Re: dzisiejsza znajdka
trudno pomóc komuś, kto wie lepiej 

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
trudno pomóc komuś, kto wie lepiej
No tak

-
sherman - meteorytoman
Słyszałem od Marcina Cimały historię o krótkiej wyprawie kilku amatorów cudzych kamieni do Guciowa und zuruck.
Niezły ubaw ,ale trochę żałosne.Historia Zakłodzia to typowy przykład na ludzkie zachowania.Dobrze chociaż,że te warunki się zmieniły bo ludzie nie.
Byle do wiosny.WJM
Niezły ubaw ,ale trochę żałosne.Historia Zakłodzia to typowy przykład na ludzkie zachowania.Dobrze chociaż,że te warunki się zmieniły bo ludzie nie.
Byle do wiosny.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
witam.panie Makocki może pan wie komu mógłbym wysłać kamyk wyżej wymieniony do zrobienia płytki cienkiej, z fotografowania jej i wklejenia jej na forum [oczywiście nie z darmo,bo to nie są tanie rzeczy],jeże ktoś by chciał może wysłać mi wiadomość na prv.pozdrawiam
-
sopel - meteorytoman
płytke wykonasz u p. Szumnego na AGH - w szlifierni jak Ci sie uda wykonać to daj znać jak będe przelotem w krk to bede mogl na nia zerknac
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
[quote="Kazimierz Kwaśny"]Witam
Może jeszcze nie Nobel ale uznanie Shermanowi się należy za zrobienie zdjęć na których z łatwością Kenny rozpoznał węglanowe konglomeraty. Jeżeli płytkę cienką też sam wykonał to duży postęp do identyfikacji minerałów i meteorytów.
Panie Kazimierzu chyba Pan pomylił zdjęcia Shermana ze zdjęciami Tina.Jak nie, to mógłby Pan pokazać na zdjęciach
Shermana tzw.konglomeraty węglanowe,byłbym bardzo zobowiązany.WJM
Może jeszcze nie Nobel ale uznanie Shermanowi się należy za zrobienie zdjęć na których z łatwością Kenny rozpoznał węglanowe konglomeraty. Jeżeli płytkę cienką też sam wykonał to duży postęp do identyfikacji minerałów i meteorytów.
Panie Kazimierzu chyba Pan pomylił zdjęcia Shermana ze zdjęciami Tina.Jak nie, to mógłby Pan pokazać na zdjęciach
Shermana tzw.konglomeraty węglanowe,byłbym bardzo zobowiązany.WJM
-
WMakocki - meteorytoman
sherman napisał(a):trudno pomóc komuś, kto wie lepiej
No tak
"(...)Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki panie to nikomu... Mmmm... Tak, nie... Nie podoba się. Więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie. Tych naszych, prawda, punktów, które stworzymy.(...)"
-
tin - meteorytoman
WMakocki napisał(a):Tez sadzę,że pora podsumować.Panie Jacku,Sopel nie podpisuje zdjęć bo nie wie dokładnie co jest na tych zdjęciach.
Chciałby wiedzieć a tu zamiast odpowiedzi dostaje dziwne opowieści nie na temat. Co dziwne od początku te same
osoby próbują zaprzeczać temu co widać na zdjęciach w sposób daleki nie tylko od profesjonalizmu ale także niezwykle
agresywny.Jeśli to miały być odpowiedzi "czy to jest to" to nie były. Pierwsze zdjęcia pokazywały kamień podobny
do regolitowego howardytu. Z opisu wynikało,że to nie beton ,choćby dlatego bo nie burzył się potraktowany kwasem,
mimo ,że jak wiadomo howardyty i eukryty są bogate w wapń.Keny próbował wmówić mi,że kawałek metalu na fot.
to skała węglanowa,kalcyt. Nikt nie miał pojęcia ile niklu jest w żelazie HED meteorytów.Jędrek miał pecha i trafił
właśnie na takich speców.Opowiadanie o gwoździach i butelkach,otoczkach też się nie powiodło.Nie ta skala a szkło
to nie szkliwo.Pokazywanie falistego wygaszania w ziarnie,które można zarysować paznokciem sugerując,że to kwarc
tylko potwierdziło szok impaktowy.Prawdziwy cyrk zaczął się gdy pokazały się zdjęcia cienkiej płytki.Nic prostszego
jak potwierdzić,że są to te same szokowo zmienione frag.eukrytów i diogenitów.Nagle okazuje się,że nikt nie
potrafi powiedzieć co jest na zdjęciach,ja w to nie wierzę skoro potrafi to zrobić każdy geolog.Może powtórzyć
pytanie na które tak ciężko dostać odpowiedź.Skoro to nie jest beton,piaskowiec i odpad nie wiadomo czego,
to co to jest? Albo lepiej: dlaczego wysyła się próbki nie tam gdzie powinno się wysyłać.Pokazywanie zdjęć betonu
mimo,że na początku było wiadomo,że to nie jest beton to objawy chorobowe.To co jest z próbką Sopla?WJM
"(...)Przejdźmy od słów do czynów. Chciałem powiedzieć kilka słów....(...)"
-
tin - meteorytoman
Tin, czy Ty spamujesz, czy mi się tylko tak wydaje? 

Astronomia i muzyka
-
Jacek Drążkowski napisał(a):Tin, czy Ty spamujesz, czy mi się tylko tak wydaje?
Spamuję klasykiem, czyli tekstami z filmu "Rejs"

-
tin - meteorytoman
Witam
Myślałem o tym zdjęciu:
http://img810.imageshack.us/img810/2492/gg4u.jpg
Myślałem o tym zdjęciu:
http://img810.imageshack.us/img810/2492/gg4u.jpg
- Kazimierz
- meteorytoman
Precyzując to to środkowe w górnym rzędzie.?
- Kazimierz
- meteorytoman
Panie Kazimierzu to tak jak w powiedzeniu "jeden widzi konia drugi słonia".Konglomerat w geologii to zlepieniec
składający się z różnych typów fragmentów skał i minerałów.Pan może nie ale geolog nie powinien mylić kalcytu
z piroksenem.Na zdjęciu Shermana widać klast a nie konglomerat.Takie klasty są w brekcjach regolitowych
i brekcjach polimiktowych howardytów to typowe fragmenty diogenitów.Zresztą proszę porównać.WJM
https://picasaweb.google.com/lh/photo/K ... directlink
składający się z różnych typów fragmentów skał i minerałów.Pan może nie ale geolog nie powinien mylić kalcytu
z piroksenem.Na zdjęciu Shermana widać klast a nie konglomerat.Takie klasty są w brekcjach regolitowych
i brekcjach polimiktowych howardytów to typowe fragmenty diogenitów.Zresztą proszę porównać.WJM
https://picasaweb.google.com/lh/photo/K ... directlink
-
WMakocki - meteorytoman
X 20
X 10

i zdj. Tina

X 10

i zdj. Tina

Ostatnio edytowano Cz lut 09, 2012 2:33 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
-
sherman - meteorytoman
sherman napisał(a):
i zdj. Tina
dla przyzwoitości przydałaby się skala na górnym zdjęciu (na dolnym jest) oraz podpisy, bo nie każdy pamięta o co tu chodzi i co owe zdjęcia ukazują

To, co oczywiste dla jednych, nie jest takowe dla innych

Astronomia i muzyka
-