Diogenites?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Diogenites?

Postprzez WMakocki » Śr sty 11, 2012 8:04 pm

Słowo się rzekło itd.Na Pustyni Lipowe Pole ( coś nie tak?) znalazłem swego czasu takie coś:
https://picasaweb.google.com/WMakocki/O ... directlink
Jednym słowem gruboziarnisty piroksenit,magnetyczny co nie dziwi bo to rudonośne skały.Wyraźnie widoczne
metaliczne ziarna.Duże do 2cm i mniejsze klasty ortopiroksenów tkwią w ciemnym szklistym matriksie.Ziarna są
mocno spękane i zawierają małe ziarna oliwinów.Nie widać listewek plagioklazów.Całość wygląda jak brekcja.
Ziarna metalu są niejednorodne i być może zawierają również chromit i siarczki.Próbka odcięta czeka na zrobienie
cienkiej płytki.Podejrzewam,że to może być diogenit?Na wszelki wypadek mam gruboziarnisty piroksenit wyraźnie
nie jest brekcją a w tle ma listewki plagioklazów.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Re: Diogenites?

Postprzez tin » Śr sty 11, 2012 8:51 pm

Jeżeli jesteś pewny, że zawiera żelazo to na pewno warto zainwestować w profesjonalne badania (klasyfikację). Źle nie wygląda. Przypomina diogeint oliwinowy, choć wiele skał ziemskich może ten typ meteorytu przypominać.
A minerały skąd wziąłeś skoro płytki jeszcze nie ma? Przez lupkę wypatrzyłeś i tak je sobie roboczo nazwałeś? ;-) :roll:
tin
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr sty 11, 2012 8:59 pm

Uszanowanie dla Mistrza WM! Jeśli to Diogenes raczył odpowiedzieć ws. diogenitów tej damie (na rycinie), to tylko można się domyślać, że to dzięki Pańskim konszachtom z nią, miał Pan ułatwione zadanie z tym okazem: poszło się po prostu jak do sklepu...
A może pomogła Diogenesa latarnia adaptowana do poszukiwania meteorytów, z którą zwykł szukać w biały dzień człowieka?
Tak czy inaczej, moim skromnym zdaniem: Bingo!
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr sty 11, 2012 9:40 pm

Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez tin » Śr sty 11, 2012 10:32 pm

Podobne do tego granitu od Kennego. Zastanawia mnie tylko, czy ten okaz WM ma faktycznie żelazo.
Ja mam całkiem sporo diogenitów oliwinowych w tym jedną płytę z wielkim przekrojem i całkiem podobnie wygląda w środku(choć ziarnistość zdecydowanie mniejsza). Tyle tylko, że te diogenity mają sporo żelaznych "flaczków".
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz sty 12, 2012 9:14 am

dodam tylko że przytoczony przeze mnie granit jest silnie magnetyczny ze względu na zawartości magnetytu. Żelaza w nim oczywiście nie ma.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez tin » Cz sty 12, 2012 10:34 am

Ziarna metalu są niejednorodne i być może zawierają również chromit i siarczki.
Nie wiem czy WM ma mikrosondę w ochach (a może palcach?) czy w inny sposób tak "pięknie" zidentyfikował minerały. Ale trochę śmieszy mnie pisanie w stylu:
"gruboziarnisty piroksenit", "zawierają małe ziarna oliwinów", "Nie widać listewek plagioklazów", "Całość wygląda jak brekcja" (choć na zdjęciach nie wygląda ;D) itd...
Zastanawia mnie czy przy tej wyobraźni WM to co on widzi to na prawdę "żelazo". Jest ono b. charakterystyczne ale dla kogoś, kto "zna" diogenity z naukowych pdf'ów i nigdy ich nie widział na żywo to żelazem może się wydawać byle siarczek, który ma metaliczny połysk..
Znając WM to się nigdy nie dowiemy bo on zadowala się "obrazami" a badania go nie interesują bo mogą pokazać, że te obrazy są falsyfikatami ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz sty 12, 2012 9:54 pm

No,no trzeba mieć talent by pomylić granit z piroksenitem.Łatwiej żabę z krokodylem.Jakoś mnie to nie dziwi.
Zastanawia mnie tylko jedno,jak to możliwe,że kilku ludzi pokrywało forum wypowiedziami nie tylko
pozbawionymi sensu ale też bez związku z tematem,o formie nie wspomnę.Może tam mają problemy z
rozróżnianiem minerałów.U nas w Klubie robi to Pani Szatniarka i nie zdarzyło się by pomyliła minerały.
Co prawda kilku durni nie czyni wiosny jak mówią w moich stronach,więc zapraszam znów do kat.jako że
jeden diogenit nie wyczerpuje tematu.
https://picasaweb.google.com/WMakocki/O ... directlink
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?