dzisiejsza znajdka

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: dzisiejsza znajdka

Postprzez WMakocki » So sty 07, 2012 10:11 am

Witam w 2012.!Sopel masz taki sam kamień jak Sherman.Popatrz więc na zdjęcia cienkiej płytki w temacie
Howardite?Dziwne,że nikt nie opisał widocznych tam minerałów.Czyżby widok pięknych choć drobnych klastów
diogenitów,eukrytów oraz szkliwa,nie mówiąc o metalu spowodował ogólną niemoc literacką.Pozwoliłem sobie
zestawić dwa zd.,które w normalnych warunkach kończy dyskusję.Chodzi o zrekrystalizowany eukrytowy bazalt
gdzie tło stanowi plagioklazowe szkliwo.Podobne klasty można zobaczyć na cienkich płytkach innych regolitowych
howardytów.Więc zamiast zastanawiać się czy to jest krowi placek czy meteoryt nasz Klub wznowił poszukiwania,
i tak 3.01.212 jak na fot.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/I ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/H ... directlink
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So sty 07, 2012 3:36 pm

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sherman » So sty 07, 2012 7:57 pm

Panie WM Jesli to coś jest meteorytem to dlaczego nikt nic nie zrobi aby Polska miała howardyta? czyżby nikomu na tym nie zależało gdyby była jedna sztuka ale tego jest w h...
Cała szopka z tym kamieniem to tylko pokazuje prawdziwe oblicze forum bo jak tu inaczej myśleć nawet jeśli znajdziesz to i tak nie poznasz prawdy!
Moje zdanie jest ze to nie metek mam tych kamieni trochę i choć na jednym z kamieni powinna się zachować skorupa lub jej resztki.
Minerały w tym kamieniu przy obrocie stolikiem nie zmieniają barw tylko ciemnieją i rozjaśniają się i nie da sie zrobić zdjęcia całej płytki w świetle spol. aby wyglądało np. jak w Kapoeta bo wszystkie minerały będą ciemne a nie jak na tym fot.
http://johnkashuba.com/Pages/Meteorite% ... rdite.html
Więc pozostaje pomyśleć w jakim celu jest ta dezinformacja.
sherman
meteorytoman

Postprzez WMakocki » So sty 07, 2012 8:51 pm

Generale obracaj Pan właściwy stolik wtedy można zobaczyć kolory.Co prawda daltoniści będą mieć kłopoty. ,
byle tylko betonu nie wkładali to w świetle odbitym zobaczą co trzeba.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tin » So sty 07, 2012 8:57 pm

WMakocki napisał(a):https://picasaweb.google.com/lh/photo/HJR8eGgFqej77kmnx777M9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Na tym zdjęciu wygląda nieźle. Mógłbyś wrzucić więcej zdjęć z kilku stron i może jedno z zoomem na te pęknięcia? Same zdjęcia bez wklejania innych porównawczych. No i b. ważne. Tuż obok połóż jakąś skalę, np. pudełko od zapałek.
Ja jestem poszukiwaczem i mi zdjęcia spod mikroskopu nie za wiele mówią ale zdjęcia w skali makro jak najbardziej.
tin
meteorytoman

Postprzez sherman » N sty 08, 2012 2:44 am

Kamień z mchem został znaleziony już dawno a obok był spory narzutowy granit i fragment pasujący do tego z mchem a 3 stycznia został zrobiony pewien eksperyment i pies złapał trop lecz niestety to tylko taki żarcik :mrgreen:
i się potwierdziło ze Afryka taka dzika i najlepiej jej unikać :wink:
sherman
meteorytoman

Postprzez WMakocki » N sty 08, 2012 8:01 am

Generale powinieneś zacząć się leczyć.W Klubie nic tylko kręcą stolikiem i próbują duchy wywołać i parę razy
się udało.Panie Jacku ratuj Pan bo z powodu Ondraszkowego nowego typu lodranitu i wojskowego spisku
generała kilku członków Klubu dostało kolki ze śmiechu i żaden z nich pożytek.Nie, cycate ze wschodu za skalę
robią,a kamień jak zwykle Pustynia Lipowe Pole.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sherman » N sty 08, 2012 2:50 pm

kilku członków Klubu dostało kolki ze śmiechu

Może i dostało ale kamień z mchem już był (w How.) Może Pan pokaże zdjecia tych 2 okazów z mchem :wink:
Bo jak na razie to chyba ten sam co 2
https://picasaweb.google.com/1114999334 ... 6336710562
sherman
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N sty 08, 2012 7:03 pm

WMakocki napisał(a):Generale powinieneś zacząć się leczyć.W Klubie nic tylko kręcą stolikiem i próbują duchy wywołać i parę razy
się udało.Panie Jacku ratuj Pan bo z powodu Ondraszkowego nowego typu lodranitu i wojskowego spisku
generała kilku członków Klubu dostało kolki ze śmiechu i żaden z nich pożytek.Nie, cycate ze wschodu za skalę
robią,a kamień jak zwykle Pustynia Lipowe Pole.WJM

no cóż, w temacie identyfikacji ziemskich achondrytów jestem zielony niczym mundur generała wojsk lądowych i nic nie pomogę. Martwi mnie to sianie zamętu ale nie mam wpływu na pogodę za oknem... Wiele osób z forum po prostu nie czyta wypowiedzi pewnych osób, bo sobie wyłączyła ich pokazywanie niczym rolety spuszczone na okno
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pn sty 09, 2012 9:05 am

Panie Jacku masz Pan nerwy ze stali.Ale to taka praca.Nie wiem skąd się biorą tacy podejrzliwi ludzie,ale mnie
zastanawia ile razy można tłumaczyć komuś,że brakuje mu informacji,mówiąc oględnie.Może tych kilka fot.
pozwoli zrozumieć,że należy sporo wiedzieć o meteorytach by je szukać.Naiwne opisy jak wygląda meteoryt
powodują,że każdy dziwny kamień jest podejrzany.Po skorupie (na jajach) to ptaka można poznać,ale do
tego też trzeba fachowca.Ale chcą to proszę...
https://picasaweb.google.com/WMakocki/D ... directlink
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tin » Pn sty 09, 2012 10:10 am

Dzięki za fory. Niestety "względnie dobrze" wyglądał tylko na tym jednym zdjęciu z cycami w tle. Na pozostałych już dużo gorzej, tzn. kompletnie nie meteorytowo.
Zastanowiły mnie te pęknięcia, które tylko na tym jednym zdjęciu wyglądały jak pęknięcia skorupy ale pozostałe zdjęcia rozwiały wątpliwości.
Poza tym, gdyby to był meteoryt i byłby tak zwietrzały jak to, co widać na zdjęciu to byłby brązowy od hematytu, który wytrąca się podczas wietrzenia skał zasadowych (meteorytów) w kwaśnym środowisku. Niemal wszystkie meteoryty i wszystkie HED'y wietrzeją na brązowo. Kawałki betonu szarzeją więc obstawiam, że to jakiś antropogen. To jest pierwszy test i nie trzeb do niego ani cienkiej płytki ani mikroskopu ;)

WM nie musisz się tak "denerwować". Raczej nikt na tym forum nie śledzi wątków bardzo dokładnie a co najwyżej "wzbudza" się na pojedyncze zdjęcia. Wątek z tym "howardytem" to przykład wątku w którym znalazca próbuje coś udowodnić wbrew logice i rozsądkowi a to, że ten "gruz" pojawia się w różnych wątkach i to "różnych" osób tylko sieje zamęt. Gdyby zdjęcie pojawiło się w wątku "Howardite" pewnie bym to olał ale, że pojawiło się w innym to poprosiłem o więcej zdjęć bo nie miałem świadomości, że to jest to samo "badziewie".

A czy twoja "wiedza" o meteorytach pozwala sądzić, że to meteoryt?
tin
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pn sty 09, 2012 3:43 pm

Tin tak wiele razy pokazałeś,że nie tylko nie wiesz jak wyglądają minerały pod mikroskopem ale również jak
w ogóle wygląda meteoryt.To przez kompletny brak wyobrażenia co dzieje się z meteorytem przez wiele lat
na uprawianym polu.Świeży spadek to nawet małpa pozna po skorupie.Stwierdzenie,że wszystkie HED y wietrzeją na
brązowo to prosty dowód na kompletną ignorancję w temacie.No ale mamy demokrację więc dodamy parę informacji.
na potrzeby innych.za 2 godz w skrzynce.WJM
https://picasaweb.google.com/WMakocki/O ... directlink
Wietrzeją na brązowo met. z żelazem np.chondryty H,L bo LL to już nie bardzo.Reszta według uznania.
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Pn sty 09, 2012 7:30 pm

Ale ma fajną norę ten brodacz :D podziwiam poczucie humorku .pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez tin » Pn sty 09, 2012 7:37 pm

Nawet lunary, które są stosunkowo najbardziej podobne do ziemskich skał, z wiekiem brązowieją... To co pokazałeś na zdjęciach to tylko dowód tego, co napisałem: niektóre są świeże i jasne, niektóre trochę brązowe a niektóre bardzo.
"Brązowienie" to tylko kwestia czasu. W przypadku chondrytów - krótkiego, w przypadku HED'ów dłuższego. Nie prawdą jest to co piszesz, że tylko żelazo jest przyczyną "brązowienia" meteorytów. Proponuję się nieco douczyć zanim zaczniesz spamować forum fałszywymi informacjami.
tin
meteorytoman

Postprzez sherman » Wt sty 10, 2012 7:04 pm

Nawet lunary, które są stosunkowo najbardziej podobne do ziemskich skał, z wiekiem brązowieją...

https://picasaweb.google.com/1120277661 ... umzpbmwbA#
:wink:

Tin nie straszysz Policją tak jak to było w moim przypadku?
sherman
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?