dzisiejsza znajdka

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: dzisiejsza znajdka

Postprzez sherman » Śr gru 07, 2011 5:05 pm

sopel napisał(a):witam ,keny ja mogę ci wysłać jakiś kawałek ,przecież mam ich kilka :D tylko gdzie :?: może wtedy coś by szybciej się wyjaśniło :!: pozd

Sopel zrób płytkę cienką z tego kamienia (koszt 40zł ) wtedy dopiero coś ktoś bedzie mógł ci powiedzieć bo bez płytki to jedyne co możesz usłyszeć to ODPAD
sherman
meteorytoman

Postprzez Leszek Gramacki » Śr gru 07, 2011 5:24 pm

Jak dla mnie, to na 100% nie meteoryt. Dlaczego reszta kamienia na zdjęciu jest zamazana, wygląda to tak jakbyś chciał coś ukryć, czyli nas wkręcasz.
Tam gdzie zaczyna się zrozumienie, kończy się szyderstwo.
Leszek Gramacki
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr gru 07, 2011 5:56 pm

Leszek Gramacki napisał(a):Dlaczego reszta kamienia na zdjęciu jest zamazana, wygląda to tak jakbyś chciał coś ukryć, czyli nas wkręcasz.

Moze po prostu tak wyszlo zdjecie ? ;) podpisuje sie pod Shermanem. zrob plytke cienką
tribal216
meteorytoman

Postprzez tin » Śr gru 07, 2011 8:34 pm

Proponuję kupić za te 40 zł jakiś prezent dla dzieciaka, przynajmniej nie póją w błoto czy w tym wypadku "na błoto". Nawet płytka cienka za 2 miliony nie zrobi z tych kamieni meteorytów. Najlepiej widać to na dużym kamieniu z prawej.
tin
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr gru 07, 2011 8:54 pm

Na niemeteorytach tez mozna sie duzo dowiedziec i nabierac doswiadczenia w rozpoznawaniu skal ;)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr gru 07, 2011 11:27 pm

Sopel chętnie pomogę ale dopiero po nowym roku jak już będę wiedział co i jak... na razie straszny mętlik a i szlifiernia przed świętami na pewno się nie wyrobi...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Leszek Gramacki » Cz gru 08, 2011 8:51 am

tribal216 napisał(a):
Leszek Gramacki napisał(a):Dlaczego reszta kamienia na zdjęciu jest zamazana, wygląda to tak jakbyś chciał coś ukryć, czyli nas wkręcasz.

Moze po prostu tak wyszlo zdjecie ? ;) podpisuje sie pod Shermanem. zrob plytke cienką

Chodzi mi o zdjęcia kamienia " sopel ". Widać że zdjęcia są obrobione jakimś programem i celowo reszta kamienia jest zamazana, a wyraźnie widać tylko część oszlifowaną.
Tam gdzie zaczyna się zrozumienie, kończy się szyderstwo.
Leszek Gramacki
meteorytoman

Postprzez tin » Cz gru 08, 2011 9:11 am

Część jest zamazana bo to zapewne obraz ze skanera a nie zdjęcie.
tin
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz sty 05, 2012 6:35 pm

witam.święta już mineły ,pytanko do kennego czy jesteś dalej zainteresowany mi pomóc z tym kamykem ,jeżeli tak to odpisz ,wrzucam lepszy skan jednego z wielu kamyków ,dziękuje i pozd. :D
https://picasaweb.google.com/lh/photo/Z ... directlink
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt sty 06, 2012 12:06 am

Siema obecnie nie mam czasu zmieniam miejsce zamieszkania
i chyba mi się skończy dowolny dostęp do mikroskopu pozdro.
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt sty 06, 2012 1:09 pm

witam, kenny życzę miłej przeprowadzki ,a z kamieniem jakoś tam będzie ,mam do ciebie takie pytanie ,troszeczkę poszperałem w necie i tak porównałem swój kamyk z takim oto metorytem''brachinity''co o tym myślisz :D
https://picasaweb.google.com/lh/photo/E ... directlink
jest duże podobieństwo ,i przepraszam że na siłę chcę go zrobić metkiem ,bo wielu tak pomśli ,ja poprostu dociekam co to za kamyk a że nie mam innej możliwości id. pytam uprzejmie tu na forum,mile widziane wszystkie sugestie i te negatywne też ,pozdrawiam
Ostatnio edytowano Pt sty 06, 2012 5:55 pm przez sopel, łącznie edytowano 1 raz
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt sty 06, 2012 1:15 pm

sopel napisał(a):witam, kenny życzę miłej przeprowadzki ,a z kamieniem jakoś tam będzie ,mam do ciebie takie pytanie ,troszeczkę poszperałem w necie i tak porównałem swój kamyk z takim oto metorytem''brachinity''co o tym myślisz :D
https://picasaweb.google.com/lh/photo/E ... directlink
jest duże podobieństwo ,i przepraszam że na siłę chcę go zrobić metkiem ,bo wielu tak pomśli ,jo poprostu dociekam co to za kamyk a że nie mam innej możliwości id. pytam uprzejmie tu na forum,mile widziane wszystkie sugestie i te negatywne też ,pozdrawiam

przepraszam, Sopel, że się wtrącę, ale takie porównywanie zdjęć nie ma sensu... Czy potrafisz wskazać jakieś meteorytowe cechy na tym teraz przytoczonym zdjęciu?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt sty 06, 2012 6:51 pm

witam,panie Jacku trudno mi porównać mój kamyk
https://picasaweb.google.com/lh/photo/- ... directlink
z tym meteorytem ,prócz wizualnego podobieństwa to jeszcze ,kamyk posiada mocne cechy magnetyczne ,mocno zcemętowany nie posiada pęcherzyków [powietrza w środku],bardzo drobno ziarnisty o różnych zabarwieniach tych ziareń które widoczne są dopiero pod lupą ,dużą ilością czystych wrostków metalicznych,nie wiem czy niklo -nośnych bo nie mam czym sprawdzić ,jedno czego nie ma to skorupy optopieniowej ,ale myślę że przy ilości około 40 szt.różnej wielkości to i tak byłoby trudno ją znaleść [myślę że tych kamyków w tym polu jeszcze leży] jak pisałem znalazłem ich na polu o średnicy około 50 m.bardzo chętnie mogę komuś wysłać próbkę kamyka do oceny ,[ nawet kilku osobom ] mam tego trochę ,bo naprawę kamyki są ciekawe. :D pozdrawiam
sopel
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt sty 06, 2012 8:25 pm

mnie mozesz wysłać jak chcesz to zaniose na Wydział poogladac pod mikroskopem :). napisz mi na mail - [email protected] to odpisze podając adres do wysyłki ;) pozdro
tribal216
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt sty 06, 2012 8:43 pm

Sopel zobaczymy jak będzie jak się jakoś ogarnę to porobię co trzeba.
Kenny
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?