetycznych ,nie miał takiej struktury i nie miał takiej ilości cząstek metalicznych jak w tych kamieniach ,przypominam że mam takie same kamyki ,przynajmniej ze zdjęć'' porównawcze ''.może to i nie meteoryt :!: ale jak ktoś tak dobrze zna się na betonach to nich wklei fot.podobnych ,oczywiście magnetycznych i z cząstkami metalu jak także z taką strukturą ,dziękuje i pozdrawiam
sopel
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz gru 08, 2011 5:58 pm

Panowie!,ktoś się plącze po temacie i opowiada jakieś dziwne rzeczy.To o gwoździach,to o butelkach a teraz o
lustrze.Nie wiem szewc to jest czy szklarz,bo ostatnio jakby murarzem był.Bo jeśli chodzi o meteoryty to on
jakoś tak nie bardzo.Howardyty w tym sezonie są modne takie porowate , wypłukane i bulwiaste.Coś jakby
te z tematu.Nie powiem by one mi się specjalnie podobały,ale przy takiej cenie na eb.kto by się tym martwił.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/1 ... directlink
Jeśli natomiast chodzi o beton,to mam pewne doświadczenia z tym towarem.Otóż pewnego dnia,z dużym
trudem wyrwaliśmy w polu kawał kamienia przyciągającego magnes,i byłbym zrobił z niego meteoryt gdyby
nie zbrojenie w środku.To były resztki po betonowym słupie granicznym.Widzę,że niektórzy mają takie
betonowe głowy i mimo ciągle wypisywanych bzdur robią za adwokata diabła.Może to i dobrze bo było by nudno.
Ps.Ciężki kawałek chleba to zbieractwo.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz gru 08, 2011 7:21 pm

fajno jest....... :mrgreen:
sopel
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?