Proszę o pomoc

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Proszę o pomoc

Postprzez janelektryk1951 » Śr sty 04, 2012 4:50 pm

Witam wszystkich. Na imię mam Jan i mam 61 lat. Mieszkam w Tarnowskich Górach. Parę lat temu miałem zawał i od tego czasu stosując się do zaleceń lekarzy zacząłem interesować się czymś co pozwoliłoby mi na przebywanie na świeżym powietrzu. Mianowicie szukaniem monet i militariów. Z czasem uzbierałem na Rutusa Proxime i zacząłem z nim jeździć najpierw w okolicy a z czasem coraz dalej. Mam całkiem niezłą kolekcję uzbieranych rzeczy, którą systematycznie powiększam. Każde znalezisko dokładnie opisuję w terenie żeby potem ładnie je opisać na półce. Mam też ok. 1 kg kamieni, na które piszczał mi wykrywacz i choć nie wiem czym one są trzymam je żeby dać koledze, geologowi-amatorowi kiedy do mnie przyjedzie. Że w grudniu nie było zimy chciałem maksymalnie wykorzystać czas, aby pooddychać świeżym powietrzem i jeździć na długie spacery po lesie z psem i wykrywaczem. Tydzień przed świętami musiałem zakończyć poszukiwania bo zacząłem źle się czuć i lekarz zalecił siedzenie w domu. Miałem badania i polecono bym siedział w domu ze względu na niestabilny stan. W związku z tym mam teraz czas by rozwiązać kolejną małą zagadkę, których wiele znajdowałem. 8 grudnia 2011 roku w okolicach Niegowej ( północno-wschodni kraniec województwa śląskiego) znalazłem taki oto kamień. Nie mam nic wspólnego z geologią czy archeologią, także pojęcia bladego nie mam czym on jest. Wykrywacz mi zapiszczał więc może ma on metal ? Różni się wyglądem od innych moich kamieni bo jest cały ciemny, brązowy jakby. Pokazywałem go innym osobom które szukają monet i żadna nie wiedziała co to za kamień. Koledze posłałem zdjęcia ale też nie wie. Odłupał się od niego mniejszy fragment. Większy ma ok. 2 cm długości. Może wy powiecie co to jest ? Nie mam dobrego aparatu i lepszych zdjęć chyba nie zrobię. Nie wiem jak się bada takie rzeczy. Ktoś się w tym specjalizuje ? Dziękuje za zrozumienie i wyrozumiałość jeśli chodzi o moją niewiedzę. Dziękuję. Jan
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
janelektryk1951

Re: Proszę o pomoc

Postprzez tribal216 » Śr sty 04, 2012 5:37 pm

Witam Panie Janie ;) slyszalem ze w koncu pojawił się Pan u nas. szkoda ze nie poczekał Pan na mnie. chetnie zobaczylbym zdjecia w wyzszej rozdzielczosci bo widze ze te na forum sa rzeczywiscie kiepskie. ja nie mam pojecia co to jest ale są tu niektorzy obeznani w temacie moze cos powiedza ;) pozdrawiam serdecznie i zycze powrotu do zdrowia :) widze ze ojciec pomogl Panu zapoznac sie z imageshack ;) nigdy nie rozmawialismy jakos na temat meteorytow ale widze ze moze czas zaczac ;)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Cz sty 05, 2012 9:55 am

Janie kochany ,jeżeli zależy ci na zdrowiu to mam nadzieje że podchodzisz do sprawy z uśmiechem :D Ale tribal cię powinien odpowiednio nastawić bo ludzie tu różni :wink: Co tam lekarz na twoje zainteresowania , :roll: bo wydaje mi się że czasami ciśnienie skacze :wink: Ale to ty wiesz co ci służy :wink: pozdrawiam serdecznie i troszkę lepsze zdjęcia poprosimy . :wink:
Jędrek
meteorytoman

Postprzez tin » Cz sty 05, 2012 10:58 am

Na przełamie powinno być widać małe blaszki żelaza. Widać je ładnie pod lupą.
Ale na pierwszy rzut oka przypomina mi to raczej amfibolid. One też ładnie reagują na wykrywacz, czasami nawet osadza się na nich czarna skorupa osadowa, co sprawia, że wielu początkujących poszukiwaczy myli je z meteorytami. Po przeszlifowaniu są już na szczęście zupełnie inne, dlatego warto ciąć kamień (zamiast łupać) i przeszlifować jedną z powierzchni.
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz sty 05, 2012 11:28 am

zeszlifować jakąś powierzchnię na papierze ściernym a następnie zwrócić się do jakiegoś znajomego z prośbą o dobre foto makro i wkleić na forum
nieco więcej światła i ciemne tło spowoduje że nawet posiadanym aparatem wykonamy dużo lepsze fotki. Pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez janelektryk1951 » Cz sty 05, 2012 5:36 pm

Witam wszystkich. Kamień oglądał Prof.Karwowski i stwierdził, że na pewno meteoryt to nie jest. Kojarzyło mu się to z kawałkiem żużla czy czegoś takiego. Ja się nie znam i polegam na ocenie mądrzejszych od siebie. Jak zdobędę znowu aparat popróbuje zrobić lepsze zdjęcia choć nie wiem czy mi się to uda. A co do podnoszenia adrenaliny to owszem, nie sprzyja to mojemu zdrowiu. Lekarz się cieszy, że póki co nie znalazłem czegoś co podniosło mi ciśnienie na tyle wysoko, że mogło być ze mną naprawdę źle. Cieszę się z każdej rzeczy, którą znajduję, nieważne czy jest to łuska czy kawałek drutu. Mówię sobie, że nawet jak nie ma wartości kolekcjonerskiej to przynajmniej jedna rzecz mniej zanieczyszczająca lasy. Lubię to co robię i jak pogoda i zdrowie dopisze mam zamiar dalej jeździć z moim wysłużonym już wykrywaczem. Serdecznie pozdrawiam Tomku, jak znajdę jeszcze kiedyś jakiś ciekawy kamień to Ci go przekaże. Nie chce fatygować Profesora z byle powodu. Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów i dziękuje za miłe słowa. Jan
janelektryk1951

Postprzez sopel » Cz sty 05, 2012 6:44 pm

witam,taka konwersacja tego forum bardzo cieszy :D pozdrowienia
sopel
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz sty 05, 2012 7:54 pm

Fakt, Profesor zaprzeczył kosmicznemu pochodzeniu ale nie wolno sie zrażać. :) Mam nadzieje Panie Janie ze uda sie po zimie zorganizować wspolny wyjazd. ;) Jak zdrowie pozwoli ( a wierze ze tak bedzie) moze nawet na Pultusk czy Morasko ? kto wie? :D pozdrawiam serdecznie i zycze zdrowia. ps. kamienie prosze magazynować - chetnie kiedys obejrze. :D :D
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt sty 06, 2012 1:11 pm

Witam starszego kolegę :)
zdjęcia okazu po korekcie barwnej faktycznie wyglądają żużlowato, a jeśli oglądał go prof. Karwowski to już z bardzo dużym prawdopodobieństwem można wykluczyć kosmiczne pochodzenie. Serdecznie pozdrawiam i życzę satysfakcji z nowego hobby :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?